Tijd voor actie: Welk initiatief neemt Europa voor defensie?

Markten & Beleggingen - 7 maart 2025

Tijd voor actie: Welk initiatief neemt Europa voor defensie?

Door de instabiele geopolitieke omgeving en de toenemende druk om zijn militaire capaciteiten uit te breiden, moet Europa snel handelen om de defensie-industrie te versterken. De Europese Unie (EU) heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 50% en tegen 2035 60% van haar militaire aanbestedingen intern te doen. Om dit te bereiken worden verschillende initiatieven geïdentificeerd:

    1. Investeringen en financiering

      Massale investeringen in onderzoek en ontwikkeling van militaire technologieën worden als essentieel beschouwd. De EU onderzoekt verschillende financieringsopties, zoals de herverdeling van bestaande fondsen (NextGenerationEU, geconsolideerd EU-fonds, ...) of de oprichting van nieuwe financieringsstructuren ('SURE 2.0', het Europees Stabiliteitsmechanisme, ...).

        2. Dynamisering van de defensiesector

          De aandelen uit deze sector kenden een steile klim (+46% op 12 maanden). Ondanks de hoge waardering blijft het ontwikkelingspotentieel interessant. De Europese markt, die momenteel gefragmenteerd is, moet coherenter en competitiever worden tegenover de Verenigde Staten.

            3. Politieke en industriële coördinatie

              Een nauwere samenwerking tussen de lidstaten is nodig om een veelvoud aan overbodige projecten te voorkomen en de doeltreffendheid van de uitgaven te waarborgen. Initiatieven zoals het FCAS-programma (Frankrijk, Duitsland, Spanje) en Tempest (Verenigd Koninkrijk) wijzen de weg naar een gemeenschappelijk gebruik van middelen.

                4. Economische impact

                Volgens het Kiel Institute for the World Economy (IfW) zou een stijging van de schuldgefinancierde defensie-uitgaven de economische groei op lange termijn kunnen stimuleren (+0,9 tot 1,5% van het bbp per jaar). De militaire sector speelt ook een sleutelrol in de ontwikkeling van strategische infrastructuur (vervoer, telecommunicatie), die ook de burgereconomie ten goede komt.

                  Conclusie

                    Europa moet snel een gemeenschappelijk defensiebeleid op poten zetten om zijn veiligheid en strategische onafhankelijkheid te waarborgen. Meer samenwerking en aangepaste financiering zullen de sleutel zijn om deze uitdaging aan te gaan.

                    Meer weten over de strategische uitdagingen van defensie in Europa?

                    Wilt u beleggen in dit thema?

                    Er zijn indexvolgende beleggingsoplossingen (gelinkt aan het thema ‘defense’) beschikbaar in uw  Online Banking.

                    Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

                    Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.

                    Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

                    Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

                    Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
                    U kunt op elk moment uitschrijven.

                    Deel dit artikel


                    Dit zou u ook kunnen interesseren

                    3 maart 2025

                    Goud blijft beleggers verleiden

                    25 februari 2025

                    Hogere invoertarieven voor langer

                    24 februari 2025

                    Nieuwe Duitse regering wordt er één van compromissen

                    ×