Management Server
Téléphone

Deutsche Bank

Samengevat

  • De VS blijft op een stevig toerental. Het risico op oververhitting is groter dan op een recessie.
  • De eurozone zet zijn expansie verder, maar Italië (begroting) en het VK (brexit) blijven stressfactoren.
  • In de groeilanden weegt het handelsconflict tussen de VS en China op het sentiment. Niet alle groeilanden mogen echter over dezelfde kam geschoren worden.

De wereldeconomie blijft het goed doen, ondanks enkele obstakels op de weg. De piek van de groei ligt wel achter ons. Specifiek in de groeilanden is het elan wat afgezwakt. Niettemin zal de wereldwijde groei dit en volgend jaar op een stevig niveau blijven.

Het grootste risico vormt een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. Tot nu toe bleven de negatieve gevolgen van de importtarieven op de groei beheersbaar. Dat kan veranderen indien president Trump doorzet met zijn plan om grotere bedragen aan importgoederen zwaar te belasten in de toekomst.

1

De VS: op volle toeren

De Amerikaanse economie is op weg om de langste expansie in zijn geschiedenis neer te zetten. Het vertrouwen bij bedrijven en consumenten is heel hoog en de werkloosheid laag. De belastingverlagingen geven de binnenlandse vraag een extra stimulans.

Het risico is groter op een oververhitting van de Amerikaanse economie dan op een recessie. De Fed (Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank) zou haar monetair beleid dus verder moeten normaliseren met nieuwe rentestijgingen en een verdere afbouw van haar balans.

Een belangrijke afspraak zijn de verkiezingen voor het Congres (parlement) begin november. De Democraten hebben een goede kans om de meerderheid te herwinnen in het Huis van Afgevaardigden, al wordt dat moeilijker voor de Senaat. Indien de Republikeinen hun meerderheid in het Congres verliezen, kan dat een belangrijke rem zetten op het beleid van Trump. De economische impact van de verkiezingen schatten we evenwel laag in.

2

De eurozone: beter dan verwacht

In de eurozone is het nieuws sinds begin dit jaar beter dan gevreesd. De economische groei is lager dan in 2017, maar de expansie zet zich voort dankzij de privéconsumptie en de bedrijfsinvesteringen. Ook de arbeidsmarkt blijft versterken. Landen zoals Spanje, Nederland en Ierland groeien sterk. Ook Duitsland doet het relatief goed. De Italiaanse economie – de derde grootste van de eurozone – blijft achterop hinken, met een zwakker dan gemiddelde groei. De wil van Rome om de groei te stimuleren via een aanzienlijke stijging van de overheidsuitgaven zou echter op sterke weerstand van de Europese Unie kunnen stuiten.

Voor de Europese Centrale Bank is er voorlopig weinig reden om van koers te veranderen. De kerninflatie blijft erg laag. Het goedkope-geldbeleid, de economische groei en loonstijgingen zullen daar in de toekomst geleidelijk aan verandering in brengen. Het inkoopprogramma van obligaties stopt wellicht eind dit jaar, maar we verwachten geen renteverhoging tot na de zomer van 2019.

Over de brexit verwachten we dat er eind dit jaar last minute een akkoord gesloten zal worden. De meeste details van de toekomstige relatie tussen het VK en de EU (douane-unie, diensten, migratie, …) zullen wellicht pas vorm krijgen in de overgangsperiode (van maart 2019 tot eind 2020).

3

Japan: lagere groei in zicht

De Japanse economie doet het relatief goed, vooral dankzij de stijgende bedrijfsinvesteringen. De bedrijven kampen er met een groot tekort aan arbeidskrachten en investeren daarom volop in automatisatie.

Door de onbestaande inflatie zet de Japanse centrale bank (BoJ) haar erg soepel geldbeleid voort om de economie te stimuleren. Hoewel de investeringen een groeimotor blijven (IT-investeringen, veel geplande investeringen in aanloop naar de Olympische Spelen in 2020) denken we dat de recente hoge groei niet duurzaam is. Japan kampt nog altijd met structurele problemen (bv. krimpende bevolking) en de privéconsumptie blijft slabakken. Bovendien zouden de recente natuurrampen er kunnen wegen op de groei. Japan is ook kwetsbaar voor een verdere escalatie van het handelsconflict met de VS. De Japanse economie en automobielsector is erg exportgericht.

4

Groeilanden: een heterogene groep

De uitdagingen voor de groeilanden zijn duidelijk toegenomen. Het handelsconflict tussen de VS en China weegt op het sentiment. Dat heeft ook een effect op andere groeilanden, die vaak toeleverancier zijn aan de Chinese economie. De stijgende rente in de VS en de duurdere dollar maken het bovendien moeilijker voor landen met hoge schulden in dollar om zich te herfinancieren. Landen zoals Turkije of Argentinië hebben zwakke economische fundamenten. Ze zijn erg afhankelijk van buitenlands geld om hun groei te financieren en worstelen met hoge externe schulden. Deze landen kijken aan tegen een scherpe groeivertraging.

Niet alle groeilanden mogen echter over dezelfde kam geschoren worden. Het risico op besmetting zou beperkt moeten blijven tot de meest kwetsbare. Ondanks een iets minder dynamische groei, blijven de vooruitzichten voor de groeilanden in hun geheel relatief goed, in het bijzonder in Azië, met een gemiddelde groeivooruitzicht van ruim 6%. De Aziatische groeilanden hebben in het algemeen stevigere economische fundamenten en de politieke risico’s zijn er kleiner dan bijvoorbeeld in Latijns-Amerika. Bovendien nam China al maatregelen om de groei op peil te houden, zoals het versoepelen van de kredietverlening en de versnelling van de toelatingen voor nieuwe infrastructuurwerken.

Groeivooruitzichten voor 2018 – 2019 (reële BBP, %)

2018 2019
Wereld 3,8 3,8
Verenigde Staten 2,9 2,4
Eurozone 2,0 1,8
Duitsland 1,9 1,8
Verenigd Koninkrijk 1,4 1,6
Japan 1,1 1,0
China 6,5 6,0
India 7,5 8,0
Brazilië 1,5 2,0
Rusland 1,8 1,8

Bron: Deutsche Bank Wealth Management, september 2018

De opportuniteiten en risico’s voor uw portefeuille bespreken?

Bel onze experts via Talk & Invest op het nummer 078 153 154

Maak een afspraak met uw Financial Center via 078 156 160

Lees ook