Beleggen

Daar is de robolutie

6 september 2021 - leestijd 2 min 30

Samengevat

  • De markt voor robotica groeide de jongste jaren stevig.
  • Robotica kan interessante kansen bieden om uw portefeuille verder te diversifiëren.

De auto of trein waarin u straks stapt. De smartphone in uw broekzak. Of het pakje dat de koerier op uw deurmat achterliet. Allen zijn ze in hun productieproces onder handen genomen door robots. Ook al zijn robots in het dagelijks leven niet altijd even zichtbaar, toch neemt hun aantal jaar na jaar fors toe.

Hun sterke groei wordt ondersteund door heel wat ontwikkelingen. In een wereld met lage groei, schaarse grondstoffen en een vergrijzende bevolking kunnen robots oplossingen aanreiken:

  • Ze kunnen de productiviteit doen stijgen.
  • Ze kunnen helpen om de productie terug dichter bij de consumenten te brengen en leveringstijden te verkorten. Op die manier kunnen ze ook helpen om stijgende loonkosten te compenseren in opkomende landen.
  • Ze dragen bij tot een accurater grondstoffengebruik.
  • Ze verhogen productieflexibiliteit en maken personalisatie goedkoper.

Robotica wordt/is dan ook alomtegenwoordig in het dagelijks leven: industriële robots voor gevaarlijke, vuile en repetitieve taken, om wagens te parkeren, 3D-printing, drones die pakjes bezorgen of in precisielandbouw worden ingezet, robots die mensen helpen in huis, ouderen verzorgen, opereren, vervoeren in zelfrijdende auto’s … Het toepassingsveld is breed. Heel breed.

Hoe beleggen in robotica?

De wereld verandert. Daarom is het goed om u regelmatig de vraag te stellen of uw beleggingsportefeuille mee dient te veranderen. Robotica kan interessante kansen bieden om uw portefeuille verder ter diversificatie aan te vullen. Maar … robotica is ook een containerbegrip waar u als belegger makkelijk in kan verdwalen. En in technologie kunnen veranderingen snel gaan. De waardering van roboticabedrijven is onderhevig aan de grillen van de markt, en deze kunnen hevig zijn.

Lees ook

Image

Veiligheid: sterke kansen voor beleggers

De vraag naar beveiliging en veiligheidsoplossingen trekt 2 tot 3 keer zo snel aan als de globale economische groei. Hoe kunt u tegelijk inspelen op die verschillende ontwikkelingen?

Slimme mobiliteit

Beleggen in slimme mobiliteit? Zo lift u mee met deze megatrend

Minder dan 0,7% van het globale wagenpark is vandaag elektrisch. Dé grote shift moet nog komen.

Image

Is water een belegging waard?

1.260 triljoen liter. Zo véél water is er naar schatting op onze planeet. Kan het dan eigenlijk wel een interessant beleggingsthema zijn? Op verkenning. 

Infrastructuur

Een nieuwe kijk op infrastructuur: technologie en ESG

De heropleving van de economie biedt de gelegenheid om de infrastructuurbehoeften op lange termijn opnieuw te evalueren.


Deel dit artikel

1 Bron: World Robotics Report 2020, hier raadpleegbaar