Welke (bank)zaken moet u regelen als een familielid overlijdt?

Estate Planning & Vermogen - 20 februari 2025

Welke (bank)zaken moet u regelen als een familielid overlijdt?

Een dierbare verliezen is een bijzonder pijnlijke gebeurtenis. Bovenop het verdriet verwerken, zijn er nog eens tal van formaliteiten te vervullen. Een overzicht.

1. Wie moet u verwittigen na het overlijden?

2. Wie betaalt de uitvaart?

De uitvaartkosten kunnen vergoed worden met geld uit de nalatenschap. U kunt de factuur van de begrafenisondernemer aan de bank van de overledene bezorgen. Zo kan de bank dit rechtstreeks betalen aan de begrafenisondernemer.

Een erfgenaam kan de kosten ook voorschieten. Die kunnen dan later gerecupereerd worden bij eventuele andere erfgenamen. Elke erfgenaam dient bij te dragen aan de kosten, evenredig met het deel dat hij of zij uit de nalatenschap ontvangt.

U kunt de uitvaartfactuur later toevoegen aan de aangifte van nalatenschap als schuld. Zo worden de uitvaartkosten afgetrokken van de belastbare basis voor de berekening van de successierechten.

3. Welke rekeningen worden geblokkeerd?

Banken blokkeren alle rekeningen (ook effectenrekeningen en mandaten) zodra ze op de hoogte zijn van het overlijden. Het gaat om rekeningen:

  • op naam van de overledene;
  • op naam van de huwelijkspartner;
  • gemeenschappelijk/onverdeeld op naam van de overledene en/of zijn huwelijkspartner en/of derden.

Bij wettelijk samenwonenden worden enkel de rekeningen geblokkeerd waarvan de overledene titularis of medehouder was.

Door de rekeningen te blokkeren beschermt de bank de goederen van de erfgenamen. De bank kan immers – voordat ze de akte of attest van erfopvolging heeft ontvangen – niet bepalen of de tegoeden deel uitmaken van de nalatenschap of niet.

Op de geblokkeerde rekeningen kunnen wel nog stortingen gebeuren.

4. Welke documenten zijn nodig om rekening(en) te deblokkeren?

Ofwel een attest van erfopvolging opgesteld door de ontvanger van het kantoor Rechtszekerheid (gratis), ofwel een akte of attest van erfopvolging opgesteld door een notaris.
In bepaalde gevallen is een akte van erfopvolging verplicht: bij een testament, een huwelijkscontract, handelingsonbekwame erfgenamen (bv. minderjarigen). In de akte of het attest wordt ook vermeld of er fiscale en sociale schulden zijn. Deze moeten vereffend zijn vooraleer de tegoeden gedeblokkeerd kunnen worden.

Alle nuttige adressen om rekeningen te deblokkeren kunt u hier terugvinden.

5. Hoe blijft u rekeningen betalen na een overlijden?

De wet voorziet in een overlevingsbedrag voor de huwelijkspartner of wettelijk samenwonende partner (niet voor de feitelijk samenwonende partner). In afwachting van het attest of de akte van erfopvolging, kan die geld afhalen om dringende uitgaven te bekostigen. De afgehaalde bedragen mogen niet hoger zijn dan de helft van de totale beschikbare tegoeden op spaar- en zichtrekeningen, met een absoluut maximum van 5.000 euro voor alle rekeningen samen.

Opgelet! Indien de langstlevende partner méér dan de helft of méér dan het maximumbedrag van 5.000 euro neemt, dan gaat men ervan uit dat die partner de nalatenschap heeft aanvaard.

Afbeelding van een hand dat lang gras streelt

6. Hoe dient u de aangifte van nalatenschap in?

Als u de erfenis aanvaardt, moet u een aangifte van nalatenschap indienen. Overleed de persoon in België, dan moet u de aangifte binnen de vier maanden doen. Doorgaans wordt een beroep gedaan op een notaris om de aangifte op te stellen, maar niets belet u om dat zelf te doen of om een gespecialiseerd kantoor aan te spreken. U kunt de officiële documenten verkrijgen bij het registratiekantoor of downloaden op myminfin.be.

Als de overledene in België woonde, moet u zijn hele wereldwijd patrimonium aangeven: de passiva (schulden en lasten van de erfenis) en de activa. Die omvatten roerende goederen (globale schatting van de boedel, juwelen, lijst van aandelen, obligaties en effecten, banktegoeden, rentes, huurgelden, levensverzekeringen, …) en vastgoed, in België en in het buitenland, schenkingen en kapitalen uit verzekeringen evenals de eventuele schulden.

Heeft u vragen over uw successieplanning?

Neem contact op met uw Private Banker.
Hij of zij helpt u met plezier.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Zeg vaarwel tegen uw spreadsheet

5 december 2024

Zeg vaarwel tegen uw spreadsheet

Wat gebeurt er met uw gezinswoning als u overlijdt?

28 oktober 2024

Wat gebeurt er met uw gezinswoning als u overlijdt?

Stappenplan voor een geldig testament

9 oktober 2024

Stappenplan voor een geldig testament

×