Samengevat

  • Vorig jaar bleek hobbelig voor de financiële markten.
  • We zijn nu voorbij enkele pieken - bijvoorbeeld van de bbp-groei in de VS en de bedrijfswinsten.
  • Onze zes thema's voor 2019 belichten de belangrijkste kenmerken van het toekomstige beleggingslandschap.

Vorig jaar bleek hobbelig voor de financiële markten. We zijn nu voorbij enkele pieken - bijvoorbeeld van de bbp-groei in de VS en de bedrijfswinsten. Maar wat zijn de vooruitzichten voor de markten, in de context van een verwachte lichte daling van de wereldwijde economische groei?

Zes thema’s om in 2019 in de gaten te houden

Onze zes thema's voor 2019 belichten de belangrijkste kenmerken van het toekomstige beleggingslandschap. De thema's kunnen als volgt worden samengevat:

1

Ons eerste thema voor 2019 is een tragere groei. De groei zal bescheidener en minder gesynchroniseerd zijn, maar we verwachten niet dat deze volledig stil zou vallen.

2

Het tweede thema is de noodzaak om op te letten voor volatiliteit. De markten zullen nerveus blijven als gevolg van geopolitieke risico's en een wereldwijd geringere liquiditeit, doordat tal van centrale banken hun beleid stilaan gaan verstrakken.

3

Ten derde is het duidelijk dat de Amerikaanse rente terug is van weggeweest, hoewel ze in andere ontwikkelde markten nog flink wat lager ligt. Volgens ons biedt de korte looptijd op de Amerikaanse rentecurve aantrekkelijke kansen. Selectiviteit is de boodschap voor de andere segmenten van de obligatiemarkt.

4

Voor aandelen luidt ons vierde thema voor 2019 bedrijfswinstgroei neemt af. Ondanks de recente marktvolatiliteit, zijn er nog tal van factoren die voor aandelen pleiten en wij verwachten dat de bedrijfswinsten zullen blijven stijgen aan een behoorlijk tempo.

5

In ons vijfde thema spelen de Amerikaanse dollar en olie de hoofdrol. De sterkte van de dollar zou in de loop van 2019 moeten afnemen naarmate de monetaire verstrakkingscyclus van de ECB evolueert. De prijs van olie zal naar verwachting herstellen naarmate de vraag toeneemt en het aanbod opnieuw onder controle is.

6

We focussen in ons laatste jaarthema op beleggingen voor de langere termijn. Tijdens voorgaande jaren gingen we voor brede structurele thema's zoals gezondheidszorg, cybersecurity, smart mobility en artificiële intelligentie. In 2019 worden onder andere ESG-beleggingen toegevoegd, die op milieu, sociale of bestuursfactoren zijn gebaseerd, en ook verbeterde infrastructuur.

Ten slotte gaan we eveneens dieper in op multi-asset beleggingen en bevat de publicatie ook onze nieuwe macro-economische voorspellingen en vooruitzichten voor de belangrijkste activaklassen voor 2019.

We wensen u veel leesplezier.


Download de ‘Outlook 2019’

Meer weten?

Nadat uw Financial ID bepaald is, helpen onze adviseurs u graag verder om een oplossing te kiezen die overeenstemt met uw financiële doelstellingen.

Bel onze beleggingsspecialisten van Talk & Invest op 078 156 157.
Maak een afspraak in uw Financial Center op 078 156 160.

Lees ook