Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

In 1999 stopt Steffi Graf met tennissen en start Britney Spears met zingen. In 1999 sluiten China en de VS een handelsovereenkomst (echt waar!). En in 1999 wordt de 6 miljardste mens geboren … samen met de euro! Een frisse duik in 20 jaar euro …

Pierre Werner

december 1969

De Luxemburgse premier Pierre Werner krijgt huiswerk van de Europese Raad. De raad wil een oplossing om de volatiliteit in de wisselkoersen aan te pakken, en belast Pierre Werner om oplossingen te vinden. Hoewel zijn uiteindelijk rapport niet over een eenheidsmunt rept, zet het even later wel al eerste concrete initiatieven naar een eenheidsmunt in gang.

ECU

maart 1979

De ECU ziet het levenslicht. De voorloper van de euro is een korfmunt: de munten van de verschillende Europese lidstaten worden samengevoegd, waarbij het aandeel van elke munt bepaald wordt door de economische sterkte van elk land. De munt zal nooit fysiek uitgegeven worden.

Jacques Delors

april 1989

Jacques Delors (voorzitter van de Europese Commissie) rolt een 3-stappenplan uit om tot een economische en monetaire unie te komen. Hij wordt vandaag nog steeds gezien als de eigenlijke architect van de euro.

Margaret Tatcher

oktober 1990

De Britse premier Margaret Tatcher levert in een verhit debat haar befaamde No! No! No!-uitspraak af: we are not prepared to have a single currency imposed upon us, nor to surrender the use of the pound sterling as our currency.

Het verdrag van Maastricht

november 1993

Het verdrag van Maastricht treedt in werking met als doel om tegen 1999 een economische en monetaire unie te creëren voor alle EU-lidstaten. Op dat moment telt de unie 12 leden. Denemarken en Groot-Brittannië bedingen uitsluitsel om niet in de monetaire unie te hoeven stappen. Het verdrag impliceert ook dat alle toekomstige EU-lidstaten tot de monetaire unie moeten toetreden.

Wim Duisenberg

juni 1998

De Europese Centrale Bank (ECB) vervangt het Europees Monetair Instituut, een instelling die vooral de voorbereiding van de muntunie in goede banen diende te leiden. Na getouwtrek tussen Nederland en Frankrijk wordt Wim Duisenberg de eerste voorzitter van de ECB (op voorwaarde dat hij na een halve termijn plaats ruimt voor een Fransman.)

Euro

januari 1999

Op 1 januari 1999 vervangt de euro de ECU, waarbij 1 euro een tegenwaarde heeft van ongeveer 1 ECU. Aan boord: Finland, België, Luxemburg, Nederland, Ierland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Hoewel het nog 3 jaar wachten is op de biljetten, kunnen staatsbonnen, aandelenkoersen, elektronische transfers en Traveler's Cheques al in euro uitgedrukt worden.

september 2000

De ECB en andere centrale banken komen tussen om de euro omhoog te jagen.

oktober 2000

Het belangrijkste rentetarief (herfinancieringsrente) van de ECB wordt vastgepind op 4,75%, een recordhoogte.

januari 2001

Griekenland treedt toe tot de eurozone.

januari 2002

De euromunten en -biljetten gaan in omloop. Monaco, San Marino en Vaticaanstad hebben alle drie een monetaire overeenkomst met respectievelijk Frankrijk en Italië waardoor ze meteen kunnen overgaan op de euro en eigen munten mogen slaan. Nadat Duitsland op 1 januari overgaat op de euro, doen Montenegro en Kosovo de facto hetzelfde maar zonder overeenkomst met de EU. De euro wordt ook ingevoerd in de ultraperifere gebieden van de EU, gebiedsdelen van een lidstaat waar de EU-wetgeving geldt, zoals Guadeloupe (Noord-Amerikaans continent), Réunion (Afrikaans continent), Frans-Gunyana (Zuid-Amerikaans continent).

maart 2002

na 170 jaar gaat de Belgische frank uit circulatie

november 2003

Jean-Claude Trichet volgt Wim Duisenberg op als ECB-voorzitter

januari 2007

Slovenië treedt toe tot de eurozone. Een jaar later volgen Cyprus en Malta

november 2008

de eurozone dondert voor het eerst in een recessie

januari 2009

Slowakije treedt toe tot de eurozone

oktober 2009

Griekenland trapt de jarenlange Europese schuldencrisis af

mei 2010

Griekenland wordt het eerste van 5 eurolanden dat financiële noodhulp krijgt. Ierland (november 2010), Portugal (mei 2011), Spanje (juni 2012) en Cyprus (maart 2013) gaan ook aan het infuus.

januari 2011

Estland komt bij de eurozone

november 2011

Jean-Claude Trichet geeft de ECB-voorzittersfakkel door aan Mario Draghi.

juli 2012

Het whatever it takes-moment van ECB-voorzitter Mario Draghi: de euro zal gered worden, koste wat het kost.

januari 2014

Letland komt bij de eurozone

juni 2014

De ECB laat als eerste grote centrale bank de depositorente onder 0% zakken.

januari 2015

Litouwen is het 19e land in de eurozone

maart 2015

De ECB start haar inkoopprogramma van obligaties op.

maart 2016

Het belangrijkste rentetarief (herfinancieringsrente) van de ECB wordt vastgepind op 0%, een recordlaagte.

november 2018

74% van de inwoners in de eurozone vinden de euro een goede zaak voor hun land. Een recordpercentage sinds 2002.

december 2018

De ECB stopt met haar opkoopprogramma voor obligaties.

april 2019

9 EU-lidstaten gebruiken de euro (nog) niet. Op Denemarken en het Verenigd Koninkrijk na zijn al deze landen alsnog verplicht om de euro op termijn in te voeren. Dat werd overeengekomen in het Verdrag van Maastricht.

Inflatie door de jaren heen

Prijs van een gemiddeld woonhuis

Prijs van een hotelkamer

Prijs van 1 kg boter

Lees ook

Bronnen: Bloomberg, CNBC, Nationale Bank van België, ecb.europa.eu, De Tijd, BBC, Forbes en Statbel.fgov.be