Deutsche Bank publiceert winst vóór belastingen van € 1,6 miljard, het beste derde kwartaal sinds 2006

Markten en beleggingen - 26 oktober 2022

Deutsche Bank publiceert winst vóór belastingen van € 1,6 miljard, het beste derde kwartaal sinds 2006

Boodschap van Christian Sewing aan alle personeelsleden van Deutsche Bank

Er voor onze cliënten zijn op het moment dat ze ons het meest nodig hebben, is al jaren onze drijfveer. Het afgelopen kwartaal hebben we laten zien wat het betekent als we dit echt waarmaken. In deze zeer moeilijke economische situatie zijn we steeds dicht bij onze cliënten blijven staan. We hebben hen geholpen met hun liquiditeitsbehoeften, risico's te beperken en te reageren op een snel veranderende omgeving. Onze cliënten hebben dit ten zeerste weten te appreciëren en het stimuleert ook de vraag naar veel van onze diensten.

De resultaten die we vandaag publiceren, weerspiegelen dit. Onze winst vóór belastingen van 1,6 miljard euro is niet alleen bijna drie keer zo hoog als in dezelfde periode een jaar geleden, het is ook het beste resultaat over het derde kwartaal sinds 2006. Onze winst over negen maanden, die 4,8 miljard euro vóór belastingen bedraagt, is ook de hoogste in 11 jaar.

Een uitstekend resultaat, waar we allemaal trots op mogen zijn. Het is gebaseerd op een stijging van de inkomsten tot 6,9 miljard euro, 15 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2021, en weerspiegelt dan ook de kracht die onze bank de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. We danken deze groei aan de dynamiek in al onze departementen. Het afgelopen kwartaal groeiden de inkomsten vooral sterk bij de Corporate Bank (+25 procent) en de Private Bank (+13 procent). Deze profiteerden van extra activiteiten en de hogere rentevoeten. Maar ook de inkomstengroei bij de Investment Bank (+6 procent) is indrukwekkend; op jaarbasis konden wij de daling in de sector Origination & Advisory meer dan compenseren met een nog sterkere groei bij Fixed Income & Currencies. Onze divisie Asset Management presteerde goed met een inkomstenstijging van één procent, ondanks de kelderende activaprijzen op veel financiële markten.

Deze resultaten zetten de positieve tendens van de afgelopen jaren voort. Namens de Raad van Bestuur wil ik jullie dan ook allen bedanken. Sinds we onze strategie in juli 2019 hebben aangekondigd, hebben we ons nooit van ons pad laten afbrengen, hoewel we de afgelopen twee jaar aanzienlijke veranderingen en macro-economische schokken hebben meegemaakt.

Deze discipline, deze continuïteit en deze onstuitbare wil om onze bank vooruit te helpen zijn werkelijk indrukwekkend, wat de doelstellingen die wij voor eind 2022 hebben geformuleerd, vooral wat betreft de rentabiliteit van onze activiteiten, binnen handbereik heeft gebracht. Wij willen dit jaar een winst na belastingen op het tastbaar eigen vermogen behalen van 8 procent. Na het derde kwartaal zitten we daar zelfs iets boven. We kunnen dit jaar wel degelijk bereiken wat veel waarnemers dachten dat buiten bereik lag. Dit zou het vertrouwen in ons verder versterken, na de nieuwe verhoging van onze ratings door Moody's twee weken geleden, die ons al een sterke impuls gaf.

Om het vertrouwen in onze duurzame winstgevendheid te bevestigen, is het echter ook essentieel dat we goed blijven letten op de kosten. Dit geldt des te meer in het huidige klimaat, waarin de prijzen wereldwijd stijgen. In het derde kwartaal hebben we laten zien hoe deze prijsstijging kan worden gecompenseerd door besparingen. De aangepaste kosten stegen met 4 procent, exclusief transformatiekosten en bankheffingen. Zonder wisselkoerseffecten lagen de kosten een procent onder het niveau van vorig jaar, ondanks het feit dat we gericht bleven investeren in onze activiteiten, controles en technologie.

Wij moeten waakzaam blijven, want de kostendruk zal nog enige tijd hoog blijven. Daarom zullen we alle uitgaven zorgvuldig blijven controleren, net zoals we onze risico's in het licht van het moeilijke economische klimaat in het oog houden. Ook hier hebben we in het afgelopen kwartaal onze kracht getoond; door actief risicobeheer konden we alle risicoratio's stabiel houden op de niveaus van vóór de Russische inval in Oekraïne, een opmerkelijk resultaat.

Wij hebben onze voorzieningen voor kredietverliezen in het derde kwartaal verhoogd tot 350 miljoen euro, maar blijven overtuigd van de kwaliteit van onze kredietportefeuille. We hebben onze prognose voor het hele jaar van kredietverliezen van ongeveer 25 basispunten van het gemiddelde kredietvolume bevestigd.

Dankzij deze solide balans, onze nog steeds robuuste CET1-ratio van 13,3% en ruime liquiditeitsreserves die ver boven de wettelijke vereisten liggen, voelen wij ons zeer goed voorbereid op wat ons te wachten staat. Als ik kijk naar wat we samen hebben bereikt, ben ik zeer optimistisch. Iets meer dan drie jaar nadat we met onze transformatie zijn begonnen, blijkt dat onze strategie een beduidend effect heeft; onze bank is evenwichtiger geworden met vier sterke en groeiende departementen, onze winstgevendheid maakt ons veerkrachtig en geeft ons flexibiliteit, en we hebben een team van wereldklasse dat elke dag uitstekende prestaties levert voor onze cliënten wereldwijd.

Samen hebben we de afgelopen jaren veel mijlpalen bereikt. De volgende ligt voor ons: dit succesvolle jaar even succesvol afsluiten. Ik kijk ernaar uit om samen te werken om dit doel te bereiken, wetende hoezeer we op jullie allen kunnen rekenen.

Christian Sewing


Deel dit artikel

×