Markten

Markten

Dollar gedreven door risicosentiment

Dollar gedreven door risicosentiment

08 december 2020 - leestijd 2 min. 30

Geschreven door

Wim D'Haese
Head Investment Strategist

Samengevat
  • De Amerikaanse Dollar Index (DXY1) zit sinds eind maart 2020 in een dalende trend, met meerdere factoren die de afgelopen weken en maanden een belangrijke rol hebben gespeeld.
  • De index heeft ondertussen ongeveer 6% verloren ten opzichte van het jaarbegin.
  • Bij een impasse van het begrotingsbeleid aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, kan de volatiliteit op de dollar toenemen met eventuele koerswinsten begin 2021.

Wat is er gebeurd?

Na een sterke appreciatie in het eerste kwartaal van dit jaar, is de Amerikaanse Dollar Index (DXY) in een neerwaartse trend beland, waarbij de eerdere stijgingen werden tenietgedaan en de DXY ongeveer 6% verliest ten opzichte van het begin van het jaar. De zwakte van de dollar kan worden toegeschreven aan een groot aantal factoren die de ‘greenback’ nu uit de gratie hebben gehaald.

De volgende factoren zijn de afgelopen weken en maanden bijzonder belangrijk geweest:

  • Ten eerste heeft het positieve nieuws over de ontwikkeling van vaccins geleid tot een sterke toename van de risicobereidheid in alle activaklassen. Beleggers dumpten valuta's die als ‘defensief’ worden aanzien (zoals de USD) voor meer cyclische alternatieven die het meest zouden moeten profiteren van de heropleving van de economische bedrijvigheid.
  • Bovendien komt deze structurele tegenwind voor de dollar op een moment dat de markten verwachten dat de verschillen in groei en rente tussen de belangrijkste economieën in de toekomst kleiner zullen worden. Zo voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in oktober dat de jaarlijkse economische groei in de VS en de eurozone in de komende vijf jaar zal vertragen tot respectievelijk 1,8% en 1,4%, wat neerkomt op een verschil van slechts 0,4%. Dit betekent een aanzienlijke convergentie van de groeipercentages. Nog maar een paar jaar geleden was het gebruikelijk om een groeiverschil van 1% of meer te voorspellen.
  • Tot slot heeft de ineenstorting van de rente op 2 jaar van Amerikaans schatkistpapier ertoe geleid dat de dollar-handelaren op zoek zijn naar alternatieven.

Hoe reageerden de markten?

Na een stijging van meer dan 6% begin 2020 is de Dollar-index (DXY) sinds de piek in maart met bijna 12% gedaald, wat de eerste correctie is sinds het tweede kwartaal van 2017. De index is ongeveer 3% gedaald sinds de verkiezingen van 3 november in de VS, en verliest momenteel 6% sinds het jaarbegin.

Wat betekent dat voor beleggers?

Dit jaar is het risicosentiment een belangrijke drijvende kracht achter de valutamarkten geweest. De rol van de dollar als veilige haven, samen met de Japanse Yen (JPY) en de Zwitserse Franc (CHF), is vooral in de laatste drie maanden statistisch significant geweest. De Amerikaanse aandelenmarkten bereikten recentelijk nieuwe pieken, waarbij de markten meer vertrouwen kregen dankzij het vaccinnieuws en de voortdurende expansiedrang van de wereldwijde centrale banken, samen met de aanhoudend fiscale stimulans. Wat het monetaire en fiscale beleid betreft, kunnen er deze week verschillende belangrijke beslissingen vallen.

Versoepelingen en herfinancieringsoperaties op lange termijn door de ECB op komst?


De ECB komt donderdag bijeen en zal wellicht opnieuw uiting geven aan haar bezorgdheid over de wisselkoers van de euro, wat zij eerder dit jaar al eens heeft gedaan. De ECB zal naar verwachting blijk geven van haar ‘versoepelingsintenties’ en duidelijk te kennen geven dat zij zich voorneemt om ondersteunende financiële voorwaarden te garanderen, bijvoorbeeld door haar pandemische noodaankoopprogramma (PEPP) met ongeveer 500 miljard euro te verhogen tot 1.850 miljard euro en dit ten minste tot het einde van 2021 te verlengen. Bovendien wordt een nieuwe ronde gerichte herfinancieringsoperaties op lange termijn (TLTRO's) verwacht met eveneens zeer gunstige voorwaarden, zelfs voor operaties op langere termijn. Een verlaging van de depositorente is eerder onwaarschijnlijk.

Wellicht (nog) geen nieuwe stimuleringspakketten


Wat het begrotingsbeleid betreft, zijn er ondanks de voortzetting van de onderhandelingen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan blokkades voor nieuwe stimuleringspakketten. Er is nog geen overeenstemming over een begrotingspakket in de VS, hoewel we deze week misschien wel concrete voorstellen krijgen, en er blijft onzekerheid bestaan over het vermogen van de regering om het beleid door te voeren, in ieder geval tot de run-off-verkiezingen van de senaat in Georgia begin januari. In Europa wordt het herstelfonds nog steeds geblokkeerd door Polen en Hongarije en ook de brexitonderhandelingen voegen onzekerheid toe. Een bijeenkomst van de Europese Raad op donderdag en vrijdag zou hier van cruciaal belang kunnen zijn.

De gevolgen voor beleggingen


We zouden tot het einde van het jaar een hogere EUR/USD-volatiliteit kunnen zien, naarmate de markten de budgettaire impasse aan beide zijden van de Atlantische Oceaan evalueren. Begin volgend jaar zullen een nieuwe Amerikaanse president en een nieuw Congres meer duidelijkheid bieden en in contrast staan met de aanhoudende politieke onzekerheid in Europa (waar Nederland en Duitsland ook verkiezingen houden in 2021) die de dollar zouden kunnen ondersteunen. Onze doelstelling voor de EUR/USD in december 2021 is 1,15.

Is uw portefeuille nog steeds aangepast aan de economische situatie?


Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

Lees ook

Markten

Markten

Markten

Een adembenemende beursrally

Een adembenemende beursrally

Een adembenemende beursrally

03 december 2020

leestijd 3 min.

03 december 2020

leestijd 3 min.

03 december 2020

leestijd 3 min.

Markten

Markten

Markten

Een verdeeld Congres, het beste scenario voor de markten?

Een verdeeld Congres, het beste scenario voor de markten?

Een verdeeld Congres, het beste scenario voor de markten?

06 november 2020

leestijd 2 min.

06 november 2020

leestijd 2 min.

06 november 2020

leestijd 2 min.

1 DXY index: De US Dollar Index wordt gebruikt om de waarde van de dollar te meten ten opzichte van een mandje van zes wereldvaluta's - Euro, Zwitserse Franc, Japanse Yen, Canadese dollar, Britse pond en Zweedse kroon.

×