Samengevat
Het enthousiasme rond artificiële intelligentie (AI), al een aantal jaren een van onze beleggingsthema's voor de lange termijn, heeft de aandelenmarkten geholpen om - ondanks de hoge rente - recordhoogtes te bereiken. Die rally werd echter grotendeels gedreven door slechts een handvol megakapitalisaties in de technologiesector. Dit fenomeen wordt goed geïllustreerd door de prestaties van de 'Magnificent 71', die in 2023 ongeveer 95 procentpunten meer stegen dan de gelijkgewogen S&P 500 index (grafiek 1). Wij denken dat de toekomstige marktprestaties niet alleen zullen afhangen van het inhaalpotentieel van de achterblijvers, maar ook van het aanhoudende opwaartse potentieel van de technologiesector, gezien zijn zeer grote marktkapitalisatie.
Grafiek 1: Prestatie in 2023 van verschillende Amerikaanse aandelenindexen
Bron: Bloomberg Finance L.P. Gegevens van 2 januari 2024
Hoewel de aandelenkoersen zijn gestegen en de koers-winstverhoudingen zijn toegenomen – de geschatte K/W-verhouding over 12 maanden van de ‘Magnificent 7’ is de afgelopen 12 maanden gestegen van 24x naar 28,5x – heeft AI tot nu toe de winst van slechts een handvol ‘enabler’- en ‘infrastructuur’-bedrijven gestimuleerd. Toch biedt geen enkele andere marktsector zo’n opwindend groeiverhaal als technologie. Technologie is beetje bij beetje in elk aspect van ons dagelijks leven binnengedrongen en het belang ervan zal met AI waarschijnlijk nog toenemen. Volgens het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zou AI kunnen leiden tot een aanzienlijke toename van de productiviteit, een vermindering van het aantal werkuren en een verbetering van de levensvreugde, evenals een toename van de welvaart. De helft van alle beroepen in de VS zou binnen de komende drie jaar kunnen worden beïnvloed, dus het belang van de technologiesector voor de economie zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Hoewel AI nog in de kinderschoenen staat, overstijgt hun kunnen al op veel gebieden dat van mensen. De nieuwste versie van Large Language Models (LLM’s) scoorde naar verluidt 155 punten op een verbale IQ-test en presteerde daarmee beter dan 99,9% van alle testdeelnemers. Een andere krachtige AI-tool scoorde 90% op de industriestandaard voor ‘Measuring Massive Multitask Language Understanding’ (MMLU), waarmee de kennis van ‘experts’ werd overtroffen. Grote taalmodellen worden steeds meer multimodaal. Dat betekent dat ze een reeks inputs kunnen verwerken, zoals tekst, spraak, afbeeldingen of video, waardoor hun capaciteiten nog verder toenemen. Volgens de voormalige commercieel directeur van het onderzoekscentrum van Google, zouden AI’s door de exponentiële aard van de vooruitgang van de afgelopen jaren een IQ van ruim boven de 1.000 kunnen bereiken. Dit zou kunnen leiden tot een onvoorziene vooruitgang in onderzoek en economische ontwikkeling. Recente technologische vooruitgang heeft humanoïde robots ook steeds meer realiseerbaar en economisch levensvatbaar gemaakt. De productiekosten van sommige modellen zijn bijna gehalveerd, wat kan leiden tot een snellere en verdere automatisering van gevaarlijke arbeidersjobs.
Ondanks de stijgende aandelenkoersen blijft de sector aantrekkelijk voor beleggers, al verschuift de aandacht van AI-ondersteunende technologieën naar AI-ondersteunde apparaten en AI-gedreven toepassingen. Deze laatste bieden potentieel de grootste marktkansen. Naast ’enabler’ en ’infrastructuur’ bedrijven, waarvan de inkomsten nu al stijgen, zou AI binnenkort de volgende productcyclus voor computers en smartphones kunnen inluiden. AI-gebaseerde toepassingen zullen veel meer rekenkracht vereisen dan hun voorgangers. Met de introductie van nieuwe apparaten zou de markt voor toepassingen kunnen groeien, een ontwikkeling die waarschijnlijk grote kansen biedt voor cyberbeveiligingsbedrijven. Kort na de recente publicatie van een belangrijk taalmodel, verdubbelde de hoeveelheid gecompromitteerde gegevens die gepubliceerd werden op afpersingssites voor ransomware. Bovendien zal de technologiesector waarschijnlijk als eerste AI omarmen en winst boeken op het gebied van productiviteit en bedrijfsmarge.
Enquêtes wijzen op een verdere versnelling van de groei van de IT-uitgaven van 2,7% naar 3,4% in 2024. In de VS zou de groei van de IT-uitgaven zelfs bijna 4% kunnen bereiken. Nu de voorraadverminderingscyclus zich in een vergevorderd stadium bevindt, kan een groot aantal gunstige ontwikkelingen leiden tot opwaartse winstherzieningen en aandelen in de sector omhoog stuwen.
We moeten echter rekening houden met onvoorziene risico’s. De werking van neurale netwerken en AI-leren wordt nog lang niet volledig begrepen, wat vragen oproept over de algehele capaciteiten van AI. Slecht gedrag en kwaadaardige AI zijn dan ook zeer realistische duivelse scenario’s. Als gevolg daarvan zou de regelgeving strenger kunnen worden en de vooruitgang vertragen. Ook zouden grote technologiebedrijven beschuldigd kunnen worden van concurrentiebeperkend gedrag, aangezien ze betrokken zijn bij bijna elke grote AI-gerelateerde start-up. Bovendien zouden werknemers en vakbonden zich kunnen verzetten tegen de invoering van technologieën die bepaalde beroepen vervangen. Tot slot zou een recessie of een verdere versnelling van de inflatie, met verdere rentestijgingen tot gevolg, de IT-uitgaven kunnen vertragen.
Uiteindelijk overtreffen de potentiële winsten (vooral op lange termijn) de verhoogde verwachtingen van beleggers als gevolg van de recente sterke prestaties. Hoewel de waarderingen voor technologieaandelen hoog zijn, zijn de winsten de belangrijkste drijvende kracht achter de prestaties van de aandelenkoersen. Technologiebedrijven hebben herhaaldelijk aangetoond dat ze niet alleen in staat zijn om innovatie te revolutioneren, maar ook om deze te commercialiseren. Sinds 1995 is de winst per aandeel (WPA) van de MSCI U.S. Information Technology (IT)-index vermenigvuldigd met 20, terwijl de WPA van de MSCI World ex U.S. IT-index slechts maal 4 is gegaan (grafiek 2).
Grafiek 2: Winst per aandeel over de voorbije 12 maanden (19 januari 1995 = 100)
Bron: Bloomberg Finance L.P., Deutsche Bank AG. Gegevens van 19 januari 2024.
Veel analisten beschrijven AI als de grootste innovatiecyclus in decennia. Gezien hun historische neiging om de omvang van nieuwe langetermijnkansen (pc’s, internet, mobiel en cloud computing) in hun eerste voorspellingen te onderschatten, lijkt het bijna zeker dat AI veel meer is dan slechts een modeverschijnsel.
Beleggingsproducten zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel omhoog als omlaag evolueren en de kans bestaat dat de belegger het bedrag van zijn belegging niet recupereert. Elke beleggingsbeslissing moet in overeenstemming zijn met uw Financial ID (beleggersprofiel). Meer info op deutschebank.be/financialid.
Prognoses zijn gebaseerd op veronderstellingen, schattingen, meningen en hypothetische modellen of analyses die onjuist kunnen blijken. Alleen ter illustratie. Dit artikel en de informatie die het bevat vormen geen beleggingsadvies.
Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Nog geen cliënt? Blijf toch op de hoogte over onze beleggingsopportuniteiten en nieuwigheden binnen onze beleggingsdiensten.
U kunt op elk moment uitschrijven.
1 ‘Magnificent 7’ is een term die wordt gebruikt om de meest dominante technologiebedrijven te beschrijven.