Phishing : opgelet, ook fraudeurs doen aan diversificatie

Dagelijks bankieren

Phishing: opgelet, ook fraudeurs doen aan diversificatie

24 november 2021 - Leestijd 2 min.

Samengevat:
  • Hoewel bankieren en betalen in principe steeds veiliger worden, blijven fraudeurs gewiekste technieken ontwikkelen om u toch in de val te laten trappen.
  • Klik nooit op een link van een onbekende afzender en geef nooit de codes van uw bankkaart of digipass in buiten een beveiligde omgeving. 

Een sms of WhatsApp-bericht waarin staat dat een pakje op u wacht in het postkantoor, maar u eerst even op een link moet klikken? Of een e-mail van de ‘FOD Financiën’ over een nieuwe coronapremie? Met allerhande technieken spelen fraudeurs in op de actualiteit en ‘raden ze u aan’ om snel actie te nemen. 

Het kan iedereen overkomen

Terwijl het vroeger, ongeacht het gebruikte kanaal, vaak makkelijk was om fraude tijdig te ontdekken (spelfouten, gebrekkige lay-out, enz.) is het verschil tussen nep en echt vandaag minder duidelijk. Jong of oud: we zijn allemaal vatbaar voor misleiding. Volgens Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, waren er in 2020 in ons land zo’n 67.000 geslaagde gevallen van phishing, goed voor een buit van ongeveer 34 miljoen euro. Waakzaamheid blijft dus essentieel. 

Te mooi om waar te zijn

Een risicoloze belegging die enorme opbrengsten belooft? Een verleidelijk kredietaanbod waarvoor u eerst een aanvraagvergoeding moet betalen? Wanneer een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook. Zeker als u wordt aangespoord om snel te beslissen. 

Blijf waakzaam

Een vriend of familielid stuurt u een bericht waarin hij uitlegt dat hij in moeilijkheden verkeert, telefonisch niet bereikbaar is, maar dat hij geld nodig heeft? Bel ze, neem contact op via een ander kanaal of via een andere persoon. 

Uw bank vraagt om uw persoonlijke gegevens te controleren door op een link te klikken? Doe dat niet: uw bank zal u nooit zo’n verzoek sturen. Als u twijfelt, neem dan telefonisch contact op met uw Financial Center.

Ontvangt u dit soort verzoeken per telefoon en vraagt de persoon u om iets te valideren met uw digipass? Ook dat is gegarandeerd fraude. Klik dus nooit op een link van een onbekende afzender en geef nooit de codes van uw bankkaart of digipass in buiten een beveiligde omgeving.

Denkt u het slachtoffer te zijn van fraude? Contacteer ons zo snel mogelijk via 078 156 160. 

Bekijk de jongste campagnevideo ‘Wees slimmer dan een phisher’

Op 16 november lanceerden het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition een opvallende sensibiliseringscampagne over de gevaren van phishing. Deze campagne wil de waakzaamheid van internetgebruikers verhogen en tips aanreiken om niet in de val te trappen van oplichters die phishingberichten versturen.

Sensibiliseringscampagne over de gevaren van phishing

Installeer de Safeonweb app

Deze gloednieuwe app waarschuwt u voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten. In de Safeonweb app is het tevens mogelijk om uw wifinetwerk te registreren. Als u dit doet, ontvangt u een waarschuwing (onder de tab bedreigingen) wanneer u een virus hebt opgelopen.

Hou uw computers gezond:

Installeer een anti-virusscanner >
Installeer de safeonweb app >

Al onze tips voor veilig internetbankieren?

Lees ook

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Deutsche Bank België verkozen tot Top Employer

Deutsche Bank België verkozen tot Top Employer

Deutsche Bank België verkozen tot Top Employer

11 februari 2021

11 februari 2021

11 februari 2021

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Ziet u ook het grotere plaatje?

Ziet u ook het grotere plaatje?

Ziet u ook het grotere plaatje?

27 augustus 2020

27 augustus 2020

27 augustus 2020

×