Samengevat

  • Flexibele gemengde fondsen streven ernaar om de volatiliteit (mate van koersschommelingen) en de neerwaartse risico’s te beperken.
  • Afhankelijk van uw beleggersprofiel kunt u ook kiezen voor flexibele gemengde fondsen met een dynamischer aanpak: een potentieel hoger rendement, maar dan zonder een al te sterk verhoogde bloeddruk.

Beleggen? Voor heel wat Belgen is het antwoord daarop nee, bedankt. Hoewel een groot deel weet dat beleggen op langere termijn een potentieel hoger rendement kan opleveren, schrikken de koersschommelingen op korte termijn heel wat mensen af. Volgens onderzoek1 heeft 71% van de Belgen zelfs geen beleggingsproducten in portefeuille.

Sommige fondsen proberen tegemoet te komen aan die schrik van beleggers. Meer bepaald streven flexibele gemengde fondsen ernaar om koersschommelingen en neerwaartse risico’s te beperken. Dat kunnen ze doen omdat de beheerders van zulke fondsen de samenstelling van hun fondsen kunnen aanpassen aan de marktontwikkelingen.

Aandelenfondsen beleggen in aandelen, en obligatiefondsen beleggen in obligaties. Bij een flexibel gemengd fonds kan de beheerder zowel in aandelen als in obligaties beleggen, alsook in andere activaklassen (goud, grondstoffen, vastgoed, vreemde munten, enzovoort…). Doorheen de hele economische cyclus – bij ups en bij downs - kan de beheerder op die manier beleggen in de activaklassen die volgens hem het meeste potentieel bieden op dat moment.

Afhankelijk van uw beleggersprofiel kunt u kiezen voor verschillende soorten flexibele gemengde fondsen. Zo zijn er ook flexibele gemengde fondsen die zich specifiek richten tot beleggers die een groter risico durven nemen. Voor elke belegging geldt immers: hoe hoger het risico, hoe hoger het potentieel rendement, maar ook hoe hoger het neerwaartse risico.

Hoewel deze dynamische gemengde fondsen een bovengemiddeld rendement beogen, proberen ze tegelijk ook al te grote koersschommelingen te beperken. Dat doen ze door de koersschommelingen actief te sturen en te beperken, bijvoorbeeld door een bandbreedte vast te leggen waarbinnen schommelingen toegelaten zijn. Risico’s onder controle houden betekent immers niet de airbag openen als er een botsing is geweest maar obstakels en botsingen vermijden, zodat de airbag nooit open hoeft te gaan.

Hoe kan ik hier als belegger op inspelen?

Als uw beleggersprofiel dat toelaat, kunt u kiezen voor een flexibel gemengd fonds.

Ontdek onze oplossing

Lees ook

1 ‘Income Barometer 2018’ studie, uitgevoerd tussen 23/03/2018 en 03/04/2018 door GfK Euro Bus. voor J.P.Morgan Asset Management (Europe) SARL bij 1.000 personen tussen 18 en 65 jaar die internet gebruiken. Steekproef representatief voor de Belgische bevolking. De studie is beschikbaar op www.jpmorganassetmanagement.lu