Financiële markten denderen het nieuwe jaar in

Markten & Beleggingen - 6 februari 2023

Financiële markten denderen het nieuwe jaar in

Geschreven door David Ghezal - Senior Investment Strategist

Samengevat:
  • Beleggers haalden opgelucht adem bij de spectaculaire daling van de energieprijzen.
  • Het in oktober ingezette beursherstel is gerechtvaardigd in het licht van de recente macro-economische ontwikkelingen. 
  • Investment Grade bedrijfsobligaties zijn qua risico/rendement aantrekkelijker dan speculatieve obligaties.

Sterke start voor de financiële markten

De financiële markten kenden in 2023 een vliegende start. De risicobereidheid van de beleggers werd aangewakkerd door een combinatie van positieve nieuwsberichten. Vooreerst was er de spectaculaire daling van de energieprijzen, vooral in Europa, waar de aardgasprijs de voorbije maand met nog eens 25% terugviel. Beleggers haalden opgelucht adem. Deze evolutie zorgde voor een gevoelige daling van de inflatieverwachtingen en versterkte het gevoel dat de inflatiepiek achter ons ligt. Ook de heropening van de Chinese economie kreeg goede punten van de markten. De opheffing van de coronamaatregelen voedde het optimisme in de richting van een snel conjunctuurherstel.

De beurzen profiteerden van deze gunstige context om forse winsten te boeken. In de Verenigde Staten sloot de S&P 500 de maand januari 6,2% hoger af, meteen het beste jaarbegin sinds 2019. De overwegend technologische Nasdaq, die vorig jaar in de hoek zat waar de klappen vielen, veerde zelfs meer dan 10% op, een prestatie waarvoor we moeten teruggaan tot 2001. In Europa kende de STOXX Europe 600 (+6,7%) zijn beste start sinds 2015. De banksector (+14%) liet de beste maand januari sinds 1987 optekenen. De groeimarkten realiseerden een gemiddelde stijging van 7,9%. Na een belabberd 2022 kwamen de obligatiemarkten opnieuw op krachten met solide winsten in alle categorieën. Bij de overheidsemittenten gingen US Treasury Bonds en staatsleningen in de eurozone er met respectievelijk 2,5% en 2,4% op vooruit. Obligaties van de privésector sprokkelden winsten tussen 2% en 4%, waarbij obligaties in dollar het doorgaans beter deden dan die in euro.

Beursherstel gerechtvaardigd door macro-economische evolutie

Het in oktober ingezette beursherstel is gerechtvaardigd in het licht van de recente macro-economische ontwikkelingen. De daling van de energieprijzen, een welkome zuurstofinjectie voor de eurozone en de snelle heropstart van de activiteit in China maken dat de vooruitzichten voor de wereldwijde groei er op korte tijd veel beter zijn gaan uitzien, waardoor de markten het glas weer halfvol zien. Bovendien kwamen de kwartaalresultaten van de bedrijven globaal genomen beter uit dan gevreesd. De winstgroei zal in 2023 wellicht vertragen, maar wij verwachten geen forse terugval, zeker niet als de wereldwijde conjunctuur zich stabiliseert. Veel zal echter afhangen van in hoeverre de centrale banken erin zullen slagen om de inflatie tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen, en dat zonder de groei te fnuiken. Het scenario van een piek in beleidsrente onder de 5% en een ommekeer in het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed) in de 2de jaarhelft heeft momenteel de voorkeur van de markten. Hoe dan ook zal het nog geruime tijd duren alvorens de inflatie zich normaliseert. Dat zou de Fed - die van oordeel is dat haar strijd tegen de inflatie verre van beslecht is - ertoe kunnen aanzetten om voor een verlengde periode een restrictief beleid aan te houden, wat op zijn beurt voor de nodige turbulentie op de beurzen kan zorgen.

Wij raden aan om belegd te blijven en pleiten voor een doordacht evenwicht

Wij raden aan in de markten belegd te blijven, maar de beursrally niet koste wat het kost achterna te hollen. In regionaal opzicht geven wij de voorkeur aan Europa boven de Verenigde Staten. De Europese aandelenmarkt vertoont nog steeds een aanzienlijke waarderingskorting tegenover de Amerikaanse, de samenstelling van de index is meer gericht op cyclische en value-aandelen, de heropening van China is een positieve katalysator en de dynamiek van de winstherzieningen speelt meer in het voordeel van Europa. Daarnaast zijn wij van oordeel dat onze door megatrends ingegeven beleggingsthema’s op lange termijn overeind blijven en een bron van toegevoegde waarde vormen voor de portefeuilles. Wij pleiten voor een doordacht evenwicht tussen enerzijds defensieve thema’s zoals gezondheidszorg en infrastructuur en anderzijds groeithema’s zoals cyberveiligheid en energietransitie.

De recordinflatie met als reactie daarop de cyclus van agressieve monetaire verstrakking door de centrale banken woog het afgelopen jaar erg zwaar op de obligatiemarkten. De spectaculaire stijging van de obligatierente die daaruit voortvloeide, betekende echter ook het einde van een periode van negatieve rendementen en dus de terugkeer naar rendementen die naam waardig na een lange magere periode. Daardoor bieden zich kansen aan om aantrekkelijke rendementen te verzilveren.

Investment Grade bedrijfsobligaties interessante piste

In de huidige marktomgeving zijn Investment Grade bedrijfsobligaties, die kwaliteit en rendement combineren, vanuit het oogpunt rendement/risico een interessantere piste dan speculatieve obligaties. Hun rendementen situeren zich nu op niveaus die we al in tien jaar niet meer zagen en de credit spreads (= risicopremie) gaan uit van een te pessimistisch scenario voor de default rates tegenover het historische gemiddelde.

In dit segment kunnen obligaties van de financiële sector zeker overtuigen: ondanks de globaal genomen solide balansen bieden zij toch een aantrekkelijk rendementssurplus tegenover obligaties van niet-financiële emittenten. Daarenboven speelt de huidige context van hogere rentevoeten met stijgende inkomsten uit de rentemarge in hun voordeel. Gezien de verbeterde fundamentals van de groeilanden en een aanzienlijk rendementspotentieel kunnen ook bedrijfsobligaties van opkomende markten een interessante diversificatie bieden in de meer dynamische obligatiecategorieën.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

3 februari 2023

Gunstige vooruitzichten voor de Duitse beurs?

3 februari 2023

De ECB blijft op koers

2 februari 2023

Fed vertraagt ritme van renteverhoging