Samengevat

  • Elk jaar zijn er andere winnende en verliezende activaklassen.
  • In de huidige volatiele marktomstandigheden is het maken van beleggingsbeslissingen complexer dan ooit.
  • Flexibele gemengde fondsen kunnen dankzij hun actief beheer en flexibele benadering een antwoord bieden op die 2 uitdagingen.

Economische trends komen en gaan. Beleggingsthema’s komen en gaan. De risico-appetijt bij beleggers komt en gaat. Dat betekent ook dat er elk jaar andere winnende en verliezende activaklassen zijn. Een voorbeeld? In 2008 tekenden staatsobligaties van ontwikkelde landen een groei van 17,8% op. Daarmee waren ze de meest renderende belegging dat jaar. Aandelen van groeilanden waren dan weer de slechtst renderende klasse met een verlies van 50,9% in 2008. Een jaar later waren de rollen precies omgedraaid: staatsobligaties van ontwikkelde landen eindigden onderaan (-1,3%) en aandelen van groeilanden bovenaan (+72,9%).1

Ook de performantie van andere activaklassen kan jaarlijks fors schommelen. Het ene jaar presteert goud bijzonder goed, het andere jaar niet. Het ene jaar zijn Amerikaanse aandelen in trek, het volgende jaar zijn het de Europese aandelen die het hoogste rendement optekenen. Enzovoort. De grote uitdaging is dan ook om een portefeuille te creëren die het toelaat om regelmatig die verschillende activaklassen te herbalanceren.

Veel vraagstukken

Daarnaast is de toegenomen complexiteit en volatiliteit in de markten ook een aandachtspunt om mee te nemen in uw beleggingsstrategie. In een wereld waarin economieën en financiële markten steeds meer met elkaar verknoopt zijn, krijgen beleggers flink wat vragen op hun bord. Wat is de impact van de vertragende groei? Wat met de inflatie en monetaire politiek die stilaan normaliseren? Wat met de stijgende overheids- en bedrijfsschulden?

Die vraagstukken vertalen naar uw portefeuille, vraagt niet alleen om een actief beheer van uw geld. Het vergt evenzeer een flexibele benadering waarbij u best verder kijkt dan het klassieke mandje van aandelen en obligaties. En vooral: waarbij u voldoende stootkussens aanlegt om neerwaartse risico’s en hogere volatiliteit op te vangen.

Hoe beleggen?

Wilt u als belegger inspelen op een optimale mix tussen activaklassen, én tegelijk de neerwaartse risico’s en volatiliteit trachten te beperken? Dan zijn flexibel gemengde beleggingsfondsen een potentieel interessante piste.

Die fondsen kunnen beleggen in een grote verscheidenheid aan activaklassen: aandelen, obligaties en liquiditeiten. Soms zijn ook kleinere activaklassen mogelijk zoals grondstoffen, edelmetalen, vastgoedcertificaten, beursgenoteerde ondernemingen die beleggen in private equity, enzovoort. Daarmee beschikken dergelijke fondsen over verschillende soorten munitie om flexibel in te spelen op marktevoluties.

Hoe kan ik hier als belegger op inspelen?

Als uw beleggersprofiel dat toelaat, kunt u kiezen voor een flexibel gemengd fonds.

Ontdek onze oplossing

Lees ook

1 In het verleden behaalde rendementen zijn niet indicatief voor toekomstige rendementen en kunnen negatief beïnvloed worden door schommelingen in de wisselkoers. Geen voorspelling voor de prestaties van een investering in een fonds. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Alle cijfers op jaarbasis tot 31.12.2018.

Bron: IDS GmbH (een volledige dochteronderneming van Allianz S.E.). Presentatie: Allianz Global Investors. Gebruikte benchmarks: Europese aandelen: MSCI Europe Total Return (netto). Amerikaanse aandelen: MSCI USA Total Return (netto). Aandelen uit opkomende markten: MSCI Emerging Markets Total Return (netto). Overheidsobligaties industriële landen: JP Morgan GBI Global. Overheidsobligaties opkomende markten: JP MORGAN EMBI GLOBAL COMPOSITE EUR. Goud: LONDON GOLD MARKET FIXING LTD AM FIX EUR.