“We helpen bedrijven met gemoedsrust te ondernemen, waar ook ter wereld”

Markten en beleggingen - 12 januari 2022

“We helpen bedrijven met gemoedsrust te ondernemen, waar ook ter wereld”

Samengevat:
  • Wereldwijd werken bij de dienst Corporate Banking van Deutsche Bank zo’n 7.500 medewerkers, actief in een 70-tal landen.
  • Ook vanuit Brussel levert de dienst financiële services en expertise voor multinationale ondernemingen, institutionele organisaties, overheden en andere banken.
  • Een van de grote troeven is de internationale reikwijdte van de Deutsche Bank groep, met in het bijzonder een sterke vertegenwoordiging in Azië.

Wie in België aan Deutsche Bank denkt, denkt vandaag vooral aan een bank voor beleggers. Dat ons land ook een tak Corporate Banking heeft, is voor velen wellicht een verrassing. “Vanuit onze hub in Brussel verlenen we grote bedrijven, banken en overheden verschillende financiële diensten”, vertelt Dieter Stynen (Head of Corporate Bank Belgium). “Wereldwijd werken bij de afdeling zo’n 7.500 medewerkers, actief in een 70-tal landen. Stuk voor stuk specialisten in deze ietwat aparte wereld. Hier in Brussel bestaat ons team uit ruim 20 experts.”

Knooppunt voor betaalverkeer

De cliënten zijn vooral grote, multinationale bedrijven. “Met groot bedoelen we een wereldwijde jaaromzet van minstens één miljard euro. De meeste zijn beursgenoteerd. Ook enkele bedrijven uit de BEL20 mogen we tot onze cliënten rekenen”, geeft Dieter Stynen aan. “Onze dienstverlening aan deze ondernemingen gaat erg breed. Stel dat u in België een rekening van 100 euro wil betalen aan een begunstigde in Frankrijk, dan is dat binnen de eurozone en ons SEPA- systeem vrij simpel. Andere koek is het als een Belgisch bedrijf een factuur van 7 miljoen euro wil betalen aan een begunstigde in Thailand in de lokale munt. Dat kan niet door thuis even in te loggen in uw online bankplatform. Onze dienst zorgt er dan voor dat het correcte bedrag gewisseld wordt en netjes op tijd bij de begunstigde terechtkomt. Ook andere services rond cash management, zoals het innen van internationale betalingen, behoren tot onze dagelijkse taken.”

Wereldwijd ondernemen in vertrouwen

“Los van die dagelijkse bancaire verrichtingen, komt internationaal ondernemen natuurlijk ook met risico’s en uitdagingen: valutaschommelingen, politieke instabiliteit, wanbetaling, veranderende kredietwaardigheid, … We zorgen er met allerhande oplossingen mee voor dat leveranciers en afnemers, waar ook ter wereld, in vertrouwen en met gemoedsrust kunnen ondernemen”, vertelt Dieter Stynen. “Een simpel voorbeeld? Als u een woning verhuurt, dan zal u wellicht van uw huurder een huurwaarborg vragen; die komt dan op een geblokkeerde rekening. Wij doen eigenlijk net hetzelfde voor bedrijven. Maar dan op een andere, grotere schaal. Als een Europees bedrijf een kantoortoren wil huren aan de andere kant van de planeet, dan kunnen we dat mee faciliteren zodat alle partijen in volle gemoedsrust deals kunnen sluiten en groeien.”

Bankier voor overheden en ook andere banken

Los van de voornoemde activiteiten staat het team de cliënten ook bij als er meer complexe noden zijn. “Bijvoorbeeld als een bedrijf de uitgifte van een obligatie overweegt. Hoewel we als vertrouwd gezicht aan de zijde van de cliënt blijven staan, rollen we dergelijke complexere operaties niet alleen bij ons in Brussel uit. Daarvoor brengen we de specialisten van onze groep rond de tafel”, legt Dieter Stynen uit. “Dat doen we overigens niet alleen voor bedrijven, maar ook als (Belgische) overheden een financieringsbehoefte hebben. Dat gebeurt dan in samenwerking met de experts binnen de Deutsche Bank groep in Frankfurt of elders ter wereld. Dit is één van de sterktes van Deutsche Bank: we kunnen rekenen op topexperten in ons wereldwijde netwerk."

Behalve grote bedrijven en overheden zijn ook verschillende andere banken cliënt bij het team van Dieter Stynen. “Zo voeren we voor Belgische grootbanken geregeld betalingen in Amerikaanse dollar uit. Dat komt omdat zij zelf geen toegang hebben tot het betaalsysteem in de VS. Terwijl hun cliënten daar zelf niets van merken, zorgen wij en de teams in de VS dan achter de schermen voor de afhandeling.”

Sterk in Azië

Een andere grote troef die Deutsche Bank heeft is haar internationale reikwijdte. “De Corporate Banking tak is in het bijzonder in Azië erg sterk vertegenwoordigd. Reeds in 1872 opende Deutsche Bank kantoren in zowel China als Japan, waarna andere Aziatische landen volgden”, vertelt Dieter Stynen. “Die 150 jaar ervaring is een gigantisch voordeel voor onze cliënten: de markten in Azië zijn veel minder geïntegreerd dan in Europa. Er zijn veel afzonderlijke betaalsystemen en ook de financiële wetgeving verschilt er erg van land tot land. De lokale expertise is een van de zaken waarmee we ons onderscheiden. We kennen er onze weg.”

Stabiel en toegewijd team

De bedragen die elke dag via de Corporate Banking tak van Deutsche Bank heen en weer tussen de continenten flitsen, zijn op z’n minst astronomisch te noemen. “Verschillende van onze cliënten keren regelmatig dividenden uit aan hun aandeelhouders. Vaak gaat het om miljarden euro’s of dollars die in ..n keer uitbetaald worden. Net als in alle andere Corporate Banking hubs ter wereld, vraagt dat ook van ons team heel veel toewijding, focus en expertise”, besluit Dieter Stynen, die net als tal van zijn teamleden al meer dan 20 jaar actief is bij Corporate Banking.

Deel dit artikel


8 december 2022

Deutsche Bank: leider in financiering Belgische regionale besturen in 2022

31 mei 2022

"Deutsche Bank België is ons model in Europa"

29 november 2022

‘How We Live’: een nieuw milieu-impactprogramma

×