80.000 euro voor nieuwe projecten River Cleanup

ESG - 8 augustus 2023

80.000 euro voor nieuwe projecten River Cleanup

Deutsche Bank in België ging in november 2021 een partnerschap aan met River Cleanup. Deze organisatie heeft een nobel doel: rivieren schoonmaken om te voorkomen dat afval in onze oceanen belandt. Met maar liefst 80% van het oceaanafval afkomstig uit rivieren, is dit een levensnoodzakelijk initiatief om te voorkomen dat onze oceanen verder in een plastic soep veranderen. Maar River Cleanup wil meer. Ze wil niet alleen de rommel opruimen, maar ook het bewustzijn vergroten, vooral onder jongeren, en verandering op gang brengen.

Steun in actie en euro’s

Het partnerschap met River Cleanup bestaat uit twee delen: enerzijds steken we de handen uit de mouwen en anderzijds leveren we financiële bijdragen. Na de verschrikkelijke overstromingen in ons land eind 2021, kwamen 50 medewerkers een eerste keer samen in Verviers. Daar haalden ze afval uit de Vesder en sorteerden ze het verder. Op één dag visten ze meer dan anderhalve ton afval bijeen. In 2022 vond een tweede opruimactie plaats in Gent, waar 35 medewerkers 219 kilo afval inzamelden.

De financiële steun bestaat uit een deel van de distributiemarge verbonden aan de verkoop van bepaalde beleggingsproducten. Deze bijdrage bedroeg 72.000 euro in 2021 en 80.000 euro in 2022. Met het geld dat dankzij het enthousiasme van onze cliënten in 2022 werd ingezameld, worden dit jaar verschillende projecten gefinancierd:

  • Citizen Litter Reporting: op river-cleanup.org komt een module waar iedereen vervuiling kan melden, door de locatie te delen en foto’s of video’s te uploaden. Zo kunnen schoonmaakoperaties sneller en efficiënter worden gepland.
  • Schoonmaak van rivieren in Antwerpen, Gent en Luik: inzameling van plastic en ander afval langs vervuilde oevers.
  • Opruimactie van de rivier Ishem in Albanië: deze rivier is een belangrijke bron van vervuiling voor de Middellandse Zee en Adriatische Zee. Er zijn zes lokale acties gepland en een bewustmakingsprogramma.

Wereldwijde samenwerking

De samenwerking van Deutsche Bank met River Cleanup past in haar ESG-engagement (Environment, Social & Governance). Na succesvolle resultaten in België, is dit partnerschap nu wereldwijd uitgerold in de hele divisie International Private Bank van Deutsche Bank. Zo vonden er ondertussen al schoonmaakacties met medewerkers van Deutsche Bank plaats in Milaan, Londen, Frankfurt, New York, Madrid en Mumbai. Deze wereldwijde inzet sluit aan bij de sociale pijler van Deutsche Bank (How we Live), die gebaseerd is op het idee dat samenwerking leidt tot krachtigere en verder reikende resultaten.

Als u River Cleanup op vrijwillige basis wil helpen, kan u zich aanmelden voor de opruimacties die het hele jaar door worden georganiseerd.

Wil u ook deel uitmaken van de verandering?

Deel dit artikel


Funds For Good: uw beleggingen veranderden al het leven van ruim 200 ondernemers

20 april 2023

Funds For Good: uw beleggingen veranderden al het leven van ruim 200 ondernemers

2 maart 2023

Onze ESG-ambitie: een positieve verandering teweegbrengen

‘How We Live’: een nieuw milieu-impactprogramma

29 november 2022

‘How We Live’: een nieuw milieu-impactprogramma

×