Samengevat

  • De shutdown gaat over de patstelling tussen de Republikeinen van president Trump en de Democraten, met als inzet de bouw van een muur aan de grens met Mexico.
  • Op dit moment verteren de Amerikaanse markten de politieke sage in Washington eerder goed. Ze tonen zelfs een positieve prestatie sinds het begin van de shutdown.
  • Hoewel we geloven dat de economie deze politieke episode zal doorstaan, volgen we de situatie op de voet: als deze lang voortduurt, kan dit gevolgen hebben voor de groei, de rentevoeten en de aandelenmarkten.

De gedeeltelijke shutdown duurt voort. Sedert 22 december is de federale overheid gedeeltelijk gesloten, waardoor deze shutdown een van de langste is in de Amerikaanse geschiedenis. Het vorige record van 21 dagen, dat dateert van 1995-1996, zal waarschijnlijk gebroken worden.

Hoe zijn we in deze situatie verzeild geraakt?

Historisch gezien zijn de shutdowns van de overheid het resultaat van een politieke berekening die door een of beide partijen is gemaakt, waarbij de ene partij zal proberen de andere partij er onredelijk te laten uitzien om uiteindelijk het grootste deel van de schuld (of de volledige schuld) af te schuiven en zo hun zin te krijgen.

In dit geval heeft president Trump het Congres opgeroepen om zijn grensmuur volledig te financieren, en argumenteert hij dat het een noodzaak is voor de nationale veiligheid. Ondertussen is de democratische oppositie verenigd gebleven in het blokkeren van elke financieringswet die voorziet in de gevraagde 5,7 miljard dollar. Bij het begin van de shutdown had de Republikeinse partij van de president de controle over beide kamers van het Congres, maar het Witte Huis had nog steeds steun van een aantal democratische senatoren nodig om de 60 stemmen te bereiken die nodig zijn voor een financiering op lange termijn. Echter, met de start van het 116e congres (dat op 3 januari begon), is het Congres nu verdeeld tussen de twee partijen waarbij de Democraten nu de controle hebben over het Huis van Afgevaardigden.

Gesprekken tussen het Witte Huis en het Congres hebben tot nu toe geen vooruitgang opgeleverd, en geen van beide partijen was bereid tot een compromis. President Trump bespreekt nu of hij zijn presidentiële autoriteit moet gebruiken om de overheid te heropenen en zijn grensmuur te financieren door de noodtoestand uit te roepen. Deze benadering zal hoogstwaarschijnlijk een breder debat openen over de wettigheid van een president die geld uitgeeft of toewijst in het kader van een nationale noodtoestand en die hoogstwaarschijnlijk meer politiek drama zal creëren in Washington.

Wat zou de situatie kunnen ontmijnen?

Wat de eerste zorg betreft, kan een reeks belangrijke deadlines de president of de Democraten tot een compromis dwingen. Ten eerste zullen ongeveer 800.000 federale werknemers snel een eerste loon van 2019 mislopen. Vervolgens zal de shutdown het eerder genoemde record op 12 januari breken - net voordat de president volgens plan naar Davos zal reizen voor het World Economic Forum. Na Davos zal de president de State of the Union toespraak houden, en wanneer we de volgende maand ingaan, zullen belastingbetalers onzeker zijn of de belastingdienst in staat zal zijn om belastingteruggaven te verwerken omdat het standaardprotocol dit verbiedt.

Tot nu toe zijn de gevolgen van een gedeeltelijke shutdown van de overheid gematigd geweest, maar dit zal niet het geval zijn als de shutdown wordt voortgezet; met uitgestelde overheidscontracten, vertraging in publicatie van economische gegevens en het gecombineerde inkomensverlies door het uitstel van betaling van salarissen en vertraagde belastingterugbetalingen, zouden we mogelijk een neerwaarts risico zien voor onze huidige bbp-prognose voor het eerste kwartaal.

Marktreactie: heropleving van de aandelenmarkten

Hoewel de S&P 500 tot het laagste niveau sinds juli 2017 is gedaald net voor de shutdown, heeft de aandelenmarkt de volatiliteit in Washington tot nu toe goed doorstaan. Sterker nog, de S&P 500 was 7,1% gestegen na elf handelsdagen sinds het begin van de shutdown, wat de vijfde beste rally op elf dagen van de afgelopen vijf jaar is en de beste sinds februari 2018.

Met betrekking tot obligaties, hoewel dit misschien niet uitsluitend te wijten is aan de shutdown, is er een bescheiden vlucht naar veilige waarden geweest, aangezien de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties (+ 2,71%) sinds het begin van de shutdown 8 basispunten is gedaald. Goud wordt ook ondersteund, want het noteert nu op het hoogste niveau (1.291 dollar) in meer dan zes maanden.

Onze visie: de binnenlandse kracht overschaduwt de politieke sage

Aangezien de Verenigde Staten voorbij dag 20 zijn van de sluiting van overheidsdiensten, is het onduidelijk wanneer/hoe deze huidige ‘shutdown’ zal eindigen en of het de langste sluiting in de geschiedenis zal worden.

De veerkracht van de markt tot nu toe gedurende de hele ‘shutdown’ is echter in overeenstemming met de vorige 20 ‘shutdowns’ in de geschiedenis. Historisch gezien heeft de markt door deze politieke gebeurtenissen gekeken omdat ze weinig economische impact hebben gehad. Terwijl de huidige sluiting langer is dan dit historische gemiddelde (gemiddeld ongeveer zeven dagen ), hebben de ‘shutdowns’ in het verleden een minimale impact gehad op de economische groei, aangezien de consumenten- en bedrijfsbestedingen veerkrachtig gebleven zijn. Hoe langer de sluiting echter voortduurt, hoe groter de dreiging dat de politieke patstelling de economische dynamiek afremt. Dit blijkt duidelijk uit het feit dat Kevin Hassett, een belangrijk economisch adviseur van het Witte Huis, inschatte dat de groei op korte termijn zou kunnen worden geschaad als de sluiting langer zou aanhouden.

Daarnaast zullen we bijzondere aandacht besteden aan de gevolgen indien de sluiting voortduurt tot in februari, aangezien dit typisch het moment is waarop de IRS begint met het uitbetalen van belastingteruggaven. Hoewel de regering heeft aangegeven dat de IRS de terugbetalingen tijdens de sluiting zal blijven verwerken en uitbetalen, zou dit op korte termijn een neerwaarts risico kunnen vormen voor onze huidige prognose van het bbp (+2,6% in het eerste trimester van 2019 ). Een bijkomend punt om ook in de gaten te houden is dat de sluiting zou kunnen leiden tot vertragingen bij het publiceren van toekomstige economische gegevens.

Ondanks deze risico's zijn wij van mening dat de binnenlandse kracht van de Amerikaanse economie (d.w.z. een verhoogd consumenten- en ondernemersvertrouwen, dalende benzineprijzen) uiteindelijk zwaarder zal wegen dan deze risico's en het aanhoudende lawaai vanuit Washington. We blijven voorspellen dat de Amerikaanse economie in 2019 met 2,4% zal groeien, met weinig risico op recessie in de komende 12 maanden.

Wat zijn de vooruitzichten na meer dan 20 dagen shutdown?

Terwijl de sluiting waarschijnlijk de krantenkoppen zal blijven domineren, zullen de belangrijkste katalysatoren voor de aandelenmarkten waarschijnlijk zijn:

  • de vorderingen in de handelsbesprekingen tussen de V.S. en China
  • het pad dat de Fed met haar beleid zal bewandelen
  • de bedrijfsresultaten van het 4de trimester van 2018 en de toekomstige vooruitzichten

Nochtans, als de sluiting voortduurt tot in maart, kunnen de activaklassen onder druk komen als het shutdown debat overgaat naar angst voor een mislukking van de onderhandelingen omtrent een verhoging van het schuldenplafond. Zoals Fitch eerder deze week waarschuwde, zou een discussie over het schuldplafond kunnen leiden tot angst voor een mogelijke verlaging van de kredietrating, wat dan weer een impact kan hebben op de rentevoeten en de aandelenmarkten.

Uiteindelijk blijven we geloven dat de onderliggende kracht van de binnenlandse economie van de VS en de solide bedrijfswinsten in 2019 (zij het langzamer dan in 2018) de S&P 500 tegen het einde van het jaar 2019 naar 2.850 zouden moeten stuwen.

Voldoet uw portefeuille nog steeds aan de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook