Cryptomunten en digitale overheidsmunten: een verhaal van twee verwanten.

Markten

Cryptomunten en digitale overheidsmunten: een verhaal van twee verwanten.

10 mei 2021 - leestijd 2 min. 

Geschreven door

Christian Nolting
Global CIO

Samengevat:
  • Cryptomunten zullen een vast gegeven blijven maar de rol die ze kunnen spelen in portefeuilles blijft het voorwerp van debat.
  • Er zullen steeds meer digitale overheidsmunten worden ingevoerd, maar het zou lang kunnen duren voor deze op grote schaal worden gebruikt.
  • Mogelijk zullen overheden en beleggers in het kader van controle en toezicht uiteindelijk digitale overheidsmunten verkiezen boven sommige cryptomunten.

Digitale overheidsmunten (ook afgekort als CBDC's van Central Bank Digital Currencies) en private cryptomunten lijken blijvers te zijn, ook al zijn ze verre van twee kanten van dezelfde medaille, aldus het Chief Investment Office van Deutsche Bank’s International Private Bank.

"Deze twee afzonderlijke maar onderling verbonden ontwikkelingen naderen nu wellicht de kritische massa", schrijft Christian Nolting, Global Chief Investment Officer, in een speciaal rapport met de titel ‘Cryptomunten en digitale overheidsmunten: een verhaal van twee verwanten’. "Toch staan de twee verschillende benaderingen van digitale valuta voor verschillende problemen en uitdagingen", zegt hij.

Volatiliteit en de perceptie dat het speculatieve vehikels zijn

"Cryptomunten zullen een vast gegeven blijven, maar er moet rekening gehouden worden met meerdere factoren. Denk maar aan vergelijkingen met andere activaklassen en aan regelgeving, waardebepaling en de potentiële impact op milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur", schrijft Nolting. De beoordeling ervan wordt bemoeilijkt door hun volatiliteit en de perceptie dat het gewoon speculatieve vehikels zijn.

"Argumenten dat cryptomunten een belangrijk beleggingsvehikel zijn voor portefeuillediversificatie of indekking tegen inflatie, moeten met de nodige voorzichtigheid worden bekeken," zegt hij.

Wat digitale overheidsmunten betreft, is het moeilijk om hun potentiële beleids- en sociale impact te beoordelen totdat er een volledig operationeel wordt in een grote economie, wat enkele jaren kan duren.

Digitale overheidsmunten versus private cryptomunten: aanvullen of verdringen?

"Wijdverbreide invoering kan tijd kosten: belangrijke financiële en sociale vraagstukken moeten zorgvuldig worden overwogen", zegt Nolting. Hij voegt eraan toe dat digitale overheidsmunten niet alleen op zichzelf moeten worden beoordeeld, maar ook hoe ze "de steeds meer gebruikte private cryptomunten kunnen aanvullen of verdringen".

"Uiteindelijk zullen overheden en meer digitaal bewuste bevolkingsgroepen wellicht de voorkeur geven aan digitale overheidsmunten, mogelijk ten koste van sommige cryptomunten", concludeert Nolting. In dat geval "zullen de meer succesvolle cryptomunten waarschijnlijk meer verschillend zijn in termen van bedrijfsmodellen en nut".

Wenst u een uitgebreide en gedetailleerde analyse over dit thema,
ook vanuit een beleggingsstandpunt?

×