Een decennium van impact: Funds For Good en Deutsche Bank vieren ondernemers

9 november 2023

Een decennium van impact: Funds For Good en Deutsche Bank vieren ondernemers

Op 11 oktober 2023 vierde Funds For Good haar 10-jarig bestaan in stijl. Ze zijn pionier op het gebied van impact beleggen, door in de loop van de jaren meer dan 1.000 ondernemers te ondersteunen. Een prijsuitreiking zette deze uitzonderlijke ondernemers in de schijnwerpers. De Entrepreneurs Awards telde 20 finalisten in 5 categorieën, die innovatie, passie en toewijding hoog in het vaandel dragen.

Deutsche Bank, partner van Funds For Good, had de eer om hoofdsponsor van het evenement te zijn. De bank maakte deel uit van de jury die de winnaars selecteerde en reikte twee prijzen uit in de categorieën 'Inspiring Women' en 'Impact Generator'. De keuze was niet gemakkelijk, want alle projecten die meedongen waren niet alleen inspirerend, maar toonden ook een krachtige lokale impact.

De prijs ‘Inspiring Women’ ging naar Ness Paternoster, van Boeket de Fleurs (hierboven afgebeeld, samen met Vincent Delfosse, COO van Deutsche Bank België), een eco-bloemist met als missie schoonheid creëren met respect voor het milieu. Haar motto "Ik kies er niet voor om de beste te zijn, maar om beter te zijn voor de wereld" illustreert perfect haar inzet voor een duurzamere toekomst. Voor Deutsche Bank was het belangrijk om deze prijs uit te mogen reiken en zoveel mogelijk vrouwen aan te moedigen om ondernemer te worden.

De prijs ‘Impact Generator’ werd toegekend aan Arthur Fogel voor Refoodgees. Dit wereldkeuken restaurant heeft als doel de socio-professionele integratie van vluchtelingen en nieuwkomers te bevorderen. Ze krijgen een opleiding of kunnen hun initiële opleiding aanvullen in de Belgische horecasector. Tijdens deze opleiding komt hun cultuur tot uiting in hun gerechten. De prijs, uitgereikt door Deutsche Bank, toont aan dat het economische succes van een ondernemersproject harmonieus kan samengaan met het creëren van collectief welzijn.

De andere winnaars zijn: Hearth Project in de categorie 'Sustainable Food', Mori Film Lab in de categorie 'Next Generation', Yala Na'Akoul in de categorie 'Rebound' en Cookingo voor de prijs 'Coup de Coeur'.
Het evenement vierde de innovatie en positieve impact van ondernemers en benadrukte de toewijding van Funds For Good en haar partners, waaronder Deutsche Bank, aan duurzaam ondernemerschap. Er waren meer dan 40 klanten van Deutsche Bank aanwezig. Zij kregen de kans van dichtbij te zien wat de impact van hun belegging is voor de ondersteunde ondernemers, naast hun potentiële financiële rendement.

Funds For Good ondersteunt, via Funds For Good Impact vzw, twee soorten ondernemers: 'Self Made' mensen die willen re-integreren in de professionele wereld en 'Game Changers' die een positieve impact willen hebben. De vzw biedt financiering in de vorm van een lening op eer, zonder garanties of rente, die de toegang tot andere financieringsbronnen versterkt. Het voorziet ook in teams van coaches en experts. Funds For Good is ook Funds For Good Invest, een commerciële onderneming die de helft van haar winst aan de vzw schenkt en zo het gebruik van haar winst voor een belangrijke sociale en ecologische impact herdefinieert.

Sinds 2016 is Deutsche Bank in België partner van dit initiatief. Ze verdeelt de fondsen1 van Funds For Good en schenkt een deel van haar marge aan de vzw Funds For Good Impact. Dankzij dit partnerschap werden al 207 Belgische ondernemers gesteund, waardoor 242 banen werden gecreëerd in het hele land.

Interview met Claire Saint Remi

Vrijwilliger bij Funds For Good Impact vzw. Claire is handelsingenieur van opleiding (Solvay Business School) en heeft haar hele carrière in de financiële sector gewerkt.

Wat heeft u doen besluiten om vrijwilliger te worden bij Funds For Good?

Als klant van Deutsche Bank woonde ik een paar jaar geleden een evenement bij waar een van de oprichters van Funds For Good zijn project presenteerde. Op het einde van de avond geraakte ik met hem aan de praat en bood ik aan om te helpen.

Kunt u ons wat meer vertellen over uw betrokkenheid?

Ik zit in het kredietcomité. We zijn een team van 5 vrijwilligers en het is onze rol om de financieringsaanvragen te beoordelen en de aanvragen met het meeste potentieel te selecteren. We analyseren de financiële plannen en komen dan één keer per week samen om van gedachten te wisselen en onze beslissingen te valideren.

Wat brengt deze rol u bij?

Ik heb mijn ervaring altijd al willen doorgeven en delen met anderen. Het is bijzonder lonend om dat te doen voor zulke waardevolle projecten. Het is ook heel bevredigend om de inspanningen te zien die ondernemers leveren om hun bedrijf te ontwikkelen.

Wilt u ook dat uw beleggingen een concrete en positieve impact hebben?

Bel Talk & Invest op 078 153 154 of maak een afspraak in uw Advisory Center op 078 156 160 of online. Wij herinneren u eraan dat elke belegging moet overeenstemmen met uw Financial ID.

Deel dit artikel


Funds For Good: uw beleggingen veranderden al het leven van ruim 200 ondernemers

15 maart 2023

Funds For Good: uw beleggingen veranderden al het leven van ruim 200 ondernemers

80.000 euro voor nieuwe projecten River Cleanup

8 augustus 2023

80.000 euro voor nieuwe projecten River Cleanup

Onze ESG-ambitie: een positieve verandering teweegbrengen

31 maart 2023

Onze ESG-ambitie: een positieve verandering teweegbrengen

1. De term "fonds" is de gebruikelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AICB (niet-UCITS), en die diverse rechtsvormen kan aannemen (bevek, GBF enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. De fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgen beleggers het bedrag van hun belegging niet terug.

×