Perspectieven: de decarbonisatie van portefeuilles in 10 belangrijke stappen

Markten & beleggingen - 5 september 2024

Perspectieven: de decarbonisatie van portefeuilles in 10 belangrijke stappen



De wereldwijde temperatuur blijft stijgen. Als reactie hierop hebben overheden zich ertoe verbonden om de koolstofuitstoot van hun economieën te verminderen om tegen 2050 'netto-nul-uitstoot' te bereiken. Economieën, overheden en bedrijven zijn bezig met een transitie naar duurzamere, koolstofarmere modellen. Dat noemen we 'decarbonisatie' - zowel een proces als een resultaat.

Beleggers kunnen op hun beurt verschillende onderliggende doelstellingen hebben voor de decarbonisatie van hun portefeuille. Ze kunnen bijvoorbeeld beleggen in bedrijven of sectoren met een lagere reële uitstoot, omdat ze willen bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Of het kan zijn dat ze willen profiteren van de beleggingsopportuniteiten die zich zullen voordoen tijdens deze transitie naar een duurzamere economie.

Er bestaat geen unieke maatstaf of methode voor de decarbonisatie van de portefeuille. De benadering zal worden aangepast naarmate de transitie naar een duurzamere economie vordert. Maar we denken dat het wel al mogelijk is om 10 belangrijke stappen rond de decarbonisatie van portefeuilles te identificeren:

  1. Emissiemetingen
    Emissiemetingen helpen bij het selecteren en beheren van beleggingen in een decarbonisatieportefeuille – maar het verlagen van absolute emissieniveaus moet het belangrijkste doel zijn.
  2. Tijdsperspectief
    De koolstofemissiemetingen moeten toekomstgericht zijn, maar met een nauwgezette opvolging van de voortgang. Decarbonisatiepaden zijn essentieel om het einddoel te bereiken.
  3. Targettype
    De binaire targets voor decarbonisatieresultaten worden aangevuld met vooruitgang ten opzichte van een benchmark.
  4. Activaklassegegevens
    De beschikbaarheid van gegevens over aandelen en bedrijfsobligaties betekent dat ze centraal zullen staan in de portefeuillestrategie. Decarbonisatiegegevens voor andere activaklassen zijn moeilijker te verkrijgen.
  5. Beleggingsvehikels
    De keuze tussen 'actieve' en 'passieve' beleggingsbenaderingen zal enkele potentiële compromissen met zich meebrengen.
  6. Uitsluitingen
    Helemaal niet beleggen in bepaalde sectoren kan een te brutale aanpak zijn, wat de prestatie van de portefeuille kan beïnvloeden en contraproductief kan zijn om de transitie naar duurzaamheid aan te moedigen.
  7. Substitutie
    Het vermogen om individuele beleggingen te vervangen door andere met betere decarbonisatiecriteria, kan worden beperkt door het gebrek aan alternatieven en niet door overwegingen inzake portefeuillebeheer.
  8. Prestatie
    Het filteren van de decarbonisatiedoelstellingen verkleint het beleggingsuniversum, wat de samenstelling van de portefeuille kan vertekenen; zo wordt een zekere flexibiliteit aangeraden.
  9. Risico's
    Decarbonisatie zal een ander kortetermijnbeheer van financiële risico's vereisen, maar dit kan helpen om de transitierisico's op langere termijn te verminderen, bijvoorbeeld rond falende activa.
  10. Optimalisatie en regelgeving
    De portefeuilles zullen voortdurend moeten worden geoptimaliseerd in lijn met de effectieve decarbonisatie en de evoluties in de regelgeving.
Perspectieven: de decarbonisatie van portefeuilles in 10 belangrijke stappen

Meer weten over decarbonisatie?

Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.

Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Perspectieven - Update economie & activaklassen

21 juni 2024

Perspectieven - Update economie & activaklassen

Waarom beleggen in robotica?

25 juni 2024

Waarom beleggen in robotica?

×