Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Cliënten die voor DB Personal kiezen, kunnen een beroep doen op hun eigen Personal Advisor. Niet alleen voor financieel en beleggingsadvies, maar bijvoorbeeld ook voor algemene informatie over successieplanning. Om dat goed te kunnen doen, hebben de Personal Advisors een hele reeks opleidingen gevolgd. Intern én aan de Antwerp Management School. Hoe we onze Personal Advisors begeleiden tot echte experts vroegen we aan Cathy Raes, HR Business Partner bij Deutsche Bank en Bert De Vos, programmamanager AMS. Uiteraard laten we onze adviseurs ook zelf aan het woord.

"Expertise opbouwen"

Vincent Verhulst

Cathy Raes
HR Business Partner bij Deutsche Bank

Welk soort profielen heeft Deutsche Bank voor ogen bij de selectie van Personal Advisors?

"In de eerste plaats kandidaten die geboeid zijn door de financiële markten en expertise willen opbouwen in spaar- en beleggingsproducten. Daarnaast zoeken we mensen die van adviesverlening houden: graag met cliënten omgaan, met enthousiasme en dynamiek cliënten het gepaste advies geven. We vinden het verder belangrijk dat onze medewerkers vooruit durven denken en nieuwe ideeën durven aanbrengen."

Hoe verloopt het traject tot Personal Advisor?

"Al onze medewerkers krijgen tijdens de eerste maanden een grondige opleiding over alle aspecten van vermogensbeleggen. Ze krijgen er onder meer training over de strategie van Deutsche Bank, de financiële markten, onze producten en diensten, commerciële vaardigheden, enzovoort. Daarnaast is er een doorgedreven on-the-job training. Doordat in elk van onze Financial Centers senior experts aanwezig zijn, leren nieuwe medewerkers veel van hen bij."

De bankensector is in volle beweging. Hoe blijven jullie de financiële expertise van jullie adviseurs garanderen?

"Een belangrijke vereiste is dat onze Personal Advisors het Financial Planning certificaat behalen via Antwerp Management School. Het programma, dat in 2005 werd opgestart, zorgt voor een brede know-how op het vlak van vermogensbeheer."

"Verder geeft ons Investment Center alle Financial en Personal Advisors wekelijks updates over de financiële markten, onze investeringsstrategie of nieuwe producten zodat hun kennis permanent up-to-date blijft. "

"Diepgang"

Nicolas Vendredi

Bert De Vos
programmamanager AMS

De Antwerp Management School (AMS) is ontstaan in de schoot van de Universiteit Antwerpen (UA). Vandaag is het een onafhankelijke entiteit die stevige banden met de UA blijft behouden. In de Financial Times Rankings, wereldwijd nog steeds beschouwd als dé gezaghebbende ranking voor Business Schools, prijkt de EMBA van Antwerp Management School consistent bij de dertig beste opleidingsinstellingen ter wereld.

Jullie bieden een opleiding aan op maat van Deutsche Bank?

"Dat klopt. Jaarlijks volgt een twintigtal Personal Advisors van Deutsche Bank bij ons een opleiding tot Certified Financial Planner", vertelt Bert De Vos.

"De opleiding beslaat twintig dagen verspreid over een jaar en is speciaal op maat van Deutsche Bank geschreven. Onderwerpen als erfrecht, familiaal recht en beleggingen worden diepgaand behandeld."

"En niet door de minsten. Onze kerndocenten Marc De Ceuster, Jos Ruysseveldt en niet te vergeten Philippe Baervoets, Head of Estate Planning van Deutsche Bank zelf zijn autoriteiten in hun vakgebied. Net als de gastdocenten trouwens. Veel van onze docenten worden geraadpleegd als er wetten op hun vakgebied moeten worden geschreven."

Is die opleiding uniek?

"Veel onderdelen vind je uiteraard ook aan andere universiteiten en business schools. Voor mij is vooral de combinatie van al die verschillende onderdelen uniek. Dat, en de diepgang. Wat bij anderen soms slechts enkele lesuren beslaat, wordt in onze opleiding een stuk uitgebreider behandeld."

"Naast de opleiding tot Certified Financial Planner hebben we ook een tweejarige masteropleiding in Wealth and Estate Management. Dat is een volwaardige universitaire master, met op het einde onder meer ook een proefschrift. Ook die opleiding wordt door sommige Personal Advisors van Deutsche Bank gevolgd."

Wat is het verschil tussen beide?

"Wie de eenjarige opleiding heeft gevolgd, weet perfect alle kapstokken hangen om zijn cliënten gedegen advies te geven. Wie de master heeft gevolgd, maakt de kapstokken zelf."

"Zeker nuttig"

Marie-Sophie Verbist

Patricia Van Staeyen en Benoit Pierloot
Personal Advisors

Wat vinden de Personal Advisors zelf van hun opleiding? We vroegen het aan Patricia Van Staeyen (Brussel, werkt al 27 jaar bij Deutsche Bank) en Benoit Pierloot (Oostende, werkt sinds 2015 bij Deutsche Bank).

Benoit, bij jou ligt de opleiding waarschijnlijk nog iets verser in het geheugen.

"Tijdens mijn opleiding Financiën en Verzekeringswezen had ik al een stage bij Deutsche Bank gedaan. Nadien heb ik min of meer het klassieke traject gevolgd: eerst enkele maanden in het Contact Center, dan Financial Advisor en intussen ben ik al twee jaar Personal Advisor."

"In die periode heb ik op eigen initiatief een postgraduaat aan de EHSAL Management School gevolgd naast de opleiding in Financiële Planning aan de Antwerp Management School. Een mooie, ruime basis om onze cliënten goed te kunnen adviseren. Het beleggingsaspect kennen de meeste Personal Advisors wel uit hun studies, maar voor pakweg successieplanning is dat veel minder."

"De basisprincipes hebben we in onze bachelor opleiding wel gekregen, maar de praktijk is toch nog iets anders. De opleiding bij AMS heeft heel wat leemtes gevuld."

"Intussen ben ik ook gestart met de Master in Wealth and Estate Management."

Een nuttige opleiding, dus. Is dat ook jouw ervaring, Patricia?

"Zeker. Zelf was ik bij de eerste medewerkers die de opleiding van AMS volgde."

"Het voordeel is dat ze een erg breed spectrum beslaat. Daardoor kunnen we over heel wat onderwerpen adviseren."

"Het zijn vragen die vaak terugkomen: wat gebeurt er als ik sterf, hoe kan ik een schenking doen, ... Met de opleiding kunnen we dergelijke onderwerpen helder en met kennis van zaken behandelen."

Is de functie van Personal Advisor veel veranderd tegenover pakweg 15 jaar geleden?

Patricia: "De reglementering is intussen veel strenger geworden, wat trouwens een goede zaak is. En ook het aantal producten is fors uitgebreid. Vroeger had je de klassieke kasbons, obligaties, enkele fondsen en staatsobligaties. Dat was het. Vandaag zijn de mogelijkheden een stuk uitgebreider."

Benoit: "Vandaar ook de groeiende behoefte aan persoonlijk advies. Het is als met een auto: pas als je de situatie van de cliënt kent, weet je of je een gezinswagen moet aanraden, of eerder een sportmodel."

Voelen jullie je gewapend om met die snelle wijzigingen om te gaan?

Patricia: "Bijblijven is een dagelijkse bezigheid. We krijgen geregeld updates en interne opleidingen, en uiteraard veel input over de financiële markten."

Benoit: "Het aantal cursussen en opleidingen die we volgen, wordt door de buitenwereld vaak onderschat. Adviseren blijft uiteraard het hoofdbestanddeel van onze tijdsbesteding, maar permanente vorming is een mooie tweede."

Ook een personal banker aan uw zijde?

Bel Talk & Invest op het nummer 078 153 154

of

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook