Om duurzaam te beleggen, verkiest de Belg fondsen boven ETF’s

ESG

"Om duurzaam te beleggen, verkiest de Belg fondsen boven ETF’s"

12 augustus 2021 - leestijd 2 min.

Artikel verschenen in L’Echo op 27 mei 2021.

Voor duurzame beleggingen opteren Belgen voor fondsen. Dat is een van de conclusies van een enquête die Deutsche Bank hield in een tiental landen, waaronder België (355 respondenten) en waarvan L’Echo als eerste de resultaten mocht inkijken.

Wanneer het gaat over de toepassing van ESG-criteria (ecologisch, sociaal en governance) op hun beleggingen, geven de Belgen als beleggingsinstrument veruit de voorkeur aan fondsen (68% positieve antwoorden), gevolgd door beursgenoteerde aandelen (42%) en ETF’s (37%).

Die laatste, ook trackers genoemd, zijn financiële instrumenten die het rendement van beursindexen weerspiegelen. De indexen die het meest worden gebruikt door trackers zijn nationale, regionale of sectorale indexen, die niet worden samengesteld op basis van ESG-criteria. Maar Vincent Delfosse, verantwoordelijke voor advies en beleggingen bij Deutsche Bank België, denkt dat die situatie zal evolueren: “We moeten kijken hoe snel de bedrijven die indexen leveren de duurzame transitie zullen omarmen, maar er zal zeker een opmars zijn van ESG-trackers. Dat merken we nu al. Die trackers zijn overigens efficiënte instrumenten om de kern van een portefeuille te vormen.”


“We zijn verbaasd te zien dat zo veel cliënten nu al zien hoe belangrijk het is om in het risicobeheer rekening te houden met de ESG-criteria.’’

Vincent Delfosse
Deutsche Bank België


De interesse die de Belgen tonen in duurzame fondsen is opmerkelijk. Terwijl meer dan twee op drie Belgische beleggers die financiële instrumenten verkiezen voor hun duurzame beleggingen, blijkt uit de studie van Deutsche Bank dat op wereldschaal minder dan een op twee beleggers inzet op fondsen om te beleggen volgens ESG-criteria.

Bovendien tonen Belgen een sterke appetijt voor duurzame beleggingen. Bijna zeven op tien Belgische beleggers zijn van mening dat financiële beleggingen een positieve impact zouden moeten hebben op de wereld.

Hetzelfde aantal ondervraagde personen vindt dat duurzaam beleggen niet ten koste hoeft te gaan van het financiële rendement. Een kwart van de Belgische beleggers verwacht een hoger rendement dankzij ESG-criteria en 44% ervan verwacht geen impact op hun portefeuille.

Risicobeheer

Bovendien vindt 64% van de respondenten dat de pandemie het belang van risicobeheer in de beleggingsportefeuilles in de verf heeft gezet. “Het is heel belangrijk om zich af te vragen welke risico’s we nemen als we geen rekening houden met de ecologische criteria”, benadrukt Vincent Delfosse. “Dat is een aspect dat in de bank vaak aan bod komt als het gaat over risk management, of het nu is voor het beheer van een beleggingsportefeuille of een kredietportefeuille. We zijn verbaasd te zien dat zo veel cliënten nu al zien hoe belangrijk het is om in het risicobeheer rekening te houden met de ESG-criteria.”

Goed geïnformeerde Belgen

Dat heeft wellicht te maken met de beheersing die de Belgen naar eigen zeggen hebben van duurzaam beleggen. Twee derde van de Belgische beleggers is van mening dat ze een goede kennis hebben van deze materie, tegenover gemiddeld slechts 44% van beleggers op wereldschaal. Slechts 8% van de Belgen zegt niet goed op de hoogte te zijn van beleggingen op basis van ESG-criteria (23% wereldwijd).

Tot slot blijkt uit de enquête dat de perceptie van vrouwen inzake duurzaamheid op verschillende vlakken afwijkt van het gemiddelde. Meer vrouwen (75% tegenover gemiddeld 69%) willen dat beleggingen een positieve impact hebben. Een kleiner aantal van hen (53% tegenover 66%) zegt een goede kennis te hebben van duurzaam beleggen. 61% (tegenover 47%) van hen denkt dat milieukwesties al een impact hebben op de economie.

Philippe Galloy
Copyright © 2021 Mediafin. All rights reserved

Lees ook

×