Patrimoniale fondsen stevig in het rood in 2022, maar vol vertrouwen voor 2023

Markten & beleggingen - 6 december 2023

Deutsche Bank vindt dat we blootgesteld moeten blijven aan Amerikaanse groei

Geschreven door Frédéric Lejoint

Artikel gepubliceerd in L’Echo op 1 december 2023

Voor Dirk Steffen, Chief Investment Officer (CIO) voor de regio Europa bij Deutsche Bank, zal de focus voor beleggers in 2024 liggen op de noodzaak om bronnen van groei te vinden in een economische omgeving die de komende kwartalen lastig kan zijn, vóór een mogelijke opleving in de tweede helft van 2024. "Voorraadcycli normaliseren zich. De economische activiteit zal onder druk staan, maar een recessie zou vermeden worden, niet in het minst omdat het Europese herstelplan geleidelijkaan uitwerking zou moeten krijgen."

Voorzichtigheid geboden

"In tegenstelling tot onze concurrenten verwachten we aanhoudende inspanningen om het Europese concurrentievermogen te versterken en de klimaattransitie te financieren, naast de investeringen om bepaalde industrieën terug te brengen naar Europa, bijvoorbeeld in halfgeleiders of elektrische voertuigen." Volgens Dirk Steffen zullen centrale banken voorzichtig blijven in hun tempo van normalisatie, met enkele belangrijke renteverlagingen in de tweede helft van 2024, "maar minder dan de marktverwachtingen".

Groei en kredieten

Wat het beleggingsbeleid betreft, is de terugkeer naar positieve reële rentes een zeer belangrijke factor bij de portefeuille-allocatie. "Op dit gebied zien we vooral potentieel in Europese bedrijfsobligaties van goede kwaliteit, terwijl we High Yield voorlopig vermijden vanwege het risico van stijgende wanbetalingspercentages. We geloven ook dat het belangrijk blijft om blootgesteld te zijn aan de Amerikaanse groei, waarvan de vooruitzichten gunstig blijven en nog zouden moeten verbeteren. Deze zouden bovendien moeten uitbreiden naar andere segmenten binnen de technologiesector. Artificiële intelligentie zal kansen bieden als toepassing in bedrijven, en we verwachten ook een aantrekkelijk potentieel in cyberbeveiliging."

Dirk Steffen benadrukt ook het gunstige potentieel in opkomende activa, zowel voor aandelen als obligaties. "De winstgroei zou volgend jaar in Zuid-Korea met 50% moeten opveren na een normalisering in de geheugenchip- en smartphone-sector. Tot slot, wat de obligatiemarkten betreft, is de Aziatische kredietmarkt meer een nichemarkt voor Europese beleggers, maar ze biedt wel gunstige vooruitzichten, omdat de Aziatische centrale banken al bezig zijn met een versoepeling van hun belangrijkste rentetarieven".

"In tegenstelling tot onze concurrenten verwachten we aanhoudende inspanningen om het Europese concurrentievermogen te versterken en de klimaattransitie te financieren."

Deel dit artikel

×