Samengevat

  • Na de slechtste decembermaand in zijn geschiedenis beleefde de Bel 20 zijn beste januarimaand in meer dan 20 jaar.
  • Er is vooruitgang op het vlak van de winsten. En analisten zien nog steeds groeipotentieel voor de aandelen op de Belgische index.
  • De waardering van de Bel 20 is de laagste sinds 2010. Zijn samenstelling kan mogelijk evolueren.

De sterindex van de Beurs van Brussel verkeert in goede vorm. Met een opvering van 10,78% sinds 1 januari 2019 (cijfers per 18 februari 2019) zet de Bel 20 het jaar in met een daverende start. De prestaties in januari waren zelfs de beste voor deze maand sinds 1997 (bron: Bloomberg). Deze stijging van de toonaangevende index van de Brusselse aandelenmarkt heeft verschillende oorzaken.

In de eerste plaats werden de Belgische aandelen goedkoop bevonden door de beleggers. Ze waren ongetwijfeld buitensporig getroffen door de correctie van eind 2018, toen de Bel 20 in een maand tijd met 7% terugviel en zo de slechtste decembermaand in zijn geschiedenis liet optekenen. Deze fikse correctie, die op alle internationale beurzen merkbaar was, kwam er doordat men vreesde voor een verdere vertraging van de wereldwijde economische groei.

Maar een beetje later – en dat is de tweede reden voor de opleving van de Belgische index – kregen de beleggers geruststellende berichten van 's werelds grootste centrale banken. Zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank en de People's Bank of China gaven aan bereid te zijn tot 'meer toegeeflijkheid' in het ondersteunen van de economie.

Verwachte groei van de winst

Ten derde blijkt uit de jaarresultaten dat de Belgische bedrijven in de Bel 20 erin slaagden om hogere winsten te genereren. Sinds eind vorig jaar zijn de vooruitzichten weliswaar naar beneden bijgesteld, maar de groei zou in 2019 toch op schema blijven, met een verwachte winstgroei van 7,6% (bron: consensus I/B/E/S, Datastream eind januari 2019).

Dit jaar zou zelfs het jaar van de Bel 20 kunnen worden. In de eerste weken steeg de Belgische index al meer dan de grote pan-Europese indexen zoals de Euro Stoxx 50 of de Stoxx Europe 600. De meeste aandelen in de Belgische marktbarometer zijn in 2019 aan het stijgen.

De Bel 20-index heeft het voordeel dat hij evenwichtig is. Naast 'cyclische' aandelen, d.w.z. aandelen die gevoelig zijn voor economische cycli, zoals die van metaalspecialist Umicore, staalproducent Aperam en het chemisch bedrijf Solvay, zijn er ook aandelen die als meer defensief worden beschouwd, zoals de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) Cofinimmo of de telecomgroep Proximus. Zo stuwen de cyclische aandelen in geval van gunstige economische omstandigheden de Belgische index opwaarts. Verslechtert de economische situatie, dan vormen de defensieve aandelen een goede buffer.

Vanuit sectoraal oogpunt domineert de banksector: ING en KBC zijn samen goed voor iets meer dan 20% van de Belgische index, volgens de statistieken van Euronext Brussel die eind 2018 werden gepubliceerd. Daarna komt de sector van de nutsbedrijven, die wordt beheerst door het Engie-aandeel, op zich al goed voor meer dan 13% van de Bel 20. De gezondheidszorg, met het farmabedrijf UCB en de biotechs Argenx en Galapagos, is ook goed vertegenwoordigd met ongeveer 13%. De chemische sector, met naast Solvay ook Umicore, is goed voor meer dan 12%.

Ook de holdings zijn vaste waarden in de Belgische index. Ackermans & van Haaren, GBL en Sofina zijn samen meer dan 10% van de Bel 20 waard. De voedings- en drankensector neemt ook een prominente positie in dankzij brouwerijreus AB InBev, die alleen al goed is voor ongeveer 9% van de sterindex van de Belgische markt. De verzekeringssector, met Ageas als enige vertegenwoordiger, vult de lijst van de dominante sectoren van de Bel 20 aan met een gewicht van 6,5%. Een beursindex is over het algemeen goed gediversifieerd. Dat is zeker het geval voor de Belgische index: door zijn gediversifieerde samenstelling is de index in staat om de impact van een mogelijke slechte beursperiode van een aandeel of een bepaalde sector te beperken.

Daarbij moet men in het achterhoofd houden dat een belegging in aandelen of zelfs in een korf van aandelen nooit vrij is van risico's op grote schommelingen en vermogensverliezen.

Potentieel voor vooruitgang

De meeste financiële analisten blijven optimistisch over het merendeel van de aandelen in de Belgische beursindex. Volgens hun schattingen hebben de waarden uit de Bel 20 de komende maanden nog groeipotentieel.

Dat is niet verwonderlijk, want in het algemeen zijn de waarderingen van de aandelen in de Belgische index aantrekkelijk. De Bel 20 heeft een prijs/winstverhouding (PER)1 die gelijk is aan 13 maal de geschatte winst voor 2019, de laagste waardering sinds 2010.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat de samenstelling van de belangrijkste index van de Beurs van Brussel in de nabije toekomst kan evolueren2. Sommige groepen, zoals bpost en Ontex, hebben niet langer voldoende vlottend kapitaal om de volgende indexwijziging te overleven. Engie zou de index mogelijk verlaten omdat de Belgische activiteiten in verhouding minder belangrijk zijn geworden binnen de energiegroep. Kandidaten voor toegang tot de Bel 20 zijn onder meer de GVV WDP, het beeldvormingsbedrijf Barco, de halfgeleiderspecialist Melexis, de self-storagegroep Shurgard en de staalkabelproducent Bekaert. Mooie namen die in 2019 ook de Belgische index zouden kunnen dragen.

Lees ook

1 De PER (Price-to-Earnings Ratio) wordt gebruikt om de waarde van een effect of een index te evalueren in relatie tot de koersen van effecten van bedrijven in dezelfde sectoren of indexen: hoe lager de PER, hoe goedkoper het effect of de index wordt ingeschat.

2 Euronext Brussel heeft op 5 maart de intrede van Barco en WDP in de BEL 20 index geofficialiseerd, en dit ter vervanging van Engie en Bpost. Deze wijzigingen vinden plaats op 18 maart.

3 De gestructureerde financiële instrumenten, ook Structured Notes genoemd, bestaan in de vorm van 'gestructureerde schuldinstrumenten' of 'afgeleide instrumenten'. Een gestructureerd schuldinstrument is een financieel instrument van bepaalde duur, doorgaans uitgegeven door financiële instellingen, dat een rendement biedt dat gekoppeld is aan een of meer onderliggende activa (bv. een rentevoet of beursindex) via vaste of variabele coupons die tijdens de looptijd of op de vervaldag van het effect worden uitbetaald. Voor de gestructureerde schuldinstrumenten verbindt de uitgever zich ertoe 100% van het ingelegde kapitaal (uitgezonderd kosten) terug te betalen op de eindvervaldag (behalve bij faillissement of risico op faillissement van de uitgever). Bij 'afgeleide instrumenten' daarentegen verbindt de uitgever van een Structured Note zich er niet toe om 100% van het ingeschreven kapitaal (zonder kosten) terug te betalen op eindvervaldag.