Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Ongeveer 7 Belgen op de 10 beleggen niet1. Omdat velen denken dat beleggen enkel voor rijken is weggelegd. Of omdat ze onvoldoende kennis over beleggen denken te hebben. Nochtans kunt u ook met kleine bedragen beleggen en hoeft u geen masterdiploma in economie te hebben. Doe zelf de test ...

 • Wanneer is het ideale moment om te starten met beleggen?

  Zodra al uw schulden zijn afgelost
  Als de economie goed draait
  Zodra u een inkomen heeft, dus zo vroeg mogelijk
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  Hoewel het aflossen van schulden belangrijk is, is het nooit te vroeg om te investeren in uw toekomst. Hoewel de markten op korte termijn heel wat pieken en dalen tonen, ziet u doorgaans een duidelijk stijgende lijn op de lange termijn. Credit Suisse onderzoekt elk jaar hoe verschillende beleggingsformules het deden sinds 19002, en dat op basis van hun reëel rendement. Aandelen zouden globaal een gemiddeld rendement genereren van 6,5% per jaar - alle beurscrisissen zoals de crash van 1929 meegerekend. Obligaties zouden jaarlijks 2,5% rendement hebben gemaakt. Hoe vroeger u dus kunt starten met beleggen, hoe beter.
 • Over hoeveel reserve beschikt u best voor u met beleggen start?

  1.000.000 euro
  100.000 euro
  3 tot 6 netto maandlonen
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  De grootte van uw ideale reserve hangt uiteraard af van verschillende zaken (enige kostverdiener in het gezin of niet, kinderen, eigen huis of huurhuis, (on)verwachte kosten, schulden …), maar de meeste deskundigen bevelen aan om een reserve aan te houden van 3 tot 6 netto maandlonen om onverwachte uitgaven te dekken. Het geld dat u belegt zet u immers opzij voor de lange termijn - bij voorkeur minstens 10 jaar - en spreekt u beter niet aan om dagelijkse of onverwachte uitgaven te bekostigen.
 • Waar of niet: aandelen zijn net als spaargeld wettelijk beschermd door het Garantiefonds.

  Waar
  Niet waar
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  Bij in België gevestigde banken is het geld op al uw zicht-, spaar-, en termijnrekeningen en kasbons samen gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon (niet per rekening). Voor beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen blijft u te allen tijde eigenaar van de producten, ook bij een eventueel faillissement van de financiële instelling waar u de producten op een effectenrekening bewaart. Het Garantiefonds biedt echter geen bescherming bij een eventuele waardevermindering van deze beleggingsproducten of bij een faillissement van de uitgever. Aan beleggingsproducten zijn risico's verbonden. Ze kunnen zowel stijgen als dalen en mogelijk krijgt u het bedrag van uw belegging niet terug.
 • Als u gedurende 20 jaar maandelijks 100 euro in een aandelenfonds belegt, en u behaalt hierbij een gemiddeld jaarlijks rendement van 5% netto. Hoeveel heeft u dan na 20 jaar bijeen verzameld?

  20.206 euro
  30.825 euro
  40.746 euro
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  In totaal belegde u na 20 jaar 24.000 euro, en nam uw vermogen toe met 16.746 euro. Belegde u 30 jaar lang elke maand 100 euro? Dan belegde u in totaal 36.000 euro en steeg uw vermogen naar 81.870 euro (een stijging van 45.870 euro) bij een gemiddeld jaarlijks rendement van 5%.
 • Juist of fout: om het meeste uit uw beleggingen te kunnen halen, wacht u best om te starten tot de beurzen stevig gezakt zijn.

  Juist
  Fout
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  Alle beursgoeroes en computermodellen ten spijt: niets of niemand kan de evolutie van de beurzen exact voorspellen. Om het risico van een ‘verkeerde’ timing te voorkomen kan periodiek beleggen een nuttige methode zijn. U belegt dan elke maand of elk kwartaal een bedrag in een of meerdere beleggingsfonds(en). Zo voorkomt u dat u al uw belegbaar vermogen in één keer ‘te vroeg’ of ‘te laat’ belegt. Hoe weet u of u al dan niet in fondsen kan beleggen en eventueel welk fonds het best bij u past? Begin steeds met het bepalen van uw Financial ID.
 • Juist of fout? Als u voor de lange termijn belegt, dan hoeft u uw beleggingen niet op te volgen totdat u met pensioen gaat.

  Juist
  Fout
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  Als u belegt, zijn er zeker gebeurtenissen of redenen om tussentijds de samenstelling van uw beleggingen aan te passen. De economische en financiële realiteit verandert immers, net als uw persoonlijke situatie. Als cliënt bij Deutsche Bank krijgt u op 4 verschillende fronten advies: over beleggingsstrategieën, over beleggingsproducten, over de samenstelling van uw beleggingsportefeuille en over uw persoonlijke situatie. Stel dat u uw pensioenleeftijd nadert: dan kan het nuttig zijn om uw portefeuille een stukje defensiever te maken. Door bijvoorbeeld aandelenfondsen met een hoog risico af te bouwen ten gunste van oplossingen die in een regelmatig inkomen kunnen voorzien.
 • Welke stelling over trackers is fout?

  Een tracker probeert zo accuraat mogelijk de evolutie van een index te volgen.
  Omdat de beheerskost van een tracker lager ligt dan een beleggingsfonds, is een tracker altijd de beste keuze.
  In tegenstelling tot beleggingsfondsen zijn trackers de hele dag door verhandelbaar op de beurs.
  Uw antwoord is juist! Uw antwoord is fout
  Trackers kunnen een interessante aanvulling zijn op een fondsenportefeuille, maar niet ter vervanging van een fondsenportefeuille. Een tracker volgt een index: niet minder … maar ook niet meer. In sommige efficiënt werkende markten zoals de VS slagen weinig actief beheerde fondsen er in om de indexen consistent te verslaan. Dan kan een passieve tracker een goede keuze zijn om uw portefeuille te vervolledigen. En dat tegen lage kosten.

  In andere door de band minder efficiënte markten of in volatiele tijden kunnen actief beheerde fondsen mogelijks wél een veel beter track record voorleggen dan de referentie-index. Actief beheerde fondsen die op middellange termijn hun referentie-index verslaan of die flexibel beleggen in verschillende activaklassen blijven dus essentieel in een portefeuille. Specifiek hebben flexibele gemengde fondsen een eigenschap die trackers niet hebben. Bij dit type fondsen kan de beheerder het gewicht van de verschillende activaklassen en de compositie van het fonds aanpassen.
Uitmuntend! U behaalde een score van 7 op 7.
Uitmuntend! U behaalde een score van 6 op 7.
Puik! U behaalde een score van 5 op 7.
Geslaagd! U behaalde een score van 4 op 7.
U behaalde een score van 3 op 7.
U behaalde een score van 2 op 7.
U behaalde een score van 1 op 7.
U behaalde een score van 0 op 7.

Benieuwd welke expertise en specifieke oplossingen Deutsche Bank kan bieden voor al uw doelstellingen?

Ontdek het hier

OF

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154
Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook

1 ‘Income Barometer 2018’ studie, uitgevoerd tussen 23/03/2018 en 03/04/2018 door GfK Euro Bus® voor J.P.Morgan Asset Management (Europe) SARL bij 1.000 personen tussen 18 en 65 jaar die internet gebruiken. Steekproef representatief voor de Belgische bevolking. De volledige studie is beschikbaar op www.jpmorganassetmanagement.lu/en/showpage.aspx?pageID=768
2 Studie beschikbaar op www.credit-suisse.com/corporate/en/articles/news-and-expertise/global-investment-returns-yearbook-201902.html