Markten

Amerikaanse presidentsverkiezingen: de kamp van het jaar

22 september 2020 - leestijd 3 min. 30

Geschreven door

Wim D'Haese

Head Investment Strategist

Samengevat

  • Dit jaar moesten veel evenementen, zoals de Olympische Spelen, het EK voetbal of de Gentse Feesten, worden uitgesteld.
  • De Amerikaanse verkiezingen gaan wel nog door en die behoren ongetwijfeld naast onder andere de brexit en corona tot dé gebeurtenissen van 2020.
  • Wat als Joe Biden wint? Wat als Donald Trump wint? En wat betekent dat voor de beurs?

Wat de uitslag van de presidentsverkiezingen van 3 november ook wordt, de uitdagingen voor de toekomstige bewoner van het Witte Huis zijn immens, aangezien hij de Verenigde Staten door de grootste crisis sinds de Grote Depressie zal moeten loodsen.

Naast thema’s als economie, internationale handel, gezondheid en het klimaat, zijn er ook andere hete hangijzers uit het vuur te halen. Zoals gelijke kansen, misdaad en immigratie.

Hoe ziet het programma van de twee kandidaten er uit? Ontdek hieronder hun visies – die vaak zeer uiteenlopend zijn – per thema:

Welke invloed zullen de verkiezingen hebben op de beurs?

1. Wat leert het verleden?

De aandelenmarkten trokken zich in het verleden weinig aan van de verkiezingen. Het gemiddelde rendement van de S&P 500 bedraagt 6,5% in jaren waarin presidentsverkiezingen gehouden worden en is gelijkaardig aan andere jaren met 7,8%. Als recessiejaren uitgesloten worden, dan bedroeg het gemiddelde rendement sinds 1960 in presidentiële verkiezingsjaren 9,94%. Is de economie echter in recessie in een verkiezingsjaar, dan is het resultaat helemaal anders met een gemiddeld jaarverlies van 5,2%. Historisch gezien hadden verkiezingscycli geen blijvende impact op de beurs. De bepalende factor voor aandelenrendementen is de gezondheid van de economie. Uiteraard kunnen de markten zich rond de verkiezingen volatieler gedragen.

2. Overwinning Trump?

Een tweede overwinning voor Trump betekent in het algemeen een bedrijfsvriendelijk beleid, fiscale stimuli, minder regelgeving en focus op de binnenlandse economie. Dit zijn bij uitstek Trumps krachten die de aandelenmarkten mee stuwden tijdens zijn eerste termijn. Bij een tweede overwinning zullen die krachten wellicht ondersteunend blijven werken. Aan de andere kant kan een instabiel politiek en internationaal klimaat beleggers opnieuw doen huiveren.

3. Overwinning Biden?

Een overwinning voor de Democraten zal straks leiden tot een dalende beurs, wordt wel eens geopperd. “Hiervoor zijn er een reeks tegenargumenten”, vertelt Frank Kelly, Head of Public and Government Affairs voor Deutsche Bank in Washington. “Joe Biden zal streven naar een stabiel en voorspelbaar economisch klimaat, en een meer harmonieuze internationale politiek. Dat is een extra zekerheid voor beleggers. Van Biden kunt u belastingverhogingen verwachten op grootverdieners en bedrijven, maar hij zal dat niet van vandaag op morgen doen. Omdat het land in een precaire economische spreidstand zit, zal hij een afwachtende houding nemen. Tot slot: als de Republikeinen grote fiscale stimuluspakketten lanceren en nieuwe schulden aangaan, waarom zouden de Democraten dan de kraan straks dichtdraaien? Biden plant grote investeringen in klimaat, infrastructuur en gezondheidszorg die de economie en de beurs evenzeer kunnen ondersteunen.”

4. Voorkeurssectoren?

Bepaalde sectoren kunnen straks een boost krijgen, anderen een tik. Toen Trump president werd in 2016 deden 3 sectoren het aanvankelijk beter dan de S&P500: banken, olie & gas en industrie. Met Biden als president kunt u wellicht een boost verwachten in groene investeringen.

De mogelijke uitkomst van de verkiezingen hoeft echter geen doorslaggevend argument te zijn om uw portefeuille te herpositioneren. Los van wie er president wordt, blijft klimaat (naast technologie) een relevant beleggingsthema. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Jongere generaties kijken anders naar thema’s als klimaat, energie en duurzaam beleggen. De komende decennia zullen die jonge generaties de (duurzame) investeringsbeslissingen maken. Bedrijven kunnen daar steeds minder omheen.
  • Elders in de wereld zetten veel landen wél al fors in op klimaatinvesteringen. Ongeveer een derde van het geld voor het Europees herstelplan is bedoeld om ‘groener’ uit de coronacrisis te komen.

Afstemmen met een adviseur over uw beleggingen?


Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.

Lees ook

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Dagelijks bankieren

Ziet u ook het grotere plaatje?

Ziet u ook het grotere plaatje?

Ziet u ook het grotere plaatje?

27 augustus 2020
leestijd 2 min. 20

27 augustus 2020
leestijd 2 min. 20

27 augustus 2020
leestijd 2 min. 20

bronnen: Deutsche Bank research, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNBC, BBC, CNN

×