Wat met de inflatie in 2023?

Markten en beleggingen - 20 december 2022

Wat met de inflatie in 2023?

Geschreven door Wim D'Haese - Head Investment Strategist

Samengevat:

  • De inflatiecijfers zullen volgend jaar dalen, maar het proces kan langzaam verlopen. De kerninflatie kan namelijk hardnekkig hoog blijven en de centrale banken blijven voor moeilijke beleidskeuzes staan.
  • De huidige inflatiedruk komt er door de ongebruikelijke combinatie van zowel een toenemende vraag (demand-pull) als toenemende kosten (cost-push), beide een gevolg van de pandemie en de beleidsreacties daarop.
  • De geschiedenis laat zien hoe de oorzaken van en reactie op de inflatie zijn geëvolueerd. Empirische studies kunnen inzicht bieden in de relatie tussen inflatie en individuele activaklassen, maar het is en blijft een complexe materie.

De inflatie, die dit jaar aan beide zijden van de Atlantische Oceaan ongekende pieken bereikte, is op zijn zachtst gezegd een groot probleem voor beleggers. Hoewel ze in 2023 zou moeten dalen, zullen we het niveau van vóór de gezondheidscrisis niet snel terugzien. In de praktijk betekent dit dat de inflatie nog enige tijd een zeer belangrijk thema voor beleggers zal blijven.

Een hoge inflatie beïnvloedt de nominale en reële rendementen op vele manieren. In onze CIO Special - Inflatie: wat na de piek? beschrijven we de verschillende, vaak complexe, factoren die een rol spelen en de implicaties van een hardnekkige inflatie voor het monetaire beleid van de centrale banken. Ook kijken we naar de gevolgen van inflatie voor staatsobligaties, bedrijfsobligaties, aandelenmarkten, valuta's, vastgoed en grondstoffen. Inflatie kan deze activaklassen op zeer verschillende manieren beïnvloeden en beleggers moeten daar rekening mee houden.

In ons rapport komen we tot enkele algemene conclusies. Lees de volledige CIO Special – Inflatie: wat na de piek?

Wat te doen tegen inflatie?

Deel dit artikel


7 december 2022

Kunnen de beurzen op hun elan doorgaan?

23 november 2022

Een positief verhaal over het einde van de negatieve rente

21 november 2022

Video - Een bewogen jaar: veel uitdagingen, maar ook opportuniteiten

×