Samengevat

  • Steeds meer Belgen kopen extra vastgoed. Een van de redenen is de lage rente. Omdat die wellicht nog lange tijd erg laag blijft, is het mogelijk dat de vastgoedprijzen blijven klimmen.
  • Ga niet overhaast te werk: bij de aankoop van een tweede woning komen verschillende fiscale, erfrechtelijke en juridische zaken kijken.

Afgelopen zomer op slag verliefd geworden op dat rustig dorpje in de Ardennen, de Provence of Toscane? Dan bent u niet alleen. Steeds meer Belgen kopen een tweede verblijf om er zelf van te genieten en/of als investering om te verhuren.

Uit het meest recente onderzoek (maart 2015 – WES Research en Strategy) zouden minstens 380.000 Belgen een tweede verblijf bezitten. Wellicht is het aantal Belgen met een tweede baksteen in de maag vandaag nog een pak hoger.

Ook de kredietverstrekking in België ging de voorbije jaren de hoogte in. Eén op de vier hypothecaire kredieten die de marktleider in België in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. In 2017 was dat nog één op de vijf.

Vastgoed vs spaarboekje: 1-0

Heel wat factoren hebben die trend de jongste tijd versterkt. Een daarvan is het lage rendement op spaartegoeden. Geld op de bank parkeren levert nauwelijks iets op, terwijl de vastgoedprijzen in België jaar na jaar records optekenen.

De Belgische mediaanprijs voor een huis in open bebouwing steeg volgens het Belgische Statistiekbureau (Statbel) het afgelopen jaar met 5,4%. Appartementen werden 2,8% duurder. Ter vergelijking: de rente op de meeste Belgische spaarboekjes levert sinds 2016 jaarlijks slechts 0,11% op. Als de vastgoedprijzen de stijgende trend van de afgelopen decennia blijven volgen, dan zal het rendement op vastgoed alleen maar toenemen.

Een andere reden is dat er sinds 2018 opnieuw wat meer volatiliteit op de beursvloer is, wat beleggers richting zogenaamde veilige havens stuurt. Want hoewel vastgoed zeker niet risicoloos is, boezemt vastgoed veel Belgen nog steeds een onwrikbaar vertrouwen in.

Luister met uw hoofd naar wat uw hart u ingeeft

Voordat u uw handtekening zet, informeert u zich best grondig. Bij de aankoop van een tweede woning komen namelijk ook verschillende fiscale, erfrechtelijk en juridische zaken kijken.

Koopt u buitenlands vastgoed? Dan moet u rekening houden met twee fiscussen. Elk land, Europese Unie of niet, hanteert immers eigen fiscale spelregels: deze van het land van aankoop en de eigen Belgische. Een notaris zoals we die in België kennen, is bovendien geen universeel gegeven. In bijvoorbeeld Italië, Portugal en Spanje neemt een vastgoedadvocaat die rol over.

Ook successie is een belangrijk aspect, zodat uw vastgoed later in de meest optimale omstandigheden overgedragen kan worden. De aankoop van bijvoorbeeld een tweede verblijf gebeurt meestal op een moment dat mensen stilaan oog hebben voor hun vermogensplanning. Dat heeft ook een impact op de manier waarop u het vastgoed het best aankoopt. Stel dat ouders volledig op hun eigen naam een tweede verblijf kopen, dan moeten de kinderen bij het overlijden van de ouders erfbelasting betalen voor die woning. Om dat te vermijden, kiezen ouders er vaak voor om het vastgoed te schenken aan de kinderen, maar wel met het behoud van het vruchtgebruik.

Wil u meer weten over de juridische, erfrechtelijke en fiscale aspecten van een tweede verblijf? Lees het artikel "Klaar voor een tweede verblijf?"

Op zoek naar de beste formule om de aankoop van een tweede verblijf te financieren?

Ontdek meer over DB Investment Loan, de veelzijdige kredietoplossing van Deutsche Bank

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook