Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • Boris Johnson heeft de voorzittersverkiezingen gewonnen bij de Britse conservatieve partij. Hij zal Theresa May vandaag vervangen als de nieuwe Britse premier.
  • De reactie van de markten (GBP, FTSE en Gilts) was bescheiden omdat dit resultaat verwacht werd. Johnson was de duidelijke favoriet van de bookmakers en de Tory-leden.
  • De overwinning van Johnson heeft het risico op een no-deal brexit vergroot. Maar in de aanloop naar de officiële brexit-deadline van 31 oktober blijven er nog veel scenario's op tafel liggen.
  • De hoge mate van onzekerheid rond de brexit kan de komende maanden verder wegen op de financiële activa van het Verenigd Koninkrijk. Blijf voorzichtig.

1. Wat is er gebeurd?

De nieuwe leider van de Britse conservatieve partij is gekend. Dinsdag 23 juli moesten ongeveer 139.000 conservatieve partijleden kiezen tussen Boris Johnson en Jeremy Hunt. Boris Johnson won met een enorme voorsprong (66% vs 34%) en als winnaar zal hij niet alleen de Tory-partij leiden maar ook Theresa May vervangen als de nieuwe Britse premier. Dit resultaat heeft - onder andere - implicaties voor het brexit-proces, aangezien Johnson zijn houding ten opzichte van de brexit tijdens zijn campagne heeft verhard.

Hij wordt nu over het algemeen gezien als een sterk pleitbezorger voor een no-deal (harde) brexit - vooral als eventuele nieuwe onderhandelingen met de EU27 niet leiden tot een wijziging van de huidige terugtrekkingsovereenkomst en/of van de verklaring van de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU27. Johnson heeft de leden van de Tory - en het grote publiek in het Verenigd Koninkrijk – hoe dan ook een brexit beloofd tegen 31 oktober - de officiële termijn voor het vertrek van het VK uit de EU.

Wat zijn de volgende stappen in de brexit?

Boris Johnson wil een vrijhandelsovereenkomst in de stijl van de Canadese tussen het VK en de EU. Hij wil ook dat het Ierse vangnet in de tijd beperkt is.

Het zal afhangen van de reactie van de EU27 op deze ideeën en of een overeenkomstig aangepaste versie van het huidige voorgestelde akkoord in deze zin onderhandelbaar is (wat onwaarschijnlijk lijkt) en opnieuw aan het Britse parlement kan worden voorgelegd. Als dit niet mogelijk is, kan Johnson proberen - zoals hij heeft beloofd - de harde brexit-route te nemen. Dit zou onder meer kunnen leiden tot een verdere negatieve nieuwsstroom en grotere onzekerheden, wat zelfs zou kunnen leiden tot een constitutionele crisis in het Verenigd Koninkrijk. Een aantal afwijkende Tory-parlementsleden zou ook de regering kunnen blokkeren om een no-deal brexit te vermijden.

Als dit gebeurt, zou het spook van een nieuw referendum of een algemene verkiezing (en daarmee het risico van een door Corbyn geleide regering) weer op tafel komen. We zouden dus op weg kunnen zijn naar een harde brexit - of naar de conservatieven die de macht verliezen en/of het terugdraaien van de brexit.

2. Hoe reageerden de markten?

Een overwinning van Johnson en dus een hoger risico op een no-deal brexit werd de afgelopen weken reeds weerspiegeld in de Britse activaprijzen. Dit geldt in het bijzonder voor het Britse pond, dat de laatste weken zowel ten opzichte van de EUR (van 0,85 naar 0,90) als de USD (van 1,32 naar 1,24) is gedaald.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de markten waarschijnlijk een deel van de neerwaartse risico's die verbonden zijn aan een ‘no-deal’-resultaat (voor zover ze voorspelbaar zijn) hebben verdisconteerd. Ook de kapitaalmarkten worden zelden geschokt door gebeurtenissen waarop zij zich drie jaar lang hebben moeten voorbereiden.

3. Wat betekent dit voor beleggers ?

De vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk blijven zeer onzeker: niet alleen krijgen we een nieuwe premier en (in de komende uren) een nieuwe minister van Financiën, in de komende maanden zullen er ook beslissingen worden genomen rond de volgende Bank of England-gouverneur. Bovendien nadert de deadline voor de brexit en de tijd dringt, ook al omdat het Britse parlement eind deze week het zomerreces ingaat en niet voor 3 september terugkomt. De EU27 zal hoogstwaarschijnlijk geen nieuwe verlenging aanbieden, tenzij dit tegen de achtergrond van een nieuwe verkiezing en/of een tweede referendum gebeurt. We zien op dit moment de kansen op 10% voor een uiteindelijke brexit-deal, 45% op een harde brexit en 45% op geen brexit. Als het proces op 31 oktober is afgerond, is de kans op een harde brexit groter.

Boris Johnson's winst kan in het kader van de brexit de Britse activa op verschillende manieren beïnvloeden. Als hij echt voor een no-deal brexit kiest, kan dit de vooruitzichten voor de Britse economie voor volgend jaar nog verder afzwakken, die al lijden onder het negatieve sentiment in consumptie, investeringen en handel als gevolg van een harde brexit (bbp-cijfers over het tweede kwartaal worden op 9 augustus verwacht.) In het geval van een harde brexit zouden belastingverlagingen, hogere fiscale uitgaven, renteverlagingen door de Bank of England samen met een nieuwe QE (quantitative easing)-ronde allemaal mogelijk zijn. Daarom verwachten wij aanhoudende volatiliteit van het Britse pond met eerder een verzwakking in de aanloop naar de brexit-deadline - afhankelijk van de nieuwsstroom en de strategie van Johnson zelf en eveneens van de EU27 natuurlijk.

Conclusie

We stellen voor om voorzichtig te blijven met betrekking tot de financiële activa van het Verenigd Koninkrijk, hoewel de waarderingen, met name voor het Britse pond, blijkbaar aantrekkelijk zijn geworden. We houden vast aan onze twee beproefde brexit-principes tot het einde van de hele saga: (1) "Er is niets besloten totdat alles is besloten" (2) "Hoop op het beste en bereid u voor op het ergste". Het is nu uitkijken naar de samenstelling en brexit-strategie van de nieuwe Johnson-regering.

Is uw portefeuille nog in lijn met de economische realiteit?

Bel onze experts van Talk & Invest op 078 153 154

Maak een afspraak in uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook