Deutsche Bank steunt River Cleanup

ESG

Deutsche Bank steunt River Cleanup

01 december 2021 - Leestijd 2 min. 

Wist u dat zo'n 80% van het afval in de oceanen afkomstig is van rivieren? Elk jaar belandt op die manier niet minder dan 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen1. De vzw River Cleanup wil daar wat aan doen: door de rivieren zo veel mogelijk te zuiveren om te voorkomen dat het afval in de oceanen belandt en zo hun ecosysteem in gevaar brengt. Om vervuiling in een zo vroeg mogelijk stadium te voorkomen en een structurele verandering op gang te brengen, doet River Cleanup ook aan sensibilisatie. Zowel via projecten bij kinderen als bij campagnes bij de brede bevolking.

Bekijk de video

Deutsche Bank steunt River Cleanup

Financiële steun voor schoonmaak rivieren

Geïntrigeerd door dit project en gedreven om haar bijdrage aan een duurzamere wereld te versterken, besliste Deutsche Bank om River Cleanup te steunen via verschillende acties. Zo distribueert Deutsche Bank momenteel een duurzaam beleggingsproduct waarvan een aanzienlijk deel van de distributiemarge gedoneerd zal worden aan River Cleanup.

Met deze steun zal de reiniging worden gefinancierd van verschillende rivieren in België (2 in Vlaanderen en 3 in Brussel en Wallonië), en van de rivier Ishëm in Albanië. Die rivier wordt door sommige milieuverenigingen als de meest vervuilde rivier van Europa beschouwd. Via de Ishëm komt naar verluidt tot 700 ton plastic per jaar in de Adriatische Zee en Middellandse Zee2

De retrocessies van Deutsche Bank zullen River Cleanup en haar honderden vrijwilligers steunen om de uitdagingen mee aan te pakken. Via dit partnerschap dragen de cliënten van Deutsche Bank ook met hun beleggingen - onrechtstreeks - bij tot een positieve lokale impact.

Schoonmaakbeurt in Verviers

Vijftig medewerkers van Deutsche Bank staken enkele maanden de handen uit de mouwen om ook ‘in het veld’ mee op te ruimen. In juli werd ons land getroffen door zware overstromingen. Rivieren traden buiten hun oevers, veegden weg wat op hun pad kwam en verspreidden grote hoeveelheden afval in het milieu. Om te voorkomen dat dit afval uiteindelijk in de zee terechtkomt en om de leefomgeving van de getroffen gemeenten te helpen herstellen, trokken 50 collega's uit heel België naar de regio Luik. Onder toezicht van en uitgerust door de organisatie River Cleanup zamelden ze afval in uit de Vesder in Verviers. Het afval werd nadien gesorteerd. Op één dag konden ze meer dan anderhalve ton inzamelen. 

Het behoud van de oceanen is een thema dat Deutsche Bank na aan het hart ligt. Dit nieuwe partnerschap met River Cleanup vormt een aanvulling op de inspanningen van de Deutsche Bank groep om het natuurlijke mariene kapitaal van de wereld te beschermen. 

Mee de uitdagingen van morgen aangaan?

1 Bron: science.org/doi/10.1126/sciadv.aaz5803

2 Bron: river-cleanup.org/en/albania

×