Amerikaanse inflatiedaling vertraagt

Markten & Beleggingen - 15 februari 2023

Amerikaanse inflatiedaling vertraagtSamengevat:
  • De Amerikaanse inflatie bleef dalen: de algemene inflatie (CPI – consumer price index) voor januari bedroeg 6,4% op jaarbasis, tegenover 6,5% de maand ervoor. De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, daalde eveneens tot 5,6% op jaarbasis.
  • Hoewel de algemene inflatie daalde tot het laagste niveau sinds oktober 2021, was het gepubliceerde cijfer hoger dan de marktverwachtingen, wat erop wijst dat de prijsdalingen beginnen af te nemen.
  • De markten reageerden negatief, omdat verdere renteverhogingen - naast de reeds verwachte verhogingen met 25 basispunten in maart en mei – waarschijnlijker worden.

Wat is er gebeurd?

De consumentenprijzen in Amerika daalden in januari naar 6,4% op jaarbasis t.o.v. 6,5% vorige maand. Hoewel de inflatie nog steeds daalt, is het tempo ervan aanzienlijk vertraagd ten opzichte van de marktconsensus, die een daling tot 6,2% verwachtte. De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, liet ook een daling naar 5,6% optekenen op jaarbasis tegenover 5,7% in december 2022.

Wat de maand-op-maandcijfers betreft, eindigden zowel de algemene als de kerninflatie in lijn met de marktverwachtingen: respectievelijk 0,4% en 0,5%. De kosten voor huisvesting hadden de grootste impact, met een stijging van 0,7%, terwijl ook de hotelprijzen stegen. De component huisvesting is goed voor een derde van de totale CPI-index.

De energieprijzen zijn na de daling van -4,5% vorige maand in januari met 2% gestegen. De benzineprijzen stegen met 2,4%, terwijl ook aardgas hoger noteerde. De voedselprijzen stegen dan wel het traagst sinds augustus 2021, maar de prijzen van bepaalde artikelen blijven aanzienlijk klimmen. Eieren zijn een van de duurste artikelen in de supermarkt geworden, met een stijging van 8,5% in de maand januari. Andere componenten, zoals kleding, stegen met 0,8%, de hoogste maandelijkse stijging sinds december 2021.

Prijsdalingen waren vooral voorbehouden voor tweedehands auto's en vrachtwagens, die met 1,9% daalden. Recente herzieningen van de samenstelling van het inflatiemandje (CPI-index) hebben ertoe geleid dat de component tweedehands auto's een kleiner percentage van het totale pakket uitmaakt dan in voorgaande maanden.

Over het geheel genomen blijft het laatste inflatierapport een gemengd beeld geven van de prijzen in de Amerikaanse economie. De kosten van diensten zijn opnieuw sterk gestegen met een stijging van de energieprijzen in de loop van de maand, terwijl de recente prijsdalingen voor basisgoederen ook lijken te vertragen.

Hoe reageerden de markten?

De financiële markten reageerden eerder negatief, omdat beleggers de mogelijkheid op verdere renteverhogingen, naast de reeds verwachte verhogingen met 25 basispunten in maart en mei, verteerden. Zowel de S&P 500 als de NASDAQ eindigden de dag in het rood.

Bij de vastrentende waarden stegen de rendementen voor de volledige curve. Op de kortere looptijden steeg het rendement op 2Yr Treasury met 9 bps tot 4,61%, terwijl het rendement op 10Yr 3,74% (+ 4 bps) bereikte.

Wat betekent dat voor beleggers?

De aanhoudende trend van dalende inflatie lijkt een pauze te hebben genomen. De bekendmaking van de inflatiecijfers volgt op een belangrijk cijfer voor de Amerikaanse arbeidsmarkt, wat de moeilijke taak van voorzitter Powell en de Federal Reserve bevestigt.

De Fed heeft de afgelopen weken verklaard dat de weg om de inflatie terug te brengen naar het streefniveau niet zonder hinder zal zijn. Hoewel zowel de algemene als de kerninflatiecijfers lager uitvallen dan de vorige, blijkt uit veel van de onderliggende componenten dat de prijsdruk aanhoudt.

De desinflatie voor goederen, waarop voorzitter Powell in recente persconferenties consequent heeft gewezen, lijkt te vertragen, terwijl de diensteninflatie hardnekkig blijft. De kosten van huisvesting zullen ook een belangrijke invloed blijven hebben op de evolutie van de inflatie, gezien de omvang ervan in het totale inflatiemandje.

Voor de Fed zullen dergelijke prijsbewegingen, in combinatie met de robuuste arbeidsmarkt, haar standpunt versterken dat verdere renteverhogingen nodig blijven om de inflatie tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Met zo'n sterke arbeidsmarkt komt echter ook het risico dat verdere loonstijgingen de prijsdruk op goederen en diensten zullen verhogen.

De inflatiecijfers van januari herinnerden de markten eraan dat de weg naar lagere inflatie nog lang is. Beleggers mogen de mogelijkheid van verdere renteverhogingen en een hogere eindrente niet uitsluiten als zowel de inflatiecijfers van de dienstensector als de arbeidsmarkten niet snel beginnen te verzwakken.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

6 februari 2023

Financiële markten denderen het nieuwe jaar in

2 februari 2023

Fed vertraagt ritme van renteverhoging

20 december 2022

Wat met de inflatie in 2023?

×