Samengevat

  • In 10 jaar steeg het belegd vermogen in trackers wereldwijd van 700 miljard USD naar ruim 5.000 miljard USD1.
  • Trackers bieden belangrijke voordelen: een sterke diversificatie, transparantie en gemiddeld lagere kosten dan fondsen2.
  • Trackers kunnen een interessante aanvulling zijn op een fondsenportefeuille, maar niet ter vervanging van een fondsenportefeuille.
1

Wat zijn trackers?

Een tracker belegt in alle componenten van een index in plaats van individuele componenten te kiezen. Koopt u een fysieke tracker in de Bel20? Dan belegt u in een product dat de koersevolutie volgt van alle
20 aandelen in de Bel20. Een tracker probeert daarbij zo accuraat mogelijk zijn referentie-index te volgen.

Beleggen via een tracker (ook wel ETF of Exchange Traded Fund genoemd) heeft enkele belangrijke voordelen:

  • Het biedt een sterke diversificatie: u belegt in een product dat in één klap de volledige aandelen- of obligatie-index volgt. Koopt u bijvoorbeeld een fysieke tracker op de MSCI World index, dan belegt u in een product dat de koersevolutie van de ruim 1.600 aandelen van deze index volgt.
  • Ze zijn transparant: de samenstelling van fysieke trackers kan slechts in heel beperkte mate afwijken van de gevolgde index.
  • Trackers zijn net als aandelen verhandelbaar tijdens de openingsuren van de beurs. U weet bij het uitvoeren van uw order meteen aan welke koers u uw tracker koopt of verkoopt. Dit is in tegenstelling tot gewone beleggingsfondsen waarvan het merendeel dagelijks op één moment verhandeld wordt (en u pas daags nadien weet aan welke koers u (ver)kocht).
2

Zijn trackers duurder dan fondsen?

De beheerkost van trackers is door hun passief beheer door de band een stuk lager in vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen. Het beheer van een tracker is namelijk relatief eenvoudiger dan bij een actief beheerd fonds waar de beheerder slechts die effecten in portefeuille zal opnemen waarvan hij overtuigd is. Voor trackers gelden geen instap- of uitstapkosten. Er zijn net zoals bij het verhandelen van aandelen op de beurs wel transactiekosten verschuldigd.

3

Zijn trackers interessanter dan fondsen?

Trackers kunnen een interessante aanvulling zijn op een fondsenportefeuille, maar niet ter vervanging van een fondsenportefeuille. Een tracker volgt een index: niet minder ... maar ook niet meer. In sommige efficiënt werkende markten zoals de VS slagen weinig actief beheerde fondsen om de indexen consistent te verslaan. Dan kan een passieve tracker een goede keuze zijn om uw portefeuille te vervolledigen. En dat tegen lage kosten.

In andere door de band minder efficiënte markten of in volatiele tijden kunnen actief beheerde fondsen mogelijks wél een veel beter track record voorleggen dan de referentie-index. Actief beheerde fondsen die op middellange termijn hun referentie-index verslaan of die flexibel beleggen in verschillende activaklassen blijven dus essentieel in een portefeuille. Specifiek hebben flexibele gemengde fondsen een eigenschap die trackers niet hebben. Bij dit type fondsen kan de beheerder het gewicht van de verschillende activaklassen en de compositie van het fonds aanpassen. Bijvoorbeeld om risico’s af te dekken. Of om winst te nemen na een mooie rally. Dit kan een tracker niet doen. Trackers en fondsen zijn dus geen of/of-verhaal, maar een en/en-verhaal.

4

Er bestaan honderden trackers: hoe kies ik nu de juiste?

Het aanbod trackers bij Deutsche Bank richt zich op trackers van vijf grote spelers: Amundi, db x-trackers, iShares, Lyxor en Vanguard. Die 5 zijn samen goed voor meer dan 80% van de wereldwijde markt voor trackers. Bij Deutsche Bank heeft u de keuze uit 450 trackers.

Beleggen via trackers is op zich allesbehalve ‘passief’. Niet alleen moet u bepalen in welke activaklassen u onrechtstreeks wil beleggen (aandelen, obligaties, ...) en hoeveel, maar ook welke trackers u hiervoor kiest. U dient ook goed te weten in welke onderliggende waarde (bv. index) de tracker belegt en de samenstelling nakijken en aftoetsen aan uw beleggersprofiel en doelstellingen. Net
als bij beleggingsfondsen bestaan er trackers die eventuele dividenden van de onderliggende componenten uitkeren en trackers
die die eventuele dividenden kapitaliseren.
De voorbije jaren is het aanbod aan trackers bovendien heel sterk gegroeid, waardoor het voor beleggers steeds moeilijker wordt om een goede keuze te maken.

Deutsche Bank wil u bij die keuze helpen en heeft daarom
7 trackers opgenomen in haar DB Best Advice lijst. U kunt die selectie terugvinden via Online Banking of via deze overzichtspagina.

Elke beleggingsbeslissing moet gebaseerd zijn op de essentiële beleggersinformatie en in overeenstemming zijn met uw Financial
ID. Net als bij fondsen geldt voor trackers een kapitaalrisico, marktrisico, tegenpartijrisico, rendementrisico en een eventueel wisselkoersrisico. De omschrijving van deze risico’s kunt u terugvinden in de essentiële beleggersinformatie en het prospectus.

Trackers in een actief beheerde portefeuille

Zelf een portefeuille van trackers samenstellen en beheren is niet eenvoudig. Daarom kunt u bij Deutsche Bank ook kiezen voor een actief beheerde portefeuille van trackers. Daarbij laat u het dagelijks beheer over aan een team van beleggingsexperts. Deze oplossing – DB Private Solutions Trackers – bestaat voornamelijk uit zorgvuldig geselecteerde trackers die verschillende activaklassen, regio’s en sectoren omvatten.

Trackers zijn passieve producten, maar dat betekent
niet dat het beheer passief is. Op basis van de analyses van onze eigen specialisten en de internationale strategie van Deutsche Bank, past de beheerder de samenstelling van de portefeuille aan. DB Private Solutions Trackers is toegankelijk vanaf een belegbaar vermogen van 100.000 euro.

Meer info op over deze oplossing.

Zijn trackers een interessante aanvulling voor mijn portefeuille?

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160 of online of Surf naar de overzichtspagina over trackers voor meer info.

Ontdek de trackers

Lees ook

1 Bron: https://www.bloomberg.com/graphics/2018-growing-etf-market

2 Er zijn risico’s verbonden aan het beleggen in trackers.