Funds For Good: een concrete maatschappelijke impact dankzij de beleggingen van onze cliënten

ESG

Funds For Good: een concrete maatschappelijke impact dankzij de beleggingen van onze cliënten

29 juni 2021 - leestijd 3 min. 30

Samengevat

  • Funds For Good bewijst dat een financieel product, naast zijn potentieel rendement, ook een positieve impact kan hebben op de samenleving in het algemeen.
  • Funds For Good werd in 2010 gelanceerd en heeft zopas de kaap van 800 gefinancierde bedrijfsprojecten gehaald.
  • In 2020 alleen al heeft Deutsche Bank, ondanks de pandemie, bijna € 200.000 doorgestort aan Funds For Good Impact nadat ze verschillende beleggingsproducten op de markt bracht.

Sinds de lancering ervan tien jaar geleden, bekleedt Funds For Good een heel specifieke positionering in de financiële sector door aan impactbeleggen te doen (‘impact investing’ in het Engels).

Hoe werkt het? Heel eenvoudig: Funds For Good Invest biedt financiële producten aan waarvan het beheer gebaseerd is op ESG-criteria1 (verantwoordelijkheid op ecologisch, sociaal en governancevlak). Vervolgens stort Funds For Good Invest 50% van zijn winst (met een minimum van 10% van zijn omzet) door aan Funds For Good Impact. Dat geld dient om de door Funds For Good Impact ondersteunde projecten te financieren, zonder dat het potentiële rendement van de cliënten eronder lijdt.

Financieel en menselijk duwtje in de rug

Zo kunnen werklozen of sociale ondernemers een renteloze lening aangaan en gratis begeleiding genieten om hun eigen micro-onderneming op te richten.

“Onze actie wordt vandaag nog zinvoller omdat we zien hoe belangrijk het is om lokaal te kopen. We moeten structuren en een economisch systeem uitwerken om de lokale economie op een solidaire manier te ondersteunen. Momenteel komt dat nóg duidelijker tot uiting”, bevestigt Nicolas Crochet, medestichter van Funds For Good.

Al jarenlang brengt Funds For Good partnerschappen tot stand met tal van financiële instellingen, en Deutsche Bank was de eerste bank in België die dit mooie project ondersteunde. Sindsdien heeft Deutsche Bank verschillende financiële producten gelanceerd, waardoor Funds For Good Impact meer dan € 226.000 heeft weten in te zamelen om lokale projecten met een maatschappelijke impact te financieren.

Partnerschap met Deutsche Bank

In België heeft Deutsche Bank ook de ambitie om haar cliënten de mogelijkheid te bieden om een lokale en concrete impact te hebben dankzij verantwoorde beleggingen. In dat kader hebben we sinds 2016 producten van de beheerder Funds For Good Invest (fondsen²) in ons aanbod opgenomen. Sindsdien stort de bank een deel van de vergoeding die ze krijgt op de distributie van die beleggingsproducten door. Het geld dat zo vrijkomt, voedt de financiële middelen die gaan naar de begeleiding van sociale projecten.

Zo heeft Deutsche Bank in 2020, door verschillende beleggingsoplossingen op de markt te brengen, een totaalbedrag van € 190.146 gestort aan Funds For Good Impact. De gefinancierde projecten voldoen zelf aan de maatschappelijke en milieu-uitdagingen van onze samenleving: zero waste-winkels, duurzame landbouw, sociale inclusie, enz. Hieronder vindt u drie voorbeelden van ondernemers die Funds For Good in 2020 heeft gesteund.

Al meer dan 800 banen gecreëerd in tien jaar

Dankzij het ingezamelde geld heeft Funds For Good Impact - sinds de oprichting ervan - al meer dan 800 projecten gefinancierd, 875 nieuwe banen gecreëerd en bijna € 2.000.000 aan renteloze leningen toegekend (zie onderstaand kader). Die leningen worden toegekend aan kleine ondernemingen, zonder dat er rente wordt geïnd en zonder dat er garanties worden geëist. Die bedragen worden doorgaans verleend aan werklozen die een ondernemersproject lanceren of aan ondernemers die een project met maatschappelijke of ecologische inslag leiden. “Wij hebben altijd al een deel van onze beheerskosten teruggekoppeld naar het maatschappelijke project, maar hier zorgt dit unieke partnerschap tussen een bank en ons fondsenhuis voor een echte nieuwe wind voor tal van projecten die wij financieren”, aldus Nicolas Crochet.

Funds For Good viert tien jaar aan impact!

Duurzame beleggingen en een positieve maatschappelijke impact in uw buurt combineren? Dat is mogelijk dankzij de steun die Deutsche Bank aan Funds For Good Impact verleent. Zoals we hebben gezien, streeft deze vzw ernaar om mensen met beperkte middelen te begeleiden en financieel te ondersteunen in de creatie van hun eigen baan om zich opnieuw in het actieve leven te storten door hun bedrijfsproject concreet uit te werken.

Met de steun van Deutsche Bank draagt de maatschappelijke actie van het team van Funds For Good Impact al tien jaar, ook tijdens de coronapandemie, haar steentje bij om ondernemers nog meer te helpen en het maatschappelijk ondernemerschap te ondersteunen.

Funds For Good Impact: Tien jaar samengevat in vijf cijfers*

  • 798 gefinancierde projecten
  • € 2.030.664 aan renteloze leningen
  • Gemiddelde financiering: € 10.121
  • 875 gecreëerde banen
  • 114 actieve coachings van ondernemers


* Bron: Funds For Good Impact, cijfers vastgelegd op 31 mei 2021.

Enkele ondernemers die ondersteund worden door Funds For Good Impact

Mirfat - Kalyaan

Mirfat is een dynamische en energieke vrouw. Ze heeft er altijd al over gedroomd om een schoonheidssalon te openen. Haar project is eindelijk werkelijkheid geworden en het Kalyaan welzijnscentrum wacht op u. Mirfat biedt een breed gamma aan klassieke schoonheidsbehandelingen, maar ook massages en balneotherapie voor zowel mannen als vrouwen. Mirfat kiest haar producten zorgvuldig (vooral Belgische merken) en binnen een zo natuurlijk mogelijk gamma. Heeft u een onblusbaar verlangen om te ontspannen? Bezoek haar centrum en laat u eens goed verwennen!

Mirfat - Kalyaan
Kiana - Dressed by Ella Fay

Kiana – Meulebeke

Kiana is een jonge en uiterst enthousiaste onderneemster. Ze is nagelstyliste en heeft in
diezelfde praktijk ook een kledingwinkel voor kinderen tot 8 jaar uit de grond gestampt. Ze
verwelkomt haar klanten thuis in een speciaal voor haar boetiek ontworpen ruimte.

www.dressedbyellafay.com

Ness - Boeket de Fleurs

Ness is al meer dan 20 jaar bloemiste en sinds een paar jaar is ze ook eco-bloemiste. Als
eco-bloemiste stelt ze de volledige bloemenindustrie in vraag, en neemt dan beslissingen
die haar leven een beetje ingewikkelder kunnen maken. Maar Ness is ervan overtuigd dat
het kan en heeft dit dan ook in haar winkeltje aan haar klanten kunnen tonen. Mooie en
duurzame boeketten maken, met een maximaal respect voor het milieu!

https://www.boeketdefleurs.be

Ness - Boeket de Fleurs

Wilt u dat uw beleggingen een concrete en positieve impact hebben?

Er zijn beleggingsoplossingen van Funds For Good beschikbaar bij Deutsche Bank. Wij wijzen erop dat elke belegging moet overeenstemmen met uw Financial ID.

1 De term “fonds” is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. Fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.
2 Ecologische, Sociale en Governancecriteria: de selectie van de activa in de portefeuille van het compartiment gebeurt op basis van een beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen op drie niveaus:
1. Een aantal bedrijven wordt uit het beleggingsuniversum geweerd op grond van de sector waarin ze actief zijn (tabak, wapens, steenkool) of van hun gedrag (schending van de mensenrechten, milieu- of andere schandalen).
2. De portefeuille is opgebouwd om het volgende te realiseren: i. een koolstofvoetafdruk van minstens 20% lager dan die van de benchmark; ii. Een stijging met 10% van de maatschappelijke waarde van de ondernemingen ten opzichte van de referentie-index.
3. Op het vlak van governance:
i. De Beheerder en de Distributiecoördinator hebben allebei de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI).
ii. Er wordt een stemrechtenbeleid ingevoerd.


×