Tijdens haar laatste vergadering besliste de Europese Centrale Bank (ECB) om haar opkoop van activa zoals gepland stop te zetten op 1 juli. De ECB gaf ook te kennen dat ze de richtinggevende rente op de volgende vergadering op 21 juli met 25 basispunten wil verhogen. Ze kondigde aan dat ze in september een 'grotere' renteverhoging zal doorvoeren als de inflatieverwachtingen op middellange termijn ongewijzigd blijven of zelfs verslechteren. Dat sluit ruimschoots aan bij de marktverwachting van een renteverhoging van 50 basispunten in september en een totale stijging van 75 basispunten tegen het einde van het derde kwartaal. Zelfs voor de vergadering werd de kans op een renteverhoging tijdens de vergadering van gisteren zelf als zo goed als onbestaande beschouwd.
De ECB zei dat ze tijdens de vergaderingen in het vierde trimester en waarschijnlijk begin 2023 'graduele' renteverhogingen zal doorvoeren, omdat ze nu een inflatie verwacht van 6,8% in 2022 en 3,5% in 2023 – veel hoger dan analisten hadden verwacht – en van 2,1% in 2024. Ook de verwachtingen van de ECB voor de onderliggende inflatie (zonder energie en voedingsproducten) van 3,3% in 2022, 2,8% in 2023 en 2,3% in 2024 liggen hoger dan de meeste marktspelers verwacht hadden.
ECB-president Lagarde verwees van bij het begin van de persconferentie naar de grote uitdaging van de hoge inflatie en zei dat de ECB ervoor wil zorgen dat de inflatie opnieuw binnen de beoogde doelstelling valt. Ze zei ook dat de voorwaarden voor een verdere economische groei intact blijven, ondanks de economische risico's als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Bovendien benadrukte Christine Lagarde dat de leden van de raad van bestuur van de ECB de volgende loononderhandelingen "heel aandachtig zullen observeren", nu de loonstijging begint te versnellen. Christine Lagarde vermeed daarentegen opnieuw vragen over nieuwe steunmaatregelen. Ze verwees naar de algemene flexibiliteit van de ECB inzake het monetaire beleid, die ze wil aanhouden om een overdreven versnippering van de obligatiemarkt te vermijden.
De nakende renteverhoging en de mogelijk grotere renteverhogingen dan nu verwacht, hebben de koersen van staatsleningen doen dalen. Het rendement van de Italiaanse staatsobligaties op tien jaar steeg tijdens de persconferentie met 25 basispunten tot 3,61%, terwijl het rendement van de Duitse Bunds op tien jaar boven 1,45% uitkwam: het hoogste peil in acht jaar. De euro steeg eventjes tegenover de dollar, maar viel na de persconferentie terug onder de 1,07. De toenemende rendementsverschillen tussen de perifere obligaties uit de eurozone en de Duitse Bunds zouden hier wel eens een rol gespeeld kunnen hebben. De beursindexen in de eurozone daalden met meer dan 1%.
Tijdens haar vergadering in juni maakte de ECB al duidelijk dat het tijdperk van de negatieve rentevoeten (dit begon in 2014) ten einde loopt. En zoals verwacht, zullen ook de netto-aankopen van obligaties heel binnenkort stoppen. In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank (Fed), die begin deze maand haar balans begon af te bouwen, is het weinig waarschijnlijk dat de ECB haar balans tegen eind 2024 gevoelig zal afbouwen.
Aangezien de aandacht van de ECB nu vooral uitgaat naar de hoge inflatie, verwacht ze geen grote economische vertraging (hoewel deze visie risico's inhoudt) en verwacht ze dat de arbeidsmarkt stevig zal blijven met gematigde loonstijgingen. Er kunnen meer renteverhogingen komen dan de markten nu verwachten, zeker volgend jaar. De markten verwachten momenteel renteverhogingen van meer dan 125 basispunten tegen het einde van het jaar, wat in overeenstemming zou zijn met de mededeling van de ECB en eerder een ondergrens zou kunnen vormen, omdat de inflatiedruk niet snel zal verdwijnen.
Dat kan zich bijvoorbeeld vertalen in hogere obligatierentevoeten. In geval van crisis zou de invoering van een steunregeling de extreme versnippering van de obligatiemarkt kunnen tegengaan. Toch moeten zowel de ministers van Financiën van de eurozone als de bedrijven afscheid nemen van de zeer gunstige herfinancieringsvoorwaarden van de voorbije jaren.
De ECB hield ook voor het vierde kwartaal de deur open voor renteverhogingen van meer dan 25 basispunten. Haar inflatieprognose van 6,8% voor 2022 is hoger dan de wat de analisten verwachten, waardoor het rendement van de staatsleningen nog kan stijgen, vooral in de perifere landen van de eurozone. Over het algemeen zal de euro waarschijnlijk profiteren van de rentestijging, maar zou wel eens kunnen lijden onder de versnippering van de obligatiemarkt.
Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.
Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.