Rohini Devasher verkozen tot 'Artiest van het Jaar' 2024 door Deutsche Bank

Dagelijks bankieren - 19 maart 2024

Rohini Devasher verkozen tot 'Artiest van het Jaar' 2024 door Deutsche BankRohini Devasher neemt ‘Artiest van het Jaar’-prijs mee naar huis

Deutsche Bank heeft Rohini Devasher verkozen tot 'Artiest van het Jaar' voor 2024. De in 1978 geboren Indiase kunstenares studeerde schilderkunst en grafische kunst en woont momenteel in Delhi. In haar complexe artistieke projecten gaat ze op zoek naar een verband tussen wetenschap, kunst en filosofie. Ter gelegenheid van de inhuldiging stelde Stephanie Rosenthal - kunstexpert en directeur van het Guggenheim Abu Dhabi project - drie kunstenaars voor. Rohini Devasher werd uiteindelijk gekozen door Deutsche Bank.

De prijs wordt toegekend aan veelbelovende kunstenaars die artistiek en sociaal belangrijke werken hebben gemaakt binnen de twee onderdelen van de Deutsche Bank-collectie: werken op papier en fotografie.

Rohini Devasher

Een nieuwe jury voor 2024

Dit jaar werd de gebruikelijke driekoppige jury van internationale curatoren vervangen. In plaats daarvan nomineert nu één enkele prominente figuur uit de wereldwijde kunstwereld elke twee jaar kunstenaars voor de prijs.

Stephanie Rosenthal, directeur van het Guggenheim Abu Dhabi project, was tot 2022 directeur van het Gropius Bau in Berlijn. Daarvoor bekleedde ze leidinggevende posities als curator bij de Hayward Gallery in Londen en Haus der Kunst in München. In 2016 werd ze artistiek directeur van de 20e Biënnale van Sydney en in 2019 zat ze de jury voor van de 58e Internationale Kunsttentoonstelling van de Biënnale van Venetië.

Glasshouse - Rohini Devasher

Artistieke functies met een benadering gebaseerd op onderzoek

Rohini Devasher werkt vaak samen met onderzoekers, amateursterrenkundigen en internationale wetenschappelijke instellingen zoals het Max Planck Instituut voor de Geschiedenis van de Wetenschap (MPIWG) en CERN, de Europese Organisatie voor Kernonderzoek. Door deze samenwerkingen combineert Devasher wetenschappelijke experimenten en onderzoek naar de fysische fenomenen van perceptie met haar eigen artistieke materialen, wat resulteert in boeiende installaties.

"Rohini Devasher is de eerste Indiase kunstenaar die door Deutsche Bank wordt uitgeroepen tot 'Artiest van het Jaar', wat een ongekende convergentie tussen kunst en wetenschap markeert," zegt Britta Färber, Head of Art & Culture bij Deutsche Bank. "Ik wil graag mijn dank uitspreken aan Stephanie Rosenthal; in een tijdperk van ecologische en humanitaire crises heeft zij een kunstenaar naar voren geschoven die ons, op een manier die zowel poëtisch als feitelijk is, dwingt om bestaande percepties van de wereld en onze plaats daarin te herevalueren."

"Rohini Devasher gebruikt een op onderzoek gebaseerde benadering om complexe verhalen te creëren die de dringende problemen van ons dagelijks leven aanpakken," zei Stephanie Rosenthal. "Door te tekenen verkent ze maatschappelijke structuren en culturele dynamiek en biedt ze de kijker een ruimte voor reflectie en bezinning te midden van de digitale kakofonie."

De dubbelzinnige aard van observatie

Haar meest recente film, One Hundred Thousand Suns (2023), is een exemplarisch werk. Het werk, dat materiële, vergankelijke, persoonlijke en historische dimensies overspant, verwijst naar meer dan 100.000 portretten van de zon die in de loop van meer dan een eeuw werden vastgelegd in het Kodaikanal Solar Observatory in India. Met behulp van een rijke mix van archiefdocumenten van het observatorium, beelden in het publieke domein van NASA en haar eigen gegevensverzamelingen, nodigt Devasher ons uit voor een diepere ontmoeting met de zon. In deze verkenningstocht onthult ze de complexiteit en dubbelzinnigheid van observatie en daagt ze de perceptie van gegevens uit als schijnbaar afstandelijk, ongeïnteresseerd of neutraal.

De tentoonstelling "One Hundred Thousand Suns" is tot 24 maart te zien in het Minnesota Street Project in San Francisco. De film is ook tot 2 juni 2024 te zien als onderdeel van de groepstentoonstelling "The Creation of Science" in het Kloostermuseum Sint-Catharina in Utrecht en tot 14 april als onderdeel van de tentoonstelling "Punya 2.0" in de Kunsthalle Bern. Vanaf begin april wordt de film vertoond in het Dr. Bhau Daji Lad Museum in Mumbai.

Meer weten over het kunstprogramma van Deutsche Bank?

Deel dit artikel


Innovatieve films beloond door Deutsche Bank op Frieze Los Angeles 2024

11 maart 2024

Innovatieve films beloond door Deutsche Bank op Frieze Los Angeles 2024

Al twintig jaar een creatieve alliantie: Deutsche Bank Global Lead Partner van Frieze Art Fair

10 oktober 2023

Al twintig jaar een creatieve alliantie: Deutsche Bank Global Lead Partner van Frieze Art Fair

×