Euromoney: Deutsche Bank verkozen tot beste wereldwijde private bank voor ondernemers in 2023

Markten & Beleggingen - 6 april 2023

Euromoney: Deutsche Bank AG verkozen tot beste wereldwijde private bank voor ondernemers in 2023

Tijdens de uitreiking van de Euromoney Global Private Banking Awards 2023, die plaatsvond op 29 maart in Londen, heeft Deutsche Bank drie prijzen gewonnen: 'Best Domestic Private Bank' in Duitsland, 'Best International Private Bank' in Spanje en de prestigieuze 'World's Best Bank for Entrepreneurs'.

Deze laatste award bekroont de beste wereldwijde private bank voor ondernemers. Wij nodigen u uit om in dit artikel van Euromoney magazine te ontdekken waarom Deutsche Bank de grote winnaar is:

"Veel grote kredietinstellingen gaan er prat op dat zij ondernemers uitstekend van dienst zijn. In werkelijkheid zijn de meeste van hen niet zo goed als ze u willen doen geloven. Voldoen aan de behoeften van ondernemers kan complex, omslachtig en duur zijn. Het vergt geduld en een goed doordachte strategie, en veel banken hebben geen van beide."

Deutsche Bank is 150 jaar geleden opgericht met als specifiek doel de behoeften van ondernemers te faciliteren en heeft een andere kijk op de zaken. In 2020 richtte zij een nieuwe divisie op: International Private Bank (IPB), die het vroegere internationale private en commercial banking combineert.

CEO Christian Sewing fuseerde IPB vervolgens met de Wealth Management-activiteiten van de Duitse kredietverstrekker - in lijn met zijn ambitie om minder cyclische en meer regelmatige inkomstengenererende diensten aan te bieden - en benoemde Claudio de Sanctis tot hoofd van IPB.

Bank voor Ondernemers

De Sanctis liet er geen gras over groeien om een interne 'Bank voor Ondernemers' op te richten, die geïntegreerde commerciële bank- en vermogensbeheerdiensten moet leveren aan bestuurders van middelgrote en grote familiebedrijven.

Het idee is verre van revolutionair, maar omdat het moeilijk uitvoerbaar is - het private banking-model kan niet anders dan herbekeken worden als het ook daadwerkelijk moet functioneren – houden de meeste banken het liever bij wat ze hebben.

De belangrijkste Zwitserse en Amerikaanse rivalen van Deutsche Bank benaderen individuele ondernemers bijvoorbeeld liever als twee verschillende personen: de persoon die een familiebedrijf runt en de persoon die het door dat bedrijf gecreëerde vermogen bezit.

Zoals de Sanctis in februari tegen Euromoney vertelde, praten zijn concurrenten liever met hun cliënten “ofwel over het bedrijf ofwel over het privévermogen. Voor ons zijn die twee hetzelfde.“ Deze benadering van private banking is wat ondernemers zo vaak vragen, maar zelden aangeboden krijgen.

De 'Bank voor Ondernemers' werd in 2021 voor het eerst geïntroduceerd in Italië, en een jaar later in Spanje, met Juan de Gonzalo aan het hoofd, en genereerde in 2022 80% netto nieuwe activa ten opzichte van het voorgaande jaar.

De divisie biedt alle diensten die een veeleisende ondernemer verwacht, van vermogensadvies tot liquiditeitsfinanciering, gestructureerde financieringsoplossingen en discretionair portefeuillebeheer.

De relatiebeheerders van Deutsche Bank helpen cliënten ook met persoonlijke financiële kwesties, van Estate en Trustplanning tot levensverzekeringen en filantropie, terwijl ze een complex familiebedrijf blijven runnen.

Deze strategiewijziging is een onmiskenbaar succes.

In 2022 boekte Deutsche Bank een nettowinst van 5,7 miljard euro, een vijftienjarig record dat de verwachtingen van analisten ruimschoots overtrof. Haar private bank-divisie was de belangrijkste motor, met een winst vóór belasting van 2 miljard euro in 2022, meer dan vijf keer de 355 miljoen euro van het voorgaande jaar. De bank heeft ook de kosten onder controle gehouden: de verhouding kosten/inkomsten van de private bank-divisie bedroeg 72% in 2022, tegenover 75% voor de hoofdbank.

Wat is de volgende stap?

De Sanctis wil de 'Bank voor Ondernemers' uitrollen in België, een andere grote Europese markt waar Deutsche Bank sterk aanwezig is. Hij is ook van plan de bank uit te breiden naar Azië en het Midden-Oosten, waar deze naast zakenbankieren komt te staan.

Meer weten? Lees het originele artikel: 's Werelds beste private bank voor ondernemers 2023: Deutsche Bank | Euromoney

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Benieuwd welke oplossingen wij bieden om uw portefeuille voor u te beheren?

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Ontvang gratis Money Expert, ons magazine voor beleggers

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

1 juli 2022

Deutsche Bank op nummer 1 in de Euromoney FX Survey

×