Uw beleggingen ten dienste van uw vastgoedproject

Markten & Beleggingen - 12 mei 2023

Uw beleggingen ten dienste van uw vastgoedproject

Samengevat:
  • Met een DB Investment Loan1 kunt u een hele reeks dromen waarmaken: een tweede verblijf in het buitenland of in België, investeringsvastgoed ...
  • Het bedrag dat u leent is gewaarborgd door een pand op uw effectenrekening.
  • Op die manier hoeft u uw eigen onroerend goed niet te laten hypothekeren. Zo bespaart u de kosten en lasten die gepaard gaan met het vestigen van een hypotheek en hoeft u ook uw beleggingen niet te verkopen.

De Federatie van Notarissen (Fednot) maakt jaarlijks een stand van zaken op van de vastgoedmarkt. Na een intens 2021 (+14,3% transacties), was 2022 een pak rustiger: het aantal transacties daalde in vergelijking met 2021 (-2%) en de prijsstijgingen bleven onder het algemene inflatiepeil. Het jongste rapport zoomt ook in op twee aspecten: de leeftijd van de kopers en het toenemende belang van het energiepeil. Zo behoort 30,3% van de kopers tot de leeftijdscategorie van 30 jaar of jonger, met aanzienlijke verschillen tussen de provincies: 18,5% voor Waals-Brabant, tegenover 35,1% in Oost-Vlaanderen. Door de energiecrisis zijn kopers bovendien meer dan ooit op zoek naar woningen met een zo gunstig mogelijk energiepeil.

Vastgoed kopen: nieuw in 2023

Huizenjagers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mogen dit jaar uitkijken naar een wijziging van het abattement (zeg maar de korting die u krijgt op de registratierechten). Voor hen zal de aankoop van een bestaande, enige en eigen woning onder bepaalde voorwaarden goedkoper worden. Ook in het Waalse Gewest staat een dergelijke wijziging op de agenda. Het bedrag waarop eerste kopers geen registratierechten hoeven te betalen wordt onder bepaalde voorwaarden een stuk groter. Aangezien de registratierechten in het Waalse Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest 12,5% bedragen, is de wijziging welgekomen nieuws.

In het Vlaamse Gewest zijn kopers sinds begin dit jaar verplicht om hun woning energetisch te renoveren als die een energielabel E of F heeft. Dat moet binnen de vijf jaar na de aankoop gebeuren, en de kopers moeten minstens een energielabel D behalen. Dit zijn belangrijke investeringen om al bij de aankoop mee rekening te houden.

Behoud van uw vermogen

Wat uw vastgoedproject ook is, u neemt best de tijd om de meest geschikte oplossing voor de financiering ervan te vinden. Uw beleggingen verkopen en/of een traditioneel hypothecair2 krediet zijn namelijk niet de enige opties. Als u een beleggingsportefeuille hebt, kan u met een DB Investment Loan uw vastgoedaankoop financieren, terwijl u uw roerend vermogen (en het potentieel rendement) behoudt.

U kan een DB Investment Loan afsluiten vanaf 100.000 euro. Om het maximumbedrag te bepalen dat u kan lenen, analyseren de kredietexperts van Deutsche Bank uw aflossingscapaciteit (uw vermogen, inkomen, enz.) en elke lijn op uw effectenrekening.

Dat gebeurt aan de hand van verschillende criteria: het type belegging, de mogelijke vervaldatum, de valuta, de rating van de uitgever, de volatiliteit, de liquiditeit (verhandelbaarheid), enz. Op basis daarvan wordt de onderpandwaarde van uw portefeuille bepaald. Hoe defensiever de belegging, hoe hoger de leencapaciteit.

De looptijd van een DB Investment Loan varieert van 6 maanden tot maximaal 10 jaar. De rente staat vast en wordt bij aanvang bepaald. Er zijn twee aflossingsmogelijkheden. De klassieke optie met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen en interestbetalingen. Of de bulletversie waarbij u per kwartaal alleen de interesten betaalt en het kapitaal pas in één keer aan het einde van de looptijd.

Aanzienlijke besparingen

Met een DB Investment Loan kan u geld besparen in vergelijking met een traditioneel hypothecair krediet. Wanneer u de aankoop doet met een traditionele hypotheek die wordt gedekt door een hypothecaire inschrijving, kan u inderdaad onder bepaalde voorwaarden profiteren van een fiscaal voordeel. Maar daar komen nog de kosten bij van de hypothecaire inschrijving en de kosten van de kredietakte (een akte die losstaat van de koopakte). Met een DB Investment Loan hoeft u voor het financiële gedeelte van de aankoop geen beroep te doen op een notaris. Mooi meegenomen: bij Deutsche Bank hoeft u bij het afsluiten van een DB Investment Loan evenmin aanvullende producten af te sluiten (die andere banken vaak wel vragen, zoals een brandverzekering). Een DB Investment Loan kost 250 euro per dossier, ongeacht het geleende bedrag.

Via een DB Investment Loan kan u verschillende soorten vastgoed financieren: een tweede woning, een investeringspand of borg staan voor de aankoop van een pand door uw kind(eren). U kan deze financieringsoplossing echter ook gebruiken voor een verbouwing, de aankoop van een kunstwerk, een overbruggingskrediet of de betaling van successierechten. Wat uw project ook is, een DB Investment Loan biedt u een oplossing op maat.

Belegd blijven

Goed om weten: wanneer uw portefeuille in onderpand is gegeven, blijft die toegankelijk en blijft het mogelijk om beleggingsopportuniteiten te grijpen3. Als DB Personal- of Private Banking-cliënt blijft u (tenzij u koos voor een relatie zonder advies) proactieve en gepersonaliseerde ondersteuning krijgen, inclusief aanbevelingen om uw portefeuille aan te passen aan de marktontwikkelingen, in overeenstemming met uw beleggingsdoelstellingen.

Meer weten over DB Investment Loan?

Of neem contact op met uw adviseur of uw Private Banker.

Deel dit artikel


Dit zou u ook kunnen interesseren

23 maart 2023

Het schenken van roerend vermogen aan kinderen

22 december 2022

Wanneer wordt een gelegenheidsgeschenk een schenking?

4 april 2023

Licht op groen voor de energietransitie

Let op: geld lenen kost ook geld

1. De DB Investment Loan (product van Deutsche Bank AG Bijkantoor Brussel) met onroerende bestemming is een kredietovereenkomst onderworpen aan de bepalingen van het Boek VII van het Wetboek Economisch Recht met betrekking tot het hypothecair krediet. Indien het krediet een roerende bestemming heeft of renovatiewerken financiert, is de DB Investment Loan een lening op afbetaling onderworpen aan de bepalingen van het Boek VII van het Wetboek Economisch Recht met betrekking tot het consumentenkrediet. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en de naleving van bepaalde bijzondere voorwaarden, zoals de analyse van de solvabiliteit van de aanvrager, de minimumwaarde van de inpandgeving van de effectenportefeuille en de looptijd van het krediet of het doel van het krediet.

2. Een traditionele hypothecaire lening is een lening met een hypotheek op het onroerend goed waarvan de aankoop wordt gefinancierd.

3. Beleggingsproducten zijn aan risico’s onderhevig. Ze kunnen zowel dalen als stijgen en het is mogelijk dat beleggers het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.

×