Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De Amerikaanse overheid heeft met ingang van 1 september 2019 een aanvullende tranche van invoertarieven op producten uit China aangekondigd.
  • De financiële markten zijn overgeschakeld op risk-off modus, waarbij aandelen verliezen en activa die als veilige haven beschouwd worden terrein winnen. De reactie van de markt was het sterkst binnen de grondstoffensector: olie daalde met 7%, terwijl goud met 1,9% toenam.
  • Wij verwachten dat de volatiliteit op korte termijn hoog zal blijven omdat de markten rekening moeten houden met de negatieve gevolgen voor de bedrijfswinsten en het risico van Chinese vergeldingsmaatregelen.
  • Wij herhalen onze eerder voorzichtige houding van "evalueer de risico’s en herbekijk de portefeuillesamenstelling”.

1. Wat is er gebeurd?

President Trump gaf een verrassende wending aan de lopende Amerikaanse-Chinese handelssaga en kondigde aan dat de VS een extra tarief van 10% zal toepassen op de resterende 300 miljard dollar aan goederen en producten die vanuit China naar de VS gaan.

Eerder deze week, vlogen de vertegenwoordigers van de V.S. naar Shanghai om de geblokkeerde handelsbesprekingen opnieuw op te starten. Kort daarna volgde een update dat de gesprekken constructief zijn geweest, en dat de Chinezen zich zouden verbinden tot meer landbouwaankopen als concessie om de V.S. te sussen.

Het lijkt er nu echter op dat de besprekingen niet zo productief waren als aanvankelijk werd gehoopt en dat het tijdschema voor de voorgestelde tarieven ongunstig zal zijn, aangezien de volgende gespreksronde pas in september in Washington zal plaatsvinden.

Met deze nieuwe aankondiging zou een groot deel van wat ‘Made in China’ is, onder het toepassingsgebied van de tarieven vallen. De lijst van goederen omvat een reeks consumptie- en technologische goederen, speelgoed, schoeisel en diverse kleding.

2. Hoe reageerden de markten?

De financiële markten werden verrast en schakelden snel over naar de risk-off modus.

De S&P 500 daalde na het nieuws met maar liefst 1,9% tot 2.952, terwijl het rendement op de Amerikaanse schatkistcertificaten op 10 jaar daalde met 16 basispunten tot 1,89%, het laagste niveau sinds november 2016.

De reactie van de beleggers was nog meer uitgesproken in de grondstoffenmarkten: olie daalde aanzienlijk met respectievelijk 7,3% (WTI) en 6,4% (Brent). Goud, dat doorgaans wordt beschouwd als een veilige haven, steeg met 1,9% tot 1.440 USD.

Aan de valutakant verzwakte de USD ten opzichte van andere G4-valuta's, vooral ten opzichte van de Japanse Yen (-1,38%).

3. Wat is de impact voor beleggers ?

Uiteraard zijn sommige beleggers verrast door de aankondiging van de Amerikaanse president om de voorgestelde tarieven op de resterende 300 miljard dollar van de Amerikaanse invoer uit China in te voeren, met name slechts één dag na de afsluiting van de 12e ronde van handelsbesprekingen tussen beide partijen. Dit herinnert ons echter aan het grillige karakter van deze onderhandelingen en de materiële impact ervan op de kapitaalmarkten.

Gezien de grote kans op verdere vergeldingsmaatregelen van Chinese zijde (mogelijk in de vorm van hogere tarieven op Amerikaanse importen, boycot van Amerikaanse producten, FX-interventie, dreiging van een verbod op de uitvoer van zeldzame aardmetalen) en het mogelijke effect op de bedrijfswinsten, verwachten wij dat deze ontwikkelingen de marginaal positieve nieuwsstroom van het huidige resultatenseizoen (2de trimester) zullen overschaduwen. Volgens ons zal de volatiliteit op korte termijn hoog blijven.

Op de middellange termijn verwachten we dat deze ‘oog om oog, tand om tand’ strategie zal voortduren. De continue onzekerheid bevestigt de Amerikaanse handelsspanningen als een van de grootste risico's voor de economische expansie van de V.S. en bevestigt daarmee de deze week aangekondigde, ‘verzekerings’-tariefverlaging van de Fed en de Amerikaanse economische expansie.

Wij herhalen onze eerder voorzichtige houding van "evalueer de risico’s en herbekijk de portefeuillesamenstelling”. Tevens raden wij aan te concentreren op carry1 activaklassen binnen het obligatiesegment (zoals bijvoorbeeld obligaties uit de groeilanden in dollar) en lange termijn trends wat betreft aandelen.

Voldoet uw portefeuille nog steeds aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook

1 ‘Carry’ is de opbrengst of kost om een actief aan te houden (to carry: ‘dragen, vervoeren’)