Al twintig jaar een creatieve alliantie: Deutsche Bank Global Lead Partner van Frieze Art Fair

10 oktober 2023

Al twintig jaar een creatieve alliantie: Deutsche Bank Global Lead Partner van Frieze Art Fair

Een kunstbeurs met projecten, discursieve programma's, films en lezingen in Regent's Park in Londen?

Toen de eerste Frieze Art Fair in 2003 haar deuren opende, was het bijna een rebellie tegen de gevestigde orde. Het project werd bedacht door Amanda Sharp en Matthew Slotover, de redacteuren van het kunsttijdschrift Frieze. Hun innovatieve aanpak bracht echter niet alleen het publiek in vervoering, maar ook al snel de internationale kunstwereld, waardoor de reputatie van Londen als metropool waar kunst en financiën unieke creatieve allianties aangaan, werd bevestigd.

Deutsche Bank herkende het potentieel van Frieze al vroeg, werd partner van de beurs en ondersteunde de daaropvolgende twee decennia de beurs, die kon uitgroeien tot een platform met een wereldwijde presence. In 2012 werd Frieze Masters, met kunst van oude meesters tot moderne kunst, toegevoegd in Londen en Frieze New York werd geopend in de Big Apple. Frieze Los Angeles volgde in 2019 en in 2022 ging de eerste Frieze van start in Seoul. Vandaag is Frieze dan ook een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld.

Vanaf het begin bood de beurs een platform aan de bank om haar nieuwe posities in de hedendaagse kunst in de schijnwerpers te zetten en om haar bedrijfscollectie te etaleren in de Deutsche Bank Wealth Management Lounge. Tijdens de eerste jaren werden er thematentoonstellingen georganiseerd met werken uit de collectie. Zo waren er “Teachers and Pupils”, met werken van de London School, “Joseph Beuys en zijn leerlingen” en de “Young British Artists”. In 2009 presenteerde de bank fotowerken van Thomas Struth als eerste solotentoonstelling in de lounge. Deze tentoonstelling werd gevolgd door interactieve projecten, zoals Women to Go van Mathilde ter Heijne, waarbij honderden kaarten met foto's van vrouwen, genomen tussen 1839 en 1920, werden tentoongesteld en kosteloos mee naar huis konden worden genomen. Op de achterkant van deze kaarten staan anonieme biografieën van buitengewone vrouwen uit die tijd - pioniers in hun vak uit de hele wereld, wiens verdiensten zijn vergeten in de door mannen gedomineerde geschiedschrijving.

Een partnership met een gemeenschappelijk doel

In 2018, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de invoering van het vrouwenkiesrecht in het Verenigd Koninkrijk, lanceerde Tracey Emin een speciaal tentoonstellingsproject in de lounges van de twee Londense beurzen, dat de beeldvorming en rechten van vrouwen onderzocht. Ze vroeg alle 520 levende vrouwelijke kunstenaars in de Deutsche Bank Collection om maximaal vier werken ter grootte van een ansichtkaart beschikbaar te stellen, die voor een minimale donatie van £ 200 konden worden gekocht. De recordopbrengst van meer dan £ 150.000 ging naar vier vrouwenhulpprojecten in het Verenigd Koninkrijk.

Presentaties zoals de expositie en live tekenvoorstelling van Ruby Onyinyechi Amanze (2019) in New York en de VR-installaties over klimaatverandering van Shezad Dawood (2022) in Londen gaan dan weer in op een radicaal veranderende realiteit, waarin de relatie tussen natuur en technologie en concepten van identiteit worden heroverwogen.

In 2020 sloeg Deutsche Bank de handen in elkaar met Frieze, de Ghetto Film School en FIFTH SEASON (voorheen Endeavor Content) om de Deutsche Bank Frieze Los Angeles Film Award te lanceren en zo opkomende filmmakers in LA te ondersteunen en nieuwe manieren te ontwikkelen om verhalen te vertellen.

In datzelfde jaar werd de Frieze x Deutsche Bank Emerging Curators Fellowship in het leven geroepen. Dit programma is bedoeld om opkomende curatoren met een POC-achtergrond (people of colour) te helpen voet aan de grond te krijgen in de kunstwereld en daarnaast hun curatorpraktijk verder te ontwikkelen in openbare kunstinstellingen in het Verenigd Koninkrijk, zoals de Chisenhale Gallery en het V&A Museum East. Het programma wordt ondersteund door de verkoop van werken van kunstenaars uit de Deutsche Bank Collection: Idris Khan in 2020, Yinka Shonibare in 2021 en Ibrahim Mahama in 2022. Deze initiatieven laten zien hoe het in het reine komen met het verleden en toekomstperspectieven van elkaar afhankelijk zijn.

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de samenwerking tussen Deutsche Bank en Frieze, zijn de tentoonstellingen in beide Londense lounges gewijd aan het werk van Yinka Shonibare CBE RA, die zich bezighoudt met de gevolgen van het kolonialisme in tijden van globalisering en Afrikaans-Europese betrekkingen.

Ons engagement voor kunst en cultuur

Deutsche Bank is de Global Lead Partner voor de Frieze kunstbeurzen en in 2023 vieren we twintig jaar van samenwerken. Als onderdeel van haar Art & Culture engagement ondersteunt en verzamelt Deutsche Bank al meer dan 40 jaar werken van invloedrijke, internationale kunstenaars. De bank is wereldwijd toonaangevend op het gebied van kunstprogramma's voor bedrijven en heeft ook een programma "Artist of the Year" en een eigen cultureel centrum in Berlijn, het PalaisPopulaire. Alle initiatieven zijn gebaseerd op de overtuiging dat betrokkenheid bij kunst een positieve invloed heeft, niet alleen op cliënten en medewerkers, maar ook op de gemeenschappen waarin de bank actief is. Zo zorgen verdere samenwerkingen zoals de Deutsche Bank Frieze Los Angeles Film Award in de Verenigde Staten, The Art of Conversation in Italië, België en Singapore, de Frieze x Deutsche Bank Emerging Curators Fellowship in het Verenigd Koninkrijk en het digitale platform Art:LIVE voor toegang tot hedendaagse kunst voor mensen over de hele wereld.

Meer weten over het kunstprogramma van Deutsche Bank?

20 jaar Frieze & Deutsche Bank

In 2023 viert dit partnerschap haar 20-jarige jubileum en werd een allereerste Frieze-evenement in België georganiseerd onder de noemer ‘The Art of Conversation’.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

2 juni 2023

The Art of Conversation: een primeur in België voor Frieze en Deutsche Bank

×