Kiest u voor discretionair beheer? Dan delegeert u een stuk van uw vermogen aan een team van experts, ook wel ‘laten beleggen’ genoemd. Bij Deutsche Bank maakt het Belgische team deel uit van een internationaal netwerk van ruim 900 beleggingsspecialisten die de financiële markten overal ter wereld op de voet volgen. Zeker de jongste maanden staan onze teams op scherp om tegelijk de risico’s in de portefeuilles te beheren én het vizier open te houden voor marktopportuniteiten. “Terwijl de hoger dan verwachte inflatie voor de meeste beleggers wellicht nog als een verrassing binnenkwam, was de inval in Oekraïne van een heel andere orde”, blikt Kris Temmerman (Head of Discretionary Portfolios) terug op de voorbije maanden.
Nieuwe scenario’s brengen nieuwe risico’s en opportuniteiten mee. “En vermits er de afgelopen maanden heel wat nieuwe scenario’s bijkwamen, hebben we de portefeuilles verschillende keren bijgestuurd”, vervolgt Kris Temmerman. “Eerst maakte het verdwijnen van de imminente dreiging van corona in combinatie met aanhoudende economische groei en hoge inflatie de weg vrij voor hogere rentevoeten. Daarom gaven we waardeaandelen meer gewicht in de portefeuilles, ten koste van groeiaandelen. Waardeaandelen tonen zich weerbaarder in een dergelijk klimaat. Het zijn aandelen waarbij het dividend traditioneel hoger ligt dan bij groeiaandelen, maar met een lagere koers-winstverhouding. Je vindt ze ook vaker terug in cyclische sectoren die het goed doen als de economie aantrekt.”
Meer waardeaandelen en minder groeiaandelen, was slechts een van de tactische aanpassingen. Terwijl monetaire en macro-economische risico’s niet zomaar uit de lucht vallen, was dat met de inval in Oekraïne minder voorspelbaar. “Geopolitieke risico’s zijn doorgaans minder goed in te schatten. De huidige situatie in Oekraïne maakt het geopolitieke aspect pijnlijk duidelijk, met ook concrete gevolgen voor onze discretionair beheerde beleggingsportefeuilles.”
"Bluf of niet: omdat de situatie leek te escaleren, bouwden we een week voor de inval al een stuk risico in de portefeuille af", vervolgt hij. "Meteen na de inval hebben we risicovollere posities verder beperkt, ten voordele van defensieve beleggingen (zoals Europese staatsobligaties). Daarnaast zagen we door de stijgende grondstofprijzen onze beleggingen in grondstoffen stijgen. Ook hierdoor konden we de negatieve impact beperken.”
Doe-het-zelfbeleggers krijgen zelden rust. Of het nu oorlog is in Oekraïne, tumult op de Chinese vastgoedmarkt, of gerommel in de OPEC-landen: er is altijd wel iets wat hen de gordijnen kan injagen. “Emotie is echter nooit een goede raadgever bij beleggen, want drastische beslissingen vanuit ‘de buik’ kunnen een aanslag betekenen op het rendement. Op korte termijn voelt dat misschien aan als een opluchting, maar op lange termijn is het meestal een slechte beslissing. Daarom blijven we altijd belegd, ook nu: posities worden indien nodig wel op- en afgebouwd, maar helemaal uitstappen om ooit weer eens in te stappen is nefast”, vervolgt Kris Temmerman. “Het voordeel van discretionair beheer is dat u zelf geen beslissingen hoeft te nemen. Dat doet ons team van beleggingsexperts voor u. Door oog te blijven houden voor de lange termijn en zich niet te laten leiden door paniek.”
Vertrouwen is een sleutelwoord binnen discretionair beheer. Bij Deutsche Bank vertalen we dat in een gedegen communicatie en transparantie. “Elke verandering die we in de portefeuilles doorvoeren, communiceren we meteen. U krijgt via e-mail een duidelijk overzicht van posities die we opbouwen en afbouwen, en de nodige duiding bij de beslissing. Dat hebben we ook de jongste maanden gedaan”, legt Kris Temmerman uit. “Tegelijk worden onze DB Personal adviseurs en Private Bankers meteen op de hoogte gebracht over onze beleggingsbeslissingen. Wie een specifieke vraag heeft over het beheer of een bepaalde transactie kan ook steeds bij hen terecht.”
Ongeveer 5.000. Zoveel financiële nieuwsberichten publiceert Bloomberg elke dag, het jaar rond. Telt u daarbij de publicaties van alle andere financiële nieuwskanalen, banken, vermogensbeheerders … dan spreken we over een vloedgolf van miljoenen artikels, studies en opinies over de beurs, beleggen en de actualiteit op de markten. Elke dag opnieuw.
Als doe-het-zelfbelegger is het onmogelijk om zelfs maar een fractie daarvan te absorberen. Veel particuliere beleggers bekijken geregeld wel eens de hoofdlijnen, maar hebben geen tijd of zin om in de diepte te graven. Laat staan om elke dag hun portefeuille te analyseren en zich de vragen te stellen: zit het nog goed? Mis ik geen opportuniteiten? Heb ik de risico’s voldoende afgedekt? De meeste mensen willen hun aandacht en tijd gewoon kunnen toewijden aan gezin, familie en vrienden, werk, ontspanning ... zonder dat hun beleggingen een extra job zijn.
“Door te kiezen voor discretionair beheer doet u uzelf en uw naasten tijd cadeau. Wat betekenen de rentestijgingen in de VS voor mijn portefeuille? Hoe zal de crisis in Oekraïne verder nog impact hebben op Europese aandelen? Kan ik maar beter mijn positie in technologie-aandelen afbouwen? Al deze vragen laat u over aan een team van ervaren beleggingsspecialisten wiens job het is om uw vermogen te helpen aangroeien, met respect voor het risico dat u wil nemen. Ze kunnen bovendien sneller ingrijpen en herpositioneren als dat nodig is”, beklemtoont Kris Temmerman.
Belgische particuliere beleggers kopen veelal Belgische aandelen. Italiaanse beleggers kiezen vooral Italiaanse aandelen. En Australische beleggers gaan meestal voor Australische aandelen. Dat is een logisch fenomeen. Als u elke dag kan zien of aanraken waarin u belegt, dan geeft dat een zekere geruststelling of misschien zelfs trots. Dat kan echter een vals gevoel van geruststelling zijn. Alleen beleggen in de eigen achtertuin kan ertoe leiden dat u een te hoog concentratierisico neemt en opportuniteiten mist.
Door te kiezen voor laten beleggen, laat u een team van experts bepalen waarover, wanneer, hoe en hoeveel u uw beleggingen spreidt. “De beleggingsstrategie die wij hanteren is het resultaat van de wereldwijde synergie en visie van de Deutsche Bank groep. Onze meer dan 900 analisten zijn letterlijk en figuurlijk van alle markten thuis, in ruim 70 landen en op 5 continenten. We kunnen dus een globale visie hanteren voor al onze cliënten, ook in België”, benadrukt Kris Temmerman.
“Hoewel onze visie globaal is, beslist ook ons Belgisch team mee over de vormgeving van de beleggingsstrategie. Zo vertalen we de internationale strategie hier op Belgisch niveau op de meest geschikte wijze - onder meer op vlak van fiscaliteit en type instrument - naar de portefeuilles van onze cliënten. We noemen dat: think global, act local.”
Neem contact op met onze collega’s van Talk & Help op 078 156 160 om een afspraak te maken.