Het Duitse SailGP-team

Het Duitse SailGP-team: Wie is aan boord?

Maak kennis met het talent dat van het Duitse team de volgende kampioenen wil maken.

Aan het roer

Erik Heil

Erik Heil zit al aan het roer van het Duitse SailGP-team in zijn eerste seizoen in de competitie. Geboren en getogen in Berlijn, bracht Heil een groot deel van zijn jeugd door in de zeilclub van zijn stad. Uiteindelijk werd hij lid van het team van Thomas Plössel, dat in 2014 Europees kampioen werd in de snelste bootklasse, de 49er, en in 2019 wereldkampioen. Samen wonnen ze ook bronzen medailles voor Duitsland op de Olympische Zomerspelen van 2016 en 2020.

Erik Heil - sailGP
Kahena Kunze - sailGP

De strateeg

Kahena Kunze

Kahena Kunze is tweevoudig Olympisch gouden medaillewinnaar. Samen met Martine Grael won ze in Rio de Janeiro in 2016 en in Tokio in 2021 in de 49erFX. Ze behaalden verschillende tweede plaatsen op de wereldkampioenschappen in 2013, 2015, 2017 en 2019. Ze wonnen ook de gouden medaille op de Pan-Amerikaanse Spelen van 2019. In 2014 werden Kunze en Grael uitgeroepen tot zeilers van het jaar door de World Sailing Association.

De zeiltrimmer

Stuart Bithell

Stuart Bithell begon als kind met zeilen in Groot-Brittannië en vertegenwoordigde Groot-Brittannië en Zwitserland in eerdere SailGP-seizoenen voordat hij zijn zeilvaardigheden naar het Duitse team meebracht. Op de Olympische Spelen van Londen 2012 won hij samen met Luke Patience een zilveren medaille in de Olympische 470-klasse. Op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 won Bithell met Dylan Fletcher de allereerste gouden medaille van Groot-Brittannië in de 49-er klasse voor mannen.

Stuart Bithell - sailGP
James Wierzbowski - sailGP

De flight controller

James Wierzbowski

James is de flight controller van het team en bekleedde deze functie al bij het Chinese SailGP-team in 2019. Zijn grootste zeilprestatie was het winnen van de World Match Racing Tour in 2016. Zijn zeilcarrière begon in 2013 als deelnemer aan de Red Bull Youth America's Cup. Hij werd ook geselecteerd voor het Australische Olympische team in 2016. Als James niet zeilt, zijn zijn passies surfen en crossfit.

Grinder #1

Dan Morris

Dan Morris heeft een succesvolle zeilcarrière gehad op high-performance boten, waaronder een campagne in de Olympische 49er klasse. Hij is meervoudig World Match Racing Tour-kampioen en heeft deelgenomen aan de Extreme Sailing Series. Morris heeft op het hoogste niveau in verschillende klassen gezeild, waaronder de International 14, 49, Farr 40 en Melges. Hij hoopt het succes van SailGP aan zijn CV toe te voegen. Morris heeft een graad in scheepsarchitectuur en maritieme techniek van de universiteit van Michigan.

Dan Morris - sailGP
Jonathan Knottnerus-Meyer - sailGP

Grinder #2

Jonathan Knottnerus-Meyer

Jona is het jongste lid van het team en zeilt in de Duitse Bundesliga voor Kiel Yacht Club. Hij begon zijn professionele carrière rechtstreeks in SailGP. Met zijn indrukwekkende lengte van 1,95 m is hij een van de grinders van het team. Jona brengt zijn tijd op het water door met wingfoilen als hij niet zeilt. Als er geen wind is, studeert hij zijn laatste jaar aan de Kiel University Medical School en schrijft hij aan zijn proefschrift.

Grinder #3

Joe Sullivan

Joe Sullivan won vijf opeenvolgende wereldtitels bij de wereldkampioenschappen roeien onder 23 en Elite. In de nieuwjaarsuitreiking van 2013 werd Sullivan benoemd tot lid van de Nieuw-Zeelandse Orde van Verdienste voor zijn bijdrage aan de roeisport. In juni 2014 kondigde Sullivan aan dat hij stopte met roeien om zijn carrière bij de Nieuw-Zeelandse brandweer voort te zetten als brandweerman in Auckland. Sullivan is geen onbekende in de F50. In 2016 sloot hij zich aan bij Emirates Team New Zealand als grinder voor de edities 2017 en 2021 van de America's Cup. Sullivan is getrouwd en heeft twee jonge dochters.

Joe Sullivan - sailGP
×