Deutsche Bank rapporteert 10% winstgroei voor belastingen op jaarbasis tot € 2 miljard in Q1 2024

Markten en beleggingen - 25 april 2024

Deutsche Bank rapporteert 10% winstgroei voor belastingen op jaarbasis tot € 2 miljard in Q1 2024

Fragment uit de boodschap van Christian Sewing aan alle medewerkers
over de resultaten van het eerste kwartaal van 2024.

Bijna zes jaar geleden, op 26 april 2018, stuurde ik jullie voor het eerst als CEO een bericht over de kwartaalcijfers van Deutsche Bank. Met dalende inkomsten en stijgende kosten boekten we voor het begin van het jaar zeer lage winsten. "We moeten actie ondernemen", schreef ik toen en kondigde de eerste maatregelen aan om onze strategische wijzigingen aan te kondigen.

Sindsdien is er veel gebeurd, zowel binnen als buiten de bank, en we hebben samen veel bereikt. Ondanks talrijke uitdagingen, konden we de afgelopen zes jaar voor de meeste kwartalen met succes onze nieuwe koers volgen.

De voorbije drie maanden vormen daarop geen uitzondering. We hebben onze winst opnieuw verhoogd: met 2 miljard euro lag de winst voor belastingen 10 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook de nettowinst steeg met een tiende naar 1,5 miljard euro.

Deze resultaten vertegenwoordigen opnieuw een stap vooruit. Bovenal zijn we op een gedisciplineerde manier op koers gebleven en hebben we opgeleverd wat we hadden beloofd aan de markt: we hebben de omzet licht verhoogd tot 7,8 miljard euro en de gecorrigeerde kosten met 6 procent verlaagd, waardoor we ons doel van 5 miljard euro voor het kwartaal hebben bereikt. Hierdoor daalde onze kosten-inkomstenverhouding aanzienlijk tot 68 procent. Een jaar geleden was dat nog 71 procent. Tegelijkertijd verhoogden we ons rendement op materieel eigen vermogen na belastingen tot 8,7 procent, tegenover 8,3 procent een jaar geleden.

Net als in de vorige kwartalen weerspiegelen onze resultaten de waarde van een goed gediversifieerd bedrijfsmodel over verschillende cycli heen. Het is vooral bemoedigend dat we de commissie-inkomsten met 11 procent hebben verhoogd, wat meer is dan de verwachte normalisatie van de renteomgeving, die voelbaar was in de Corporate Bank en Private Bank.

De Investment Bank realiseerde de hoogste omzetgroei over de eerste drie maanden van 2024, met een stijging van 13 procent. Zowel Fixed Income & Currencies (FIC) als Advisory & Origination (O&A) groeiden fors. Maar ook in alle andere bedrijfsonderdelen was er een positieve ontwikkeling. Hierdoor noteerden we opnieuw hogere deposito's en sterke netto-instromen in onze beleggingsproducten. In combinatie met stijgende markten steeg het beheerd vermogen in de Private Bank tot een record van 606 miljard euro, terwijl het in Asset Management 941 miljard euro bereikte - 101 miljard euro meer dan een jaar geleden.

Dit is een sterke basis voor toekomstige inkomsten en laat zien hoeveel vertrouwen onze klanten in ons hebben. Maar we moeten dat vertrouwen elke dag blijven verdienen. De omgeving waarin onze klanten actief zijn blijft uitdagend: de economische vooruitzichten zijn onstabiel en de geopolitieke situatie is nog onzekerder geworden, met de voortdurende escalatie van het conflict in het Midden-Oosten en de toegenomen dreiging van terrorisme, naast de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Daarom is het nog belangrijker dat we elke dag en overal ter wereld alles blijven doen wat we kunnen om ons in te zetten voor het economische succes en de financiële zekerheid van onze klanten. Dit is de belangrijkste voorwaarde om de ambitieuze doelstellingen te bereiken die we onszelf hebben gesteld en voor ons doel op middellange termijn: Europees kampioen worden. Tegelijkertijd blijft het van essentieel belang dat we onze kostenplanning op dezelfde gedisciplineerde manier blijven uitvoeren als in het eerste kwartaal.

Het is duidelijk dat we dit allemaal alleen samen kunnen bereiken. Zonder jullie toewijding en inzet zouden we de voorbije zes jaar geen grote vooruitgang hebben geboekt. En alleen als we als één team optreden, zullen we in de toekomst succesvol zijn.

"Deutsche Bank beschikt over alle middelen die ze nodig heeft om te floreren: geweldige mensen over de hele wereld, diepgaande en langdurige klantenrelaties en financiële sterkte." Zo heb ik zes jaar geleden mijn e-mail aan u beëindigd. Het is indrukwekkend wat jullie op deze fundamenten hebben gebouwd. Van harte bedankt namens de volledige directie. We kijken ernaar uit om deze reis samen met jullie verder te zetten.

Ontvang het belangrijkste financiële nieuws per e-mail

Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

1 februari 2024

Deutsche Bank rapporteert winst voor belastingen van € 5,7 miljard voor 2023

25 oktober 2023

Na negen maanden al een winst vóór belastingen van 5 miljard euro voor de Deutsche Bank groep

×