China: renteverlagingen in een ongunstige macro-economische context

Markten - 16 augustus 2022

China: renteverlagingen in een ongunstige macro-economische context

Geschreven door Stefanie Holtze-Jen (Chief Investment Officer APAC) & Jason Liu (Head Chief Investment Office APAC)

Samengevat:
  • De PBoC (People's Bank of China) verlaagde de beleidsrente deze week met 10 basispunten omdat de belangrijkste macrocijfers voor juli achterbleven bij de verwachtingen. De zwakte in de vastgoedsector hield vorige maand aan.
  • Wij verwachten nog steeds dat de beleidsondersteuning het economisch herstel in China in de tweede helft van het jaar zal aanwakkeren.
  • Infecties door Covid-19, een tragere exportgroei en een zwakke vastgoedsector blijven belangrijke risico's.

Wat is er gebeurd?

De PBoC verlaagde deze week haar beleidsrente met 10 basispunten naar 2,75%. De consensus was dat de rente ongewijzigd zou blijven. Dit was de eerste renteverlaging in meer dan zes maanden, want de vorige renteverlaging dateert van januari dit jaar.

De reden voor de renteverlaging was het relatief zwakke economische herstel dat China de afgelopen maanden heeft doorgemaakt. Uit recent gepubliceerde gegevens bleek dat China's detailhandelomzet, industriële productie en investeringen in vaste activa in juli allemaal onder de marktverwachtingen lagen. De detailhandelverkopen stegen in juli met slechts 2,7% op 1 jaar tijd (de consensus voor juli was +4,9% en het cijfer voor juni was +3,1%). De industriële productie steeg in juli met 3,8% ten opzichte van juli 2021 (tegen respectievelijk +4,3% verwacht en +3,9% in juni). De investeringen in vaste activa stegen in juli met 5,7% (tegen +6,2% en +6,1%).

Een moeilijk herstel

Hoewel de totale consumptie bleef verbeteren in vergelijking met het tweede kwartaal, werd het herstel aangetast door zwakke arbeidsmarktomstandigheden en een nieuwe golf van Covid-19-infecties in sommige delen van China. Ook de groei van de autoverkoop begon af te zwakken doordat het effect van eerdere ondersteunende beleidsmaatregelen wegebde. De lauwe binnenlandse vraag en de tragere groei van de exportorders wogen op de industriële productie.

De zwakte op de vastgoedmarkt hield in juli aan. Op basis van gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) daalde de prijsindex voor nieuwe woningen in 70 steden in juli met -1,7% op 12 maanden tijd, meer dan de -1,3% daling bij de meting in de voorgaande maand. De vastgoedprijzen in de grote steden stegen in juli over het algemeen licht, terwijl de prijzen in de kleinere steden overwegend daalden. De investeringen in vaste activa in de vastgoedsector daalden in juli verder met -12,1% op 1 jaar, vergeleken met een daling van -9,7% in juni.

Wat betekent dat voor beleggers?

Hoewel de Chinese economie er in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar verder op vooruit is gegaan, is het herstel beperkt gebleven door een reeks obstakels. De nieuwe golf van Covid-19 heeft in veel steden geleid tot gerichte lockdownmaatregelen. Hoewel deze maatregelen niet zo streng waren als die in Sjanghai in het tweede kwartaal, kunnen ze het tempo van het herstel nog steeds negatief beïnvloeden, vooral in de dienstensector.

Ook de groei van de exportsector kan worden afgeremd omwille van de afnemende buitenlandse vraag door de matiging van de economische groei in de VS en de eurozone.

Naar een rentedaling van de vijfjaarsleningen?

Bovendien blijft de Chinese vastgoedmarkt zwak, met lage transactievolumes en dalende prijzen in de meeste steden. Ook de vastgoedinvesteringen lijden onder het zwakke sentiment.

Na de verlaging van de beleidsrente kan de PBoC volgens ons in de komende weken een verlaging van de rente voor vijfjaarsleningen – die momenteel op 4,45% zit - aankondigen. Dat gezegd zijnde, denken wij dat verdere omvangrijke renteverlagingen vanaf nu onwaarschijnlijk zijn. In haar monetair beleidsrapport over het tweede kwartaal heeft de PBoC al gewezen op haar bezorgdheid over de uitstroom van kapitaal als gevolg van de agressieve renteverhogingen door andere grote centrale banken.

Wij denken dat de Chinese economie, ondanks de tegenwind op korte termijn, de komende maanden zal blijven herstellen dankzij de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Maar het herstel kan hobbelig zijn en onder de trend blijven door de aanhoudende beperkingen als gevolg van de Covid-19-infecties. De renteverlaging door de PBoC kan ook leiden tot depreciatiedruk op de Chinese munt tegenover de USD, gezien de aanhoudende renteverhogingen door de Fed.

Conclusie

Wij blijven voor het tweede halfjaar een herstel van de Chinese groei verwachten, geholpen door economische stimuleringsmaatregelen. Aanhoudende uitbraken van Covid-19, een tragere export als gevolg van de lagere economische groei in de Verenigde Staten en Europa en de aanhoudende zwakte van de vastgoedsector blijven echter belangrijke neerwaartse risico's die op het sentiment kunnen blijven wegen.

Is uw portefeuille nog aangepast aan de economische realiteit?

Bent u nog geen cliënt?

Word cliënt om te kunnen profiteren van het advies van onze experts.

Bent u al cliënt?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Financial Center, online of via 078 156 160.

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

4 augustus 2022

Financiële markten veren sterk op in juli na belabberd halfjaar

28 juli 2022

Opnieuw forse renteverhoging tegen inflatie

12 augustus 2022

Op zoek naar een regelmatig inkomen uit uw beleggingen?

×