Beleggen

5 redenen waarom beleggen in Europa kansen biedt

08 februari 2021 - leestijd 3 min. 30

Geschreven door

Dieter Vandewiele

Fund Analyst

Samengevat

  • Potentieel op de beurs vindt u niet alleen in Azië en Noord-Amerika.
  • Met zijn sterke industriële as, zijn diversiteit en stabiliteit verdient Europa een plaats in elke goed gespreide portefeuille.
  • Veel beleggers lieten ons continent de jongste jaren links liggen, waardoor Europese aandelen momenteel relatief goedkoop zijn geprijsd.

Als het op beleggen aankwam, keken we de jongste jaren vooral naar wat de Noord-Amerikaanse en Aziatische markten aan potentieel boden. Big tech links op de wereldkaart en explosieve groei rechts op de wereldkaart. We stonden in het midden en keken er vanuit Europa met een soort minderwaardigheidscomplex naar. Ons eigen continent? Dat leek alleen synoniem te staan met Griekse en andere institutionele drama’s. Door die blinde vlek zien veel aandelenbeleggers echter niet altijd welk potentieel er onder de neus ligt. 5 redenen om Europa te (her)ontdekken:

1. Een industriële sterkhouder

Azië wordt vaak als de fabriek van de wereld bestempeld. Op het ‘oude continent’ tellen we echter ook verschillende sectoren die tot de wereldtop behoren. Denk maar aan de automobielsector, de industriële machinebouw en de chemieclusters, in het bijzonder door de motor van de Duitse industrie die doorstraalt naar de andere regio’s.

Als we het over technologie en innovatie hebben, denken veel mensen dat de lamp alleen in Silicon Valley en China brandt. Nochtans beschikken we in Europa over een unieke combinatie van decennialange productie-ervaring en academisch sterke onderzoekscentra. Op wereldschaal levert Europa 36% van alle start-ups1. Het stabiele klimaat in Europa zorgt bovendien voor een vruchtbare bodem voor talentvolle bedrijven. Hier kunnen ze met innovatieve ideeën in een veilig kader aan de slag gaan.

2. Thuishaven van stabiele sectoren

Europa is ook befaamd voor zijn farmaceutische industrie, gezondheidszorg en voedingsnijverheid. Dit zijn sectoren die vaak voor stabiliteit en gemoedsrust zorgen als de beurzen het noorden kwijt zijn. Samen vertegenwoordigen ze ruim 20% van de STOXX Europe 600 index (index van 600 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven).

En dan mogen we ook de Europese robuuste luxeconcerns niet vergeten, met traditioneel hogere winstmarges en een sterk groeiende afzetmarkt in het buitenland.

3. Een divers continent met diverse economieën en diverse bedrijven

Europa telt 44 landen (volgens de classificatie van de VN), elk met hun eigen cultuur en hun eigen economische troeven. Die diversiteit is een voordeel voor beleggers die op zoek zijn naar geografische spreiding en risicospreiding.

Ook de bedrijven op ons continent zijn divers en schrijven succesverhalen. Dicht bij huis, maar ook elders in de wereld. Van de Duitse softwaregigant SAP en het Nederlandse ASML (de grootste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie) tot het Zwitserse Nestlé en de Zweedse 5G-speler Ericsson. 10 van de 25 landen met ’s werelds hoogste bbp zijn overigens Europese landen. Bovendien is Europa de thuishaven van ruim 700 miljoen consumenten.

4. Sterk in dividend

In Europa ligt het jaarlijkse gemiddelde dividendrendement (indien meteen herbelegd) hoger dan in andere regio’s. Tussen december 2010 en december 2020 bedroeg dit voor de STOXX Europe 600 index 2,6% . Ter vergelijking: voor de S&P500 (index van de 500 grootste Amerikaanse aandelen) bedroeg dit maar 1,51%1 en voor de MSCI Asia ex Japan (index van ruim 1.180 representatieve Aziatische aandelen, exclusief Japanse) was dit 1,85%1.

5. Aantrekkelijk geprijsd

De koers-winstverhoudingen voor Europa zijn momenteel in lijn met het historisch gemiddelde. Niet spotgoedkoop, maar ook niet peperduur. Zo ligt de geschatte koers-winstverhouding voor de STOXX Europe 600 index op 20,21 voor de komende 12 maanden, terwijl die voor de Amerikaanse S&P500 25,41 bedraagt (situatie op 27 januari 2021).

Aan de slag?

Om niet het noorden kwijt te raken op ons eigen continent kan een beleggingsfonds2 met een flexibel mandaat een geschikte keuze zijn; een fonds dat actief geleid wordt en waarbij een team van beleggingsexperts enkel die bedrijven selecteert met het meeste potentieel.

Bent u geïnteresseerd om te beleggen in dit thema via een beleggingsfonds?

Deel dit artikel

Lees ook

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Slim beleggen in energie

Slim beleggen in energie

Slim beleggen in energie

15 januari 2021
leestijd 2 min. 30

15 januari 2021
leestijd 2 min. 30

15 januari 2021
leestijd 2 min. 30

Beleggen

Beleggen

Beleggen

Fondsenteam: een kennismaking

Fondsenteam: een kennismaking

Fondsenteam: een kennismaking

22 december 2020
leestijd 2 min. 30

22 december 2020
leestijd 2 min. 30

22 december 2020
leestijd 2 min. 30

1 Bron: Deutsche Bank Research

2 De term ‘fonds’ is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

×