Samengevat

  • De oplopende Chinees-Amerikaanse handelsspanningen en de omgekeerde Amerikaanse rentecurve zorgden voor koude rillingen bij de beleggers in augustus.
  • Staatsobligaties profiteerden optimaal met bijgevolg nieuwe bodemniveaus voor de rente op 10 jaar in de meeste landen van de eurozone.
  • Deze onzekere context noopt tot voorzichtigheid op de aandelenmarkten, een gedoseerde risicobereidheid en een defensieve positionering. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de zoektocht naar rendement zal doorgaan in een omgeving van ongezien lage rentevoeten.

De financiële markten hebben enkele bijzonder bewogen weken achter de rug. Aan redenen tot bezorgdheid ontbrak het dan ook niet.

Vooral de oplopende Chinees-Amerikaanse handelsspanningen en nieuwe signalen van conjuncturele vertraging zorgden voor koude rillingen bij de beleggers. Ook de omgekeerde Amerikaanse rentecurve (Amerikaanse rente op 10 jaar lager dan deze op 2 jaar), ongezien sinds 2007, werkte in de Verenigde Staten de recessievrees in de hand.

Beurzen verminderen hun verliezen

De bedarende oorlogsretoriek van Donald Trump aan het einde van de maand zorgde dan weer voor een opvering van de aandelenmarkten waardoor de verliezen binnen de perken bleven. In Wall Street leverde de S&P 500-index uiteindelijk 1,8% in, terwijl in Europa de DJ Stoxx 600 zo’n 1,6% lager eindigde. De beurzen van Londen (vooruitzicht van een harde brexit) en Hong Kong (manifestaties) hadden het dan weer zwaarder te verduren.

Staatsobligaties van hun kant profiteerden van de heersende onzekerheid en het vooruitzicht van bijkomende monetaire stimuli. Zij profiteerden optimaal met bijgevolg nieuwe bodemniveaus voor de rente op 10 jaar in de meeste landen van de eurozone. Bedrijfsobligaties kregen een boost door de algemene ontspanning van de obligatierente en zetten positieve prestaties neer, waarbij uitgevers van hoge kwaliteit het beter deden dan speculatieve uitgevers.

Benader aandelenmarkten met voorzichtigheid

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China belooft voor aanhoudende deining te zorgen en kan niet anders dan een van de belangrijkste bronnen van beursvolatiliteit blijven. Gezien de risico’s die deze langdurige spanningen opleveren voor de groei en de bedrijfswinsten, rekenen de beleggers op ingrepen van de autoriteiten, met name een sterk gebaar van de centrale banken om het najaar in te zetten.

Zij verwachten ten minste één nieuwe preventieve renteverlaging door de Federal Reserve (Fed) en rekenen er ook op dat de Europese Centrale Bank (ECB) het zware geschut zal bovenhalen. Aan deze instellingen dus om de beleggers niet teleur te stellen. De relatieve rust in Europa in het vooruitzicht van een harde brexit zou tegen eind oktober verstoord kunnen worden. Deze onzekere context noopt tot voorzichtigheid op de aandelenmarkten, een gedoseerde risicobereidheid en een defensieve positionering. De Amerikaanse aandelenmarkt draagt onze regionale voorkeur weg gezien de betere groeidynamiek, de veerkrachtige bedrijfswinsten en de grotere bewegingsvrijheid van de Fed om indien nodig de expansie te ondersteunen. Europa en de groeimarkten zijn sterker blootgesteld aan de politieke risico’s en/of de handelsspanningen.

Naast deze regionale benadering, blijven wij overtuigd van het potentieel van thematische beleggingen als prestatiemotor op lange termijn.

"De onzekere context noopt tot voorzichtigheid op de aandelenmarkten, een gedoseerde risicobereidheid en een defensieve positionering."

Obligaties met negatieve rendementen: een nieuwe realiteit?

Het astronomische bedrag dat wereldwijd uitstaat in obligaties met negatieve rendementen (17.000 miljard dollar of meer dan 30% van het totale uitstaande bedrag) illustreert de omvang van dit fenomeen op de obligatiemarkten. De groeivertraging, de zwakke inflatie én het accommoderende monetaire beleidslandschap geven bovendien aan dat die renteniveaus nog geruime tijd laag zullen blijven.

Het is dus zeer waarschijnlijk dat de zoektocht naar rendement zal doorgaan in een omgeving van ongezien lage rentevoeten. Na de nieuwe terugval van de rentevoeten in de eurozone, een beweging die zich overigens uitbreidt naar obligaties van de privésector, blijven bedrijfsobligaties van de eurozone die zich op de grens tussen ratings BBB en BB situeren (het zogenaamde Crossover segment) onze favoriete categorie in het segment.

Bij de obligaties in dollar concentreren we ons vooral op carry-opportuniteiten1 in kwalitatieve bedrijfsobligaties en obligaties van opkomende markten.

"Bij de obligaties in dollar concentreren we ons vooral op carry-opportuniteiten in kwalitatieve bedrijfsobligaties en obligaties van opkomende markten."

Voldoet uw portefeuille nog steeds aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154.

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160.

Lees ook

1 ‘Carry’ is de opbrengst of kost om een actief aan te houden (to carry: ‘dragen, vervoeren’)