Samengevat

  • De Fed, de ECB en de centrale bank van China voeren alle drie een stimulerend beleid, wat positief is voor de financiële markten.
  • Beleggers mogen zich aan bescheiden rendementen verwachten in de komende twaalf maanden.
  • In de huidige context is het aangewezen om het risico van uw portefeuille onder de loep te nemen en te herbalanceren waar nodig.

Na een sterke maand juni bracht juli gematigd positieve rendementen. Zowel de aandelen- als obligatiemarkten stegen, al deden obligaties het relatief beter (met dank aan de dalende rente). De S&P 500-aandelenindex bereikte een nieuw record en de Amerikaanse dollar verstevigde tegenover de euro. Het is de eerste keer sinds 2007 dat zowat alle belangrijke activaklassen sinds het begin van het jaar allemaal op winst staan.

Er waren wel opvallende verschillen in prestaties. Waar de Britse FTSE 100-index en de Nasdaq elk ruim 2% hoger gingen (in lokale munt), zakten de Spaanse IBEX 35 en de Duitse DAX respectievelijk met 2% en 1,7%. Ook de Europese bankenindex (-2,5%) verloor terrein.

Een negatieve uitschieter de voorbije maand was het Britse pond, dat ruim 4% verloor tegenover de dollar. Met de aanstelling van Boris Johnson als nieuwe premier is de kans op een harde brexit – een brexit zonder akkoord met de Europese Unie – aanzienlijk gestegen. Hoewel er nog heel wat mogelijke scenario’s op tafel liggen in aanloop naar de officiële brexit-deadline van 31 oktober, zal de hoge mate van onzekerheid de komende maanden blijven wegen op zowel de Britse als Europese beurzen.

Een degelijk resultatenseizoen

Het huidige resultatenseizoen verloopt in de Verenigde Staten alvast goed. Van de 374 bedrijven in de S&P 500-index die al met kwartaalcijfers kwamen, klopte 77% de winstverwachtingen. 60% wist de omzetverwachtingen te overtreffen. De verwachtingen waren sinds begin dit jaar wel verlaagd als gevolg van de wereldwijde economische vertraging en de onzekerheid rond het handelsconflict. Uit de cijfers blijkt dat de winstgroei gedaald is, maar nog altijd positief blijft. Dat zou de aandelenmarkten moeten ondersteunen.

Centrale banken maken een bocht

De Federal Reserve (Fed) maakte haar bocht naar monetaire versoepeling compleet, al werd er niet gesproken over de start van een nieuwe (dalende) rentecyclus. Fed-voorzitter Jerome Powell sprak over een aanpassing van de rente in het midden van de cyclus. De Europese Centrale Bank liet op haar beurt duidelijk verstaan dat de rente tot midden 2020 niet opgetrokken zal worden, of misschien zelfs nog lager kan.

Zo voeren de grote centrale banken (Verenigde Staten, Europa en China) opnieuw tegelijkertijd een stimulerend beleid, wat positief is voor de financiële markten. Het is afwachten of de extra stimulans van de centrale banken de risico’s – in het bijzonder gelinkt aan het handelsconflict – kan neutraliseren. De economische groei ondervindt heel wat hinder van het conflict, in het bijzonder in Europa en de groeilanden, al vangt de binnenlandse consumptie die hinder momenteel op.

Herbalanceren is aangewezen

Na de uitzonderlijke prestaties in de voorbije zeven maanden mogen beleggers zich aan eerder bescheiden rendementen verwachten in de komende twaalf maanden. Dat aandelen duurder zijn geworden (op basis van de koers/winst-verhouding), maakt ze kwetsbaarder voor slecht nieuws en kan volatiliteit veroorzaken. Aangezien volatiliteit plots kan toeslaan, is het als belegger belangrijk om alert te blijven.

Het is daarom aangewezen om het risico van uw portefeuille onder de loep te nemen en te herbalanceren waar nodig. Defensieve sectoren, zoals de gezondheidszorg, of sectoren met een eigen dynamiek (artificiële intelligentie, duurzaamheid, veiligheid, enz.), vormen daarbij een optie.

Bij obligaties is de verhouding tussen risico en rendement voor bepaalde categorieën uit evenwicht geraakt. Bij obligaties in euro gaat onze voorkeur daarom uit naar bedrijfsobligaties op de grens tussen Investment Grade en High Yield (BBB en BB rating). In dollar bieden kortlopende Amerikaanse overheidsobligaties en obligaties uit de groeilanden het beste rendement voor het genomen risico.

Voldoet uw portefeuille nog steeds aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook