Groei: een evenwichtsoefening - Update economie en beleggingen

Markten & Beleggingen - 7 juli 2023

Groei: een evenwichtsoefening - Update economie en beleggingen

Geschreven door Wim D’Haese (Head Investment Strategist) & David Ghezal (Senior Investment Strategist)

Onze nieuwste kwartaalpublicatie CIO Insights ’Groei: een evenwichtsoefening’ presenteert onze huidige economische prognoses voor 2023 en 2024, evenals een update en prognoses tot eind juni 2024 voor de verschillende beleggingscategorieën.

Voor de ontwikkelde economieën verwachten we een milde recessie of magere groei in 2023, gevolgd door een gematigd herstel in 2024. Dit jaar komt de wereldwijde groei naar verwachting vooral uit Azië, waarbij het economische herstel in China in de tweede helft van 2023 aantrekt en in 2024 vertraagt.

Centrale banken moeten daarom een evenwicht zien te vinden tussen de noodzaak om de rente te verhogen om de hardnekkige (kern)inflatie onder controle te houden en het risico dat hun economieën in een recessie terechtkomen. Beleggers moeten op hun beurt een evenwicht zien te vinden tussen het streven naar duurzame prestaties door middel van een strategische asset-allocatie enerzijds en tactische beslissingen op basis van marktbewegingen op de korte termijn anderzijds.

Voor de komende 12 maanden verwachten we dat de meeste aandelenmarkten met enkelvoudige cijfers zullen klimmen, met een verwachte stagnatie van de bedrijfswinsten in 2023, gevolgd door een terugkeer naar positieve winstgroei in 2024. De rente op staatsobligaties zal waarschijnlijk verder stijgen, terwijl de segmenten Investment Grade en High Yield bedrijfsobligaties aantrekkelijk zouden moeten zijn voor beleggers. Wat de valutamarkten betreft, denken we dat de euro licht zou kunnen appreciëren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

We richten ons ook op twee belangrijke structurele veranderingen: de overgang naar een milieuvriendelijkere economie en het thema artificiële intelligentie - een van onze beleggingsthema's voor de lange termijn sinds 2018 en nu in het middelpunt van de beleggersaandacht.

Tot slot bevat onze publicatie ook korte updates over deze en onze andere langetermijnbeleggingsthema's, gegroepeerd binnen de drie brede gebieden van transitie van hulpbronnen, ondersteuning van de bevolking en de technologie van de toekomst.

Ontdek het volledige document
 

Groei: een evenwichtsoefening

'Groei: een evenwichtsoefening’

Bekijk onze video
‘Zullen de markten hun sterke eerste jaarhelft bevestigen?’

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center, online of via 078 156 160.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

Inflatie blijft hardnekkig: update economie en beleggingen

5 april 2023

Inflatie blijft hardnekkig: update economie en beleggingen

Outlook 2023 - Veerkracht vs. Recessie

26 januari 2023

Outlook 2023 - Veerkracht vs. Recessie

×