Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De eerste 7 maanden van dit jaar presteerde de Amerikaanse beurs sterk met een winst van 18,9% voor de sterindex S&P 500.
  • Sinds juli kennen de V.S. hun langste periode van economische expansie ooit.
  • Deutsche Bank verwacht dat de winsten van Amerikaanse bedrijven de volgende 12 maanden met 5% zullen groeien.
  • De Amerikaanse beurs is minder kwetsbaar dan de Europese voor de extra volatiliteit en nervositeit die de handelsspanningen tussen de VS en China veroorzaken.

De wereldwijde aandelenmarkten hebben sinds begin 2019 sterke prestaties neergezet. De Amerikaanse aandelenmarkt was geen uitzondering. De sterindex S&P 500 bereikte zelfs een nieuw record op 26 juli en boekte in de eerste zeven maanden van dit jaar een winst van 18,9%.

Record

In juli 2019 zijn de Verenigde Staten de langste periode van economische expansie in hun geschiedenis ingegaan (meer dan 10 jaar continue groei). Het soepele monetaire beleid van de Fed, die op 31 juli haar beleidsrente voor het eerst sinds 2008 liet dalen, en de sterke consumptie bij de gezinnen zouden deze dynamiek verder moeten ondersteunen. De analisten van Deutsche Bank voorspellen een groei van het Amerikaanse bbp van 2,5% in 2019 en van 2% in 2020.

Groei bedrijfswinsten

De Amerikaanse aandelenmarkt handelt tegen 16,8 maal de geschatte winst voor de komende 12 maanden (met andere woorden, de geschatte koers/winstverhouding op 12 maanden van de S&P 500 index is 16,8). In een historisch perspectief staat de koers/winstverhouding hoger dan het gemiddelde waardoor een verdere stijging van deze ratio onwaarschijnlijk lijkt.

Het is de groei van de bedrijfswinsten die de belangrijkste rol zou moeten spelen in het toekomstige appreciatiepotentieel van de Amerikaanse beurs. De winstmarges van de bedrijven zijn er stabiel of groeien zelfs een beetje. Daarenboven zijn de neerwaartse winstbijstellingen voor dit jaar veel minder uitgesproken in de VS dan in andere regio’s. De analisten van Deutsche Bank verwachten dan ook dat de bedrijfswinsten in de VS de komende 12 maanden gemiddeld met 5% zullen groeien.

Minder kwetsbaar

Ondertussen zorgen de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China voor extra volatiliteit en nervositeit op de wereldwijde aandelenmarkten. Wall Street is echter minder kwetsbaar voor dit fenomeen dan de Europese aandelenmarkt omdat de Europese economie veel sterker exportgericht en dus meer handelsgevoelig is.

In een omgeving van ultra-lage rente zoeken meer en meer beleggers hun heil in aandelen als motor voor rendement in de portefeuille. Wij hebben een voorkeur voor de Amerikaanse beurs en wel om de volgende redenen:

  • de betere economische groeivooruitzichten in de VS,
  • de marge die de Fed nog heeft voor extra monetaire stimulans,
  • de heersende politieke onzekerheid in Europa door de brexit saga en de Italiaanse politiek.

Interesse in de Amerikaanse aandelenmarkt?

Ontdek hier een oplossing

Lees ook