10 vragen en antwoorden over DB Investment Loan1.

1

Wat is een DB Investment Loan?

Om bijvoorbeeld een tweede woning mee te financieren, is het goed om weten dat er meer mogelijk is dan alleen maar de klassieke hypothecaire lening. Zeker als u een beleggingsportefeuille heeft. Met een DB Investment Loan is het volledige bedrag dat u leent, gewaarborgd door uw effectenrekening. Uw effectenrekening (en dus niet een gebouw) is met andere woorden het onderpand van de lening. Op die manier hoeft u uw eigen woning of een ander onroerend goed niet te laten hypothekeren. U bespaart hiermee heel wat extra kosten en dient u uw beleggingen niet te verkopen.

2

Is een DB Investment Loan voordeliger dan een klassieke hypothecaire lening?

Als u alle aspecten in rekening brengt is een DB Investment Loan in de meeste gevallen voordeliger. Eerst en vooral ligt de rente regelmatig lager dan bij een klassieke hypothecaire lening. Ten tweede bespaart u heel wat kosten uit. In tegenstelling tot een door een hypotheek (of een hypothecair mandaat) gewaarborgd krediet dient u niet langs te gaan bij de notaris (geen ereloon en geen kosten voor de inschrijving van de hypotheek). U dient geen schuldsaldoverzekering af te sluiten en u ontsnapt aan allerhande verplichtingen die klassieke banken u kunnen opleggen (aankoop brandverzekering, loondomiciliëring, …).

3

Zijn de intresten fiscaal aftrekbaar?

Een DB Investment Loan is geen klassieke hypothecaire lening. Of de intresten fiscaal aftrekbaar zijn, hangt af van dossier tot dossier. Tijdens uw gesprek met uw adviseur zal hij of zij u hierover toelichting kunnen geven.

4

Is de rentevoet flexibel of vast?

Bij een DB Investment Loan is de rentevoet steeds vast. Voor de terugbetaling van de lening zijn er 2 formules.

  • Kiest u voor een lening op afbetaling met bulletformule, dan betaalt u enkel de intresten periodiek af, waarna het kapitaal in één keer op de eindvervaldag van de lening wordt terugbetaald. Die formule is bij Deutsche Bank mogelijk voor leningen met een looptijd tussen 6 maanden en 10 jaar.
  • Bij de klassieke formule (aflossing van het kapitaal) kiest u ervoor om maandelijks een deel van de intresten en een deel van het kapitaal af te lossen. Deze formule is bij Deutsche Bank beschikbaar voor leningen met looptijden tussen 1 en 20 jaar. Een combinatie van beide formules is ook mogelijk.
5

Hoe lang duurt het om een DB Investment Loan af te sluiten?

De goedkeuring van een dossier is een vrij vlot proces. Ook dat is een groot voordeel tegenover een hypothecair krediet. Voordat de akte bij een notaris wordt verleden, gaan er vaak enkele maanden voorbij.

6

Hoeveel kan ik lenen via een DB Investment Loan?

Een krediet kan vanaf 50.000 euro2 en is uitsluitend beschikbaar voor DB Personal of Private Banking cliënten. De portefeuille die u in pand geeft, hangt af van de samenstelling van uw beleggingen.

Om de waarde van uw portefeuille te bepalen wordt die geanalyseerd en gewaardeerd naargelang de kwaliteit, de looptijd, de munteenheid, de volatiliteit en het risiconiveau van elke belegging. Uw terugbetalingscapaciteit (inkomsten, lasten, …) en de waarde van de portefeuille (het onderpand) bepalen het maximumbedrag dat kan worden geleend. Hoe hoger het risicogehalte, hoe meer u in onderpand dient te geven. Hebt u bijvoorbeeld aandelen in gevestigde en betrouwbare ondernemingen? Dan zal de waardering hiervan hoger liggen, dan pakweg aandelen in een nieuw biotechbedrijf dat nog alles te bewijzen heeft. Een goede indicatie is: hoe defensiever uw beleggingen, hoe hoger de waardering zal zijn. Kwaliteitsobligaties in euro krijgen doorgaans de hoogste waardering, aandelen de laagste.

7

Zijn mijn beleggingen de hele looptijd geblokkeerd?

Wil u bepaalde effecten tussentijds verhandelen of verkopen, dan kan dit, mits voorafgaand akkoord van de bank. De toestemming hiervoor is afhankelijk van de beschikbare pandwaarde. Wijzigt de samenstelling van uw portefeuille, dan wordt het onderpand automatisch herberekend. In uw Online Banking behoudt u 24/7 het overzicht over al uw beleggingen die in onderpand zijn.

8

Stel dat de effecten in mijn portefeuille sterk dalen en het onderpand onvoldoende is om de DB Investment Loan te dekken. Wat dan?

Op het moment van de waardering wordt een ruime marge ingecalculeerd om neerwaartse risico’s in te dekken. Het gebeurt dus zelden dat een portefeuille onvoldoende is om de DB Investment Loan af te dekken. In het geval dat dit toch gebeurt, zal u een extra onderpand dienen te verschaffen.

9

Een DB Investment Loan kan ook cash als onderpand dekken. Waarom zou ik dat doen?

Dit kan bijvoorbeeld in het geval dat u later wil beleggen en nu nog even wil wachten. U kunt dan de cash eerst als onderpand geven. Nadien kan het onderpand naar de beleggingen overgeplaatst worden. In uitzonderlijke gevallen kan Deutsche Bank ook een hypothecaire inschrijving / mandaat nemen op uw eerste woning in combinatie met cash en beleggingen als onderpand. Hiervoor zal u echter wel langs de notaris moeten langsgaan en de verbonden kosten moeten dragen…

10

Is een DB Investment Loan enkel bedoeld voor een tweede woning?

Alle soorten vastgoed komen in aanmerking voor een DB Investment Loan en u kunt het eveneens aanwenden voor renovatiewerken aan uw eigen woning. Maar ook de aankoop van pakweg een oldtimer, een tweede wagen, een kunstwerk, een sportvliegtuig, een overbruggingskrediet of de betaling van successierechten kunt u met een DB Investment Loan bekostigen. Onze adviseurs maken graag tijd vrij om uw plan te bespreken.

Op zoek naar de beste formule om de aankoop van een tweede verblijf te financieren?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook

1 De DB Investment Loan met onroerende bestemming is een kredietovereenkomst onderworpen aan de bepalingen van het Boek VII van het Wetboek Economisch Recht met betrekking tot het hypothecair krediet. Indien het krediet een roerende bestemming heeft of renovatiewerken financiert, is de DB Investment Loan een lening op afbetaling onderworpen aan de bepalingen van het Boek VII van het Wetboek Economisch Recht met betrekking tot het consumentenkrediet.

2 Van toepassing vanaf 1 november 2019