Uw bankgift online registreren ? Dat kan!

Estate Planning & Fiscaliteit - 11 mei 2022

Uw bankgift online registreren? Dat kan!

Geschreven door Franck Cedrone - Senior Estate Planner

Als gevolg van de sluiting van de kantoren Rechtszekerheid omwille van de pandemie, heeft de fiscale administratie een procedure voor de registratie op afstand van bankgiften ingesteld, voornamelijk via brief of e-mail.

Onlangs werd door de fiscale administratie nog een volgende stap gezet in de digitalisatie van het proces. Voortaan is het voor iedereen mogelijk om een bankgift online te registreren via het platform MyMinfin. Dit platform laat onder andere elke belastingplichtige toe om jaarlijks zijn fiscale aangifte in de personenbelasting te vervolledigen en in te dienen.

Concreet kunnen de betrokken partijen in hun persoonlijke omgeving van het platform (1) een scan van de originele pacte adjoint - manueel ondertekend door de partijen - in pdf-formaat uploaden of (2) deze pdf elektronisch ondertekenen via de identiteitskaart en een kaartlezer. Voor meer details, verwijzen we naar de webpagina van de FOD Financiën.

We vestigen tevens de aandacht op de verschillen tussen de gewesten voor wat betreft het tijdstip van registratie van de bankgift.

Merk op dat voor de aanbieding ter registratie van een schenking verleden voor buitenlandse notaris (verplicht sinds eind 2020), het vooralsnog nog niet mogelijk is om een beroep te doen op MyMinfin. De procedure voor een registratie op afspraak bij een kantoor Rechtszekerheid is hiervoor nog steeds aangewezen.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

25 januari 2022

Een nieuw jaar, een reeks fiscale nieuwigheden

×