Samengevat

  • Dividendaandelen kunnen mogelijk een regelmatig inkomen opleveren.
  • Tussen 1870 en 2015 was 45% van het gemiddelde jaarlijkse rendement in de S&P 500 afkomstig van dividenden.
  • “Amerikaanse dividendaandelen tonen zich tijdens marktcorrecties weerbaarder dan andere aandelen”, zegt David Bui, fondsbeheerder bij Degroof Petercam Asset Management.

Wat hebben ExxonMobil, Stanley Black & Decker en Coca-Cola met elkaar gemeen? Het antwoord: ze keren al ruim 100 jaar dividenden uit. Niet toevallig hebben Amerikaanse bedrijven op dat vlak een mooie reputatie opgebouwd.

In de VS zijn dividenden historisch gezien een belangrijk component van het totale rendement voor beleggers. Tussen 1870 en 2015 was namelijk 45% van het gemiddelde jaarlijkse rendement in de S&P 500 afkomstig van dividenden (distributie en herbelegging).1

Uit ander onderzoek blijkt dat S&P 500-bedrijven die hun dividend laten stijgen of beginnen met het uitkeren van een dividend hogere rendementen én een lager risico opleveren dan bedrijven die hun dividend niet verhogen, hun dividend verminderen of geen dividend uitkeren.2

Beter bestand tegen correcties

Maar er zijn nog andere redenen waarom net de VS een interessante regio is voor beleggers in dividendaandelen. “Eerst en vooral is de regio de thuishaven voor de grootste aandelenmarkt ter wereld. In een goed gediversifieerde portefeuille kunnen beleggers dus niet langs deze markt kijken”, vertelt David Bui, fondsbeheerder bij Degroof Petercam Asset Management.

“Daarnaast gedragen Amerikaanse dividendaandelen zich tijdens marktcorrecties of crisissen weerbaarder dan andere aandelen door hun terugkerend inkomen. Belangrijke facetten die in het voordeel pleiten voor Amerikaanse dividendaandelen.”

Van groei naar dividendgroei

Behalve deze aspecten spelen ook de ontwikkelingen van de jongste jaren in het voordeel van de Amerikaanse aandelenmarkten. “Dankzij de steeds hogere winstcijfers, de sterke marges en de robuuste economische cijfers hebben Amerikaanse aandelen mooie prestaties neergezet. Zeker in vergelijking met Europa, Japan en de groeilanden. Bovendien is het consumentenvertrouwen in de VS hoog en hebben de fiscale stimuli hun doel niet gemist. Niet alleen de typische groeiaandelen profiteerden hiervan in de VS, ook dividendaandelen zagen hun waarderingen de jongste jaren toenemen”, vertelt David Bui.

“Hoewel de prestaties dit jaar ook nog puik zijn, tekenen er zich vandaag meer neerwaartse risico’s af. Zo baren de toegenomen handelsspanningen en de stijgende rente heel wat beleggers zorgen. Voor beleggers die hierdoor een meer defensieve positie willen innemen, zijn dividendaandelen een betere keuze dan groeiaandelen. Na jarenlange stijgingen is de Amerikaanse aandelenbeurs ook niet meer goedkoop geprijsd. Een meer defensieve aanpak kan dus op zijn plaats zijn.”

Hoe kan ik als belegger op deze thematiek inspelen?

Als uw beleggersprofiel dat toelaat, kunt u kiezen voor een actief beheerd aandelenfonds3 dat volop op deze thematiek inzet.

Ontdek onze oplossingen

Lees ook

1 Bron: Bloomberg en S&P
2 Bron: studie Degroof Petercam op basis van data Bloomberg en S&P
3 De term ‘fonds’ is de gemeenschappelijke benaming voor een Instelling voor Collectieve Beleggingen (ICB), die kan bestaan onder het statuut van een ICBE (UCITS) of een AIVB (niet-UCITS), en die diverse juridische vormen kan aannemen (BEVEK, GBF, enz.). Een ICB kan compartimenten bevatten. Fondsen zijn onderhevig aan risico’s. Ze kunnen zowel in waarde stijgen als dalen en mogelijk kunnen beleggers het bedrag van hun belegging niet recupereren.